Hlavní navigace

Vyzkoušejte „bramborovou kaši“ z topinamburů

31. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Nina Havlová
Bramborová kaše, tradiční to tuzemská příloha k hlavním jídlům, se celkem logicky a běžně připravuje – z brambor. Možnou variantou je však také kaše z hlíz slunečnice topinambur, která je klasické bramborové kaši blízce příbuzná.

Jako jeden z názvů této hospodářské rostliny (Helianthus tuberosus) se totiž uvádí pojmenování topinamburů jako „židovské brambory“, takže výsledný pokrm lze svým způsobem za „bramborovou kaši“ považovat také.

Topinambur je nenáročný na pěstování

V minulosti se u nás topinambury pěstovaly zejména na krmení pro hospodářská zvířata, ale i jako zdroj potravy. Původ rostliny ale domácí není – domovem topinamburu je severní Amerika. Název topinamburů je odvozen od jména jihoamerického indiánského kmene Tupinambů, od nichž je v 16. století získali francouzští námořníci a kolonisté v Brazílii. A ve Francii se také v současné době topinambury nejvíce pěstují.

Galerie: Topinambur – sladší a jemnější než brambory 

Pěstovat je nicméně lze téměř bez problémů i u nás, neboť jde o rostlinu nenáročnou na klimatické podmínky, která odolává i mrazům, ale která potřebuje ke svému zdravému vývoji vláhu, a proto ji také nejčastěji najdeme zplanělou na březích řek a v terénních prohlubeninách, například v příkopech.

Vhodné pro dietu i do dětského jídelníčku

V jídelníčku představují topinambury surovinu, kterou lze zahrnout mezi dietní potraviny a také jako stravu vhodnou pro děti.

Za nejlepší vlastnost se všeobecně považuje vysoký obsah polysacharidu inulín, který snižuje hladinu cukru v těle a který tvoří ve složení rostliny patnáctiprocentní podíl z obsahu pevných složek.

Konzumace topinamburů má ale také další blahodárné účinky pro lidský organismus, jejichž výčet by vydal na samostatný článek – připomeňme proto jen schopnost snižovat kromě cukru také hladinu LDL cholesterolu a snižovat riziko potratu.

Využití topinamburů v kuchyni

Topinambury lze koupit v tržní síti nebo si lze v přírodě vytrhnout několik rostlin s hlízami na jejich kořenech. Na první pohled vypadají jako zázvor, pokud je ale očistíme (většinou kartáčkem, povrch není zrovna rovný) a nakrájíme, mají konzistenci jako kedluben. Jako kedluben ale nechutnají, jejich chuť je spíše mírně nasládlá a nevýrazná.

To platí i pro kaši z topinamburů, kterou je proto vhodné doplnit nějakou další složkou pokrmu s výraznější chutí i barvou (topinamburová kaše je nevýrazná i barevně a má velmi světle šedou až nažloutlou barvu). Oproti klasické bramborové kaši je tato alternativa sladší, poznatkem z konzumace ale je, že každé další sousto chutná více, než to předchozí. Takže první dojem by vás neměl odradit.

Z topinamburů lze samozřejmě připravit celou řadu pokrmů, vhodné jsou i do salátů, nejčastěji připravovaným pokrmem je ale kaše. Recept na ni je následující:

Galerie: „Bramborová kaše“ z topinamburů

Kaše z topinamburů s osmaženou cibulkou v těstíčku

Suroviny k přípravě:

  • Topinambury, cibule, máslo, olej, mouka, vejce, mléko, sůl

Postup při vaření:

Topinambury omyjeme kartáčkem, oloupeme a pokrájené vhodíme do vařící osolené vody. Vaříme kratší dobu než brambory, topinambury jsou rychle měkké. Vodu slijeme, vhodíme kousek másla a šťouchadlem rozmačkáme na kaši, jde to velmi snadno. Můžeme přidat trochu mléka, ale není to nutné, kaše by mohla být řídká.

Těstíčko:

  • Mouka, vejce, trochu mléka, sůl

Vymícháme těstíčko, kroužky cibule v něm obalíme a vkládáme hned do rozpáleného oleje. Usmažíme dozlatova.

Kaši můžeme posypat nakrájenou petrželkou nebo pažitkou, talíř dozdobit rajčaty nebo jinou zeleninou, pokud možno s výraznější chutí. Dobrou chuť!

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).