Hlavní navigace

Výživoví poradci se shodnou: Na léto je nejlepším nápojem voda a lassi

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dostatečný pitný režim řešíme v létě daleko více než kdy jindy. Co ale celý den pít? Margit Slimáková, Hana Mojžíšová a Lenka Diblíková představují své tipy na skvělé letní nápoje.

PharmDr. Margit Slimáková

Patří v současnosti k nejvýraznějším českým specialistům na výživu a zdravotní prevenci. Popularizuje u nás Zdravý talíř, který chce nahradit zastaralou výživovou pyramidu. Je také odbornou garantkou iniciativy Skutečně zdravá škola, která usiluje o regulaci bufetů a prodeje sladkostí ve školách po vzoru vyspělejších zemí. www.margit.cz

Margit Slimáková po celý rok ze všeho nejraději pije obyčejnou kohoutkovou vodu, kterou dochucuje bylinkami, anebo neslazené čaje. V létě preferuje nápoje kyselkavé, svěží, se základem ve vodě anebo pro náhradu svačinky nápoje založené na jogurtu.

Okurkovou vodu si připravuje tak, že do džbánku dá pár stonků čerstvě utržené máty, pár koleček bio okurky i s kůrou a pár koleček bio citronu. (Když nemá bio citron, použije pouze vymačkanou citronovou šťávu, protože omytím citron pesticidů nezbavíte). Po hodince odstátí okurky, máta a citron krásně ochutí a provoní vodu. „Je to úžasně osvěžující nápoj bez jakýchkoliv cukrů, tuků a dochucovadel. Mohu doporučit úplně každému. Z mikroživin obsahuje hlavně vitamín C.“

Tip: Jahodové lassi

Lassi je pojmenování pro jakýkoliv osvěžující nápoj vzniklý rozmixováním čerstvého bílého jogurtu s vodou pokojové teploty. Typicky se připravuje v Indii a podle ayurvédy je samotný čerstvě připravený jogurt dobře stravitelnou, výživově bohatou a skvěle chutnající potravinou. Lassi připravované z tohoto jogurtu je ještě prospěšnější, protože podporuje trávení a očistu organismu. Pro svoji chladivou osvěžující chuť je ideálním zpestřením letního jídelníčku. Ayurvéda doporučuje podávat lassi před jídlem nebo v průběhu konzumace jídla, nejlépe samozřejmě čerstvě připravené. V některých receptech je uvedeno doporučení, že je lassi dobré připravovat z jogurtu a ledové vody nebo podávat s kostkami ledu. Příprava nápojů z ledové vody je poměrně novým a netradičním postupem, avšak pozor na to, že silně chlazené nápoje oslabují trávení.

„Do výkonného mixéru vhodím hrnek jahod, které dokonale rozmixuji, přidám hrnek vody a hrnek tučného řeckého jogurtu. Rozmixuji do koktejlu, který při použití nedostatečně sladkých jahod dochutím trochou sušené třtinové šťávy anebo lžící medu anebo asi třemi kousky datle meedjol, které před mixováním na chvíli změkčím ve vodě. Toto jahodové lassi je bezva svačinou, protože obsahuje kompletní živiny, bílkoviny, tuky a probiotika z jogurtu, zdravé cukry, vitamíny a vlákninu z jahod. Doporučuji jej nabídnout třeba dětem po sportovním výkonu anebo návratu z hřiště, kdy jsou vyhladovělé a potřebují rychlé, snadno stravitelné zasycení.“

Tip: Ayran

„Je perská obdoba indického lassi a dnes velmi populární nápoj v Turecku. Připraví se rozmixováním třetiny sklenice tučného jogurtu s třetinou sklenice vody a třetinou sklenice ledu. Dochucuje se solí (nejlépe růžovou himalájskou) a drceným kořením podle chuti. Sama nejraději používám kmín, anýz, ale vhodná je i skořice anebo kardamon, a někdo dokonce rád drcený česnek. Ayran je super osvěžující nápoj mírně kyselkavé chuti. Obsahuje zdravé tuky, bílkoviny a podle použitého koření i mnohé zdraví prospěšné fytochemikálie. Je ideální pro podporu trávení anebo jako rychlé osvěžení v horkém létě.“

MUDr. Hana Mojžíšová

Poradkyně v oblasti zdravého životního stylu. Lékařka atestovaná v oboru vnitřního lékařství. Absolvovala postgraduální vzdělávání pro lékaře v oboru obezitologie dětí i dospělých (garant ČLK) a akreditovaný kurz Poradce pro výživu společnosti Nutris. Je lektorkou společnosti STOB a vyškolená v metodice KBT. Členka řady odborných společností, pravidelně přispívá do médií. Profesní praxe na obezitologické klinice a soukromá praxe nutričního poradenství ve zdraví i nemoci. www.zdravi-stihli.cz

