Hlavní navigace

S výživovými poradci se roztrhl pytel. Otestovali jsme je

10. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Rady, jak se vhodně stravovat, na nás útočí ze všech stran. Objevují se stále nová studia, která nabízejí služby výživových poradců. Ke svým klientům se chovají různě.

Pokud si do vyhledávače zadáte heslo „výživový poradce“, vysypou se na vás stovky odkazů. Výživové poradenství je relativně nový obor, kterému se ale podle všeho začíná dařit. Svědčí o tom rostoucí nabídka služeb výživových poradců. Možná se i vy ptáte, s čím vám vlastně mohou pomoci a zda se vám investice do výživového poradenství vůbec vyplatí.

Poradkyně mě vyhodila


Autor: Isifa.cz

Výživový poradce by vám měl ušít jídelníček na míru. Takhle vypadat nebude…

Jako v každém jiném oboru, platí i u výživových poradců, že jsou mezi nimi tací, kteří skutečně své profesi rozumí. Setkat se ale samozřejmě můžeme i s takovými, kteří si udělali „rychlokurz“ a o výživovém poradenství příliš povědomí nemají.

Od kyčlí dolů jsem téměř modelka, od pasu nahoru Dolly Buster, ale během času se vyvinulo ještě něco mezi tím, u chlapa by se možná řeklo generálský pupek. Rozhodla jsem se to řešit, proto jsem se ocitla tváří v tvář výživové poradkyni,“ svěřila se překladatelka, architektka a matka dvou dětí Nora. „Očekávala jsem, že provede diagnostiku, zjistí, čeho mám moc, čeho málo, že ji budou zajímat moje chronické potíže a že se mi bude věnovat individuálně. Podle všeho ale měla připravené nějaké konfekční řešení, které se na mě nedalo napasovat. Oznámila mi, že prý nejsem vhodný typ pro výživové poradenství a vyhodila mě, že se mnou už nebude ztrácet čas.“

Přečtěte si: Už nechci mít panděro!

Spokojená od výživové poradkyně naopak odešla padesátiletá Jana, účetní a matka tří dětí. K výživovému poradenství se dostala v podstatě náhodou, když si nechala změřit tuk a vodu v těle. „Přeměřili mě, převážili, sdělili mi rizika,“ říká Jana. Šlo o brigádnice z ulice, ale na vstupní pohovor se objednávala již ke kvalifikované poradkyni, která ji informovala podrobněji o jejím stavu, představila společnost i její produkty.

Poradkyně mi řekla, že mám asi deset kilo nadváhu a že tři čtvrtě z toho je voda. Připravila mi jídelníček s potravinami na odvodnění, doporučila vhodný pohyb i pitný režim. Docházím za ní každých čtrnáct dní. Vždy mě přeměří, převáží, takže vidím, že se tělo odvodňuje a ubývá tuků,“ popsala spokojeně Jana, která za deset měsíců zhubla deset kilogramů. Nad jídlem začala pod vedením výživové poradkyně více přemýšlet, začala jinak vařit a vyzkoušela nové kombinace potravin. „Na druhou stranu je to časově náročné, protože příprava nákupu a samo vaření se nedá ošidit, aby vše mělo smysl,“ dodala.

Čtěte téma: K čemu je dobrý výživový poradce?

Výživový poradce vám musí „sednout

Výživový poradce, ačkoli se primárně stará o naši fyziologickou stránku, je také tak trochu psycholog. Klienta musí motivovat, měl by si k němu umět najít osobní přístup. Není třeba popírat, že záleží také na vzájemných sympatiích (přece jen – výživovému poradci svěřujete své dietní hříchy a touhy). „Nesedla mi už od dveří, nesrdečně jsme se pozdravily. Nemohla jsem potkat nikoho, kdo by mi byl více vzdálen vzhledem, chováním i myšlením – malá, nakrátko ostříhaná, s našedlou, nekvalitní pletí, nenápadná myška. Neusmívala se, nereagovala. Převahu získala dotazem: Proč jste přišla? Ano, proč jsem přišla, tu otázku si kladu už od vstupních dveří,“ popisuje svoji špatnou zkušenost Nora. Jak to dopadlo, už víme.

Chování a jednání výživového poradce upravuje kodex, který najdete na stránkách Aliance výživových poradců. K těm nejdůležitějším patří, že výživový poradce by měl znát zásady zdravého vaření, umět poradit s výběrem potravin, sledovat aktuální trendy, udržovat si povědomí o potravinách a doplňcích stravy a měl by být ke klientovi loajální a chránit jeho soukromí. Za zmínku stojí, že „poradce by neměl nabízet služby za výrazně nižší cenu, než jsou doporučené ceny a standardy“. Za vstupní dvouhodinovou konzultaci by podle doporučení aliance měl účtovat 1000 korun a za vypracování jídelníčku podobnou částku.