Hana Mojžíšová během všedních i nevšedních dnů nejčastěji pije ochucenou vodu s ovocem, bylinkami či zeleninou – od přidaného citronu, limetky, podélně rozkrájené okurky, čerstvého ovoce (jahoda, maliny, meloun, borůvky, mango, kiwi…). Sama již takové nápoje nesladí, ovšem kdo potřebuje, tomu doporučuje použít nejlépe tekuté sladidlo, např. agávový sirup či si udělat rozvar z cukru (vyzkoušejte 13 tipů, jak nahradit cukr). Pro intenzivnější ovocnou chuť lze část ovoce rozmixovat a naředit vodou. Obyčejnou vodu povýší na chutný nápoj i bylinky, např. čerstvá máta či meduňka, kterou opět můžeme doprovodit přidaným citronem.

„Nemusím určitě skrývat, že nepiji stále jen vodu. Jsou situace, kdy chci posedět s přáteli, pracuji či mám na něco chuť… Každá situace si žádá své. Vynechám nyní nápoje alkoholické a ráda se podělím o svou zkušenost, že i nealko nápoj může být chutný, zdravý, osvěžující a navíc bez následků. Navíc se leckdy octneme v situaci či životní etapě, kdy to jinak nejde – jako řidiči, během pracovního dne, budoucí maminky apod.”

Tip: Nápoje na bázi mléka či jogurtu – koktejly či lassi 

Buď může jít o klasický jahodový či banánový koktejl, který netřeba představovat. Jejím dalším tipem je různé ovocné lassi, podobně jako u Margit Slimákové. „Tento nápoj volím namísto svačiny, či pokud mám na něco chuť. Pokud by měl zastoupit třeba právě snídani, přidávám přimixovat malou porci např. vařených ovesných vloček či lžíci pohanky, jak komu chutná. Výhodou použití jogurtu je navýšení probiotických bakterií v nápoji, což jako výživářka hodnotím kladně. O imunitu bychom měli pečovat, navíc kombinace nakyslého jogurtu s vyzrálým ovocem je velmi osvědčená a povedená.”

Tip: Ledový čaj

„Ke koupi je přepestrá nabídka nejrůznějších kvalitních čajů, stačí je uvařit a po vyluhování slít do velké sklenice plné ledu či připravit večer předem. Opět, kdo má potřebu lehce přisladit či dochutit citronem, eventuálně ovocem – fantazii se meze nekladou. Doma mám speciální konvici dovezenou z USA, která ledový čaj vykouzlí během chvilky. Určitě se toto zařízení velmi rychle rozšíří i u nás.”

„V časové nouzi můžeme využít i komerčně vyráběných nápojů – ochucené mineralizované vody, cider, nealko pivo, nealkoholové verze skutečných koktejlů – virginmochito apod. Příliš mě nelákají připravované letní koktejly s komerčními ovocnými sirupy, vyráběných z nevím čeho, raději použiji ovoce čerstvé či mimo sezónu či při prázdné ledničce ovoce zamrazené v kostce ledu či ovoce zmražené.”

Ing. Lenka Diblíková, Ph.D.

Koučka zdravého životního stylu.

Dlouhodobě se specializuje na zdravou výživu a nutriční poradenství. Provozuje výživovou a lifestylovou poradnu, sestavuje tréninkové plány a pomáhá klientům s trvalou změnou stravovacího režimu. www.lifeup.cz

A do třetice, Lenka Diblíková v letním období preferuje taktéž čistou vodu s plátkem bio citronu a pár lístky máty. Ani ona v době sezóny určitě neodolá mléčnému koktejlu s jahodami. Jako rychlé letní ranní povzbuzení má dále ráda koktejl s citrusovými plody.

Tip: Posilující a povzbuzující nápoj s nádechem slunce

Hrušky jsou bohaté na betakaroten, kyselinu listovou a draslík. Obsahují také vitamin C a malé množství vitaminů B1, B2, B3, B5 a B6. Podíl vlákniny má vliv na postupný vzestup hladiny krevního cukru. Jsou proto vhodné i pro diabetiky.

Jeden grapefruit obsahuje více než jeden a půl násobek doporučené denní dávky vitaminu C, stejně jako draslíku a pektinu. Pektin napomáhá při oběhových a zažívacích obtížích.

Dvě hrušky odstopkujte a nakrájejte na kousky. Jeden růžový grapefruit oloupejte a rozdělte na dílky. Ovoce odšťavněte a šťávy smíchejte ve sklenici. Ozdobte plátkem hrušky a kouskem grapefruitu na koktejlovém párátku. Dobrou chuť…”

Nápoj je ideální ranní probuzení či večerní vzpruha, dodá energii a zahání stres. Koktejl z hrušek a grapefruitu představuje bohatý zdroj vitaminů, minerálů a vlákniny. Rychlé a jednoduché letní osvěžení plné zdraví.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).