Kolik stojí služby výživového poradce:

  • dvouhodinová vstupní konzultace se shromažďováním podkladů pro diagnostiku klienta – 1000 Kč
  • vypracování jídelníčku a výživových návrhů včetně pitného režimu ad. – 1000 Kč
  • výstupní hodinová konzultace s výkladem k vypracovaným návrhům – 500 Kč
  • celkem 2500 Kč za cca pětihodinovou odbornou práci (výše uvedené ceny čerpají z doporučení Aliance výživových poradců)
  • podle našich zjištění se nabídka poradců pohybuje plus mínus do 50 % od cen doporučených Aliancí
  • při dlouhodobější spolupráci nabízejí někteří poradci různé balíčky a např. několikaměsíční výživové plány, stát vás budou přibližně od 10 do 20 000 korun

Z deseti poradců by nás k návštěvě přesvědčila polovina

Jaká bude spolupráce s výživovým poradcem, můžete zjistit už z prvotní komunikace. V redakci jsme vybrali a v roli klienta oslovili deset výživových poradců s dotazem, jaké služby nám mohou nabídnout a kolik za ně zaplatíme. Reakce byly různorodé. Asi polovina oslovených poradců odpověděla velice stručně. „Upravit jídelníček i zoptimalizovat váhu vám mohu pomoci. Záleží jen na vás, jaký způsob vám bude nejvíce vyhovovat,“ napsal nám jeden z výživových poradců a zaslal nám odkaz na ceník. Z takové reakce jsme se příliš o nabízených službách nedozvěděli.

Našli se ale i poradci, kteří byli ochotní svému potenciálnímu klientovi věnovat více času. „Vstupní konzultace trvá v průměru kolem jedné hodiny, kdy probereme váš dosavadní životní styl, zjistíme chyby a důvod nabrání kilogramů, změřím si vás na diagnostické váze a výsledky společně zkonzultujeme. Veškeré otázky, které budete mít ke zdravé výživě, budou zodpovězeny, budu se snažit vás naučit základy správného stravování,“ napsala nám výživová poradkyně Petra Honzíková.

„Dostanete nový stravovací plán dle složení vašeho těla a míry sportovní aktivity, první výsledky jsou měřitelné zhruba po měsíci, záleží také na předchozím stravovacím režimu a na tom, jak je vaše tělo zatíženo různými pokusy zhubnout. Klient může volit mezi 10 konzultacemi nebo platit jednotlivé konzultace zvlášť,“ uvedla Lenka Šimandlová.

Většina oslovených výživových poradců nabízí ve svém ceníku informativní patnáctiminutovou schůzku zdarma. Polovina z nich nám ale v komunikaci nevěnovala ani onu čtvrthodinku, ani mailem, ani po telefonu a už vůbec ne osobně. Jestliže výživového poradce vybíráte, otestujte si ho po telefonu nebo e-mailem. Již z prvotního naťuknutí můžete poznat, jak moc bude ochoten s vámi komunikovat.

Pozor si dávejte na podezřele levné služby (běžná cena za dvouhodinovou vstupní konzultaci je zmíněných 1000 Kč) a o výživovém poradci se pokuste získat reference. Když si vyberete skutečného odborníka schopného komunikace, budete odcházet spokojeni jako Jana. „Svoji poradkyni doporučuji dál. Jsem ráda, že není prudič, respektuje, že potřebuju být v pohodě a to se i díky spolupráci s ní celkem daří. Jediné, co mi bylo zatěžko, bylo odříct si pití kávy ve velkém, jak jsem na to byla zvyklá.“

V opačném případě vás pravděpodobně čeká zklamání. „Nestačí přece změnit jídelníček, je nutná změna chování, prožívání, emocí, motivace, fyzická aktivita, vztahy s okolím (někdy si ani neuvědomujeme, do jaké míry je jídlo společenskou záležitostí, často jíme s někým nebo jíme to, co nám někdo jiný nabídne či uvaří, přizpůsobujeme se spolustolovníkům atd.), je nutná sebereflexe – resp. pomocí poznání změnit chování a v důsledku toho vlastní tělesné proporce. A navíc nesmí to být dřina – je třeba v tom najít radost. S tímto poznáním už další výživové poradce zcela jistě hledat nebudu, neznám nikoho, kdo by o mně, mé výživě a mých zvycích a zlozvycích věděl víc než já – všechno ostatní se dá vyčíst z informačních zdrojů,“ domnívá se po špatné zkušenosti Nora.

Co očekávat u výživového poradce?

  • Během vstupní konzultace by vás měl přeměřit, zvážit a popovídat si s vámi o vašich stravovacích návycích, sportovních aktivitách a dietách, které jste prodělali.
  • Výživový poradce by vám měl sestavit „hubnoucí plán“, který zohlední vaše časové možnosti, pracovní nasazení apod.
  • Součástí plánu (nemusí jít vždy o hubnutí) by měl být i jídelníček „na míru“ včetně doporučení vhodných potravin, jejich množství a receptů.
  • Někteří výživoví poradci absolvují s klienty i nákup v jejich supermarketu ap.

Čtěte dále: Nejčastější mýty a omyly ve výživě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

O zdravý životní styl a výživu se zajímá soukromě i profesně. Ráda ochutnává dobrá jídla v restauracích, experimentuje při vaření, pěstuje vlastní zeleninu a bylinky. Píše blog o jídle www.cojime.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).