Hlavní navigace

Vyžeňte zápach cigaret z oblečení i nábytku

27. 9. 2011

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Kuřáci to možná necítí, ale nekuřáci spolehlivě. Jak zbavit oděv nebo byt kouřového odéru? Není to jednoduché, cigaretový kouř je totiž urputný soupeř. Jaké jsou prostředky a triky?

Zápach cigaret z oblečení nezmizí tak, že svetr nebo džíny přehodíte do rána přes židli. Ještě mnohem obtížnější je zbavit se pachu načichlého nábytku či cigaretového odéru v bytě, kde se hodně kouřilo.


Autor: Isifa.cz

Když strávíte večer v hospodě, kde se kouří, nejlepší, co můžete s oblečením udělat, je hodit ho do pračky. Jenže co v případě, že jde například o sako či kabátek, které se prát nemohou? Nebo o vaše poslední čisté džíny, které nutně potřebujete i druhý den?

Pak máte na výběr ze dvou druhů možností – buď budete spoléhat na rady spíše babské, nebo sáhnete po moderní chemii, kterou si však budete muset nakoupit od zásoby, abyste ji mohli hned použít. Na tomto místě je potřeba říci, že kouř z cigaret, respektive zápach z něj, je mimořádně urputný soupeř, a proto jsou výsledky všech níže uvedených metod vždycky trochu nejisté.

Co se zapáchajícím oblečením

1. Babské rady

Babská rada číslo jedna zní, nechte oblečení vyvětrat – pokud máte prádlo kam pověsit, dopřejte mu noc na šňůře na čerstvém vzduchu. Je to prosté, ale docela to funguje. Ještě účinnější je, pokud například sako či kabát pověsíte na ramínko nad rozpálený radiátor, bohužel to však lze zkusit pouze v zimě. Počítejte však s tím, že v takovém případě se zápach bude trochu šířit do místnosti, rozhodně se to však nevyrovná síle skutečně zapálené cigarety. Navíc nejde podobným způsobem odstraňovat kouř z kožené bundy, respektive je to akce na několik dní.

Někteří lidé přísahají na to, že kouře dokáže zbavit i sušička na prádlo; některé sušičky mají dokonce speciální „osvěžovací“ program pro odstranění nežádoucích pachů. V tom případě si však ověřte, zda se s ní zapáchající oblečení snese, anebo rovnou zvažte, zda už není lepší ho rovnou vyprat a teprve pak usušit.

Další sázejí na používání jedlé sody – postižené oblečení s ní posypte a ráno sodu zase vysajte. Rada se nejspíše hodí pouze pro odolné oblečení, z košile byste asi nevysáli nic, aniž byste ji nemuseli mocně bránit před nasátím do přístroje. Podobně lze postupovat také s načichlým kobercem, ale pouze v případě, že jde o načichnutí zánovní, starý koberec z bytu, kde se kouřilo, tímhle neosvěžíte.

Otrlí jedinci s dobře zásobeným barem mohou zkusit radu, na kterou lze narazit na internetu, a postříkat oblečení vodkou. Rozhodně se to nedá poradit u oblečení, u něhož si nejste jisti stálobarevností, či třeba u zmíněné kožené bundy.

Kde může vadit kouř z cigaret? Bič na nekuřáky aneb kouření na zastávkách

2. Chemie

Na oblečení načichlé kouřem z cigaret můžete zkusit i chemii, ale ne vždy se dá její použití doporučit, protože obvykle nejsou určeny a priori na textil nebo dokonce na oděvy. Navíc zkušenosti s ní jsou hodně různorodé, někdo na ni nedá dopustit, jiný ale tvrdí, že moc nezabírá.

V úvahu připadá například sprej Oust, který výrobce prezentuje jako univerzální odstraňovač zápachu ať už z cigaret či třeba z domácích zvířat. Stříkat by se měl především do vzduchu, ale někteří lidé ho používají právě i na oblečení. Stojí kolem 80 korun.

Podobně se dá samozřejmě použít i obyčejný osvěžovač vzduchu, ale zase, hrozí, že na oblečení nechá skvrny, a navíc je dost možné, že jeho vůně zápach z cigaret nejenže neodstraní, ale ještě se s ním bude tlouci. Zkušení jedinci nicméně doporučují osvěžovače s označením anti-tabák a podobně.

Rozhodně nejlepší je použít sprej, který má v názvu přímo označení pohlcovač pachu, nabízí jej hned několik výrobců a bez obtíží je koupíte i na internetu – za 175 korun můžete pořídit například HG odstraňovač pachu z textilu na rostlinné bázi, 160 korun stojí pohlcovač pachu ALP rovněž ve spreji.

Ačkoli to výrobci v návodu neuvádějí, někteří lidé přípravky používají na oblečení i preventivně a tvrdí, že díky tomu jejich oblečení ani v zakouřené hospodě či třeba při grilování tolik nenačichne.

Jak zbavit zápachu z kouře vybavení bytu?

Další kapitolou v boji proti zápachu z cigaret je načichlý nábytek či třeba záclony. Pokud jste koupili či podědili třeba gauč, který původně stál v bytě kuřáka, vůbec nejlépe uděláte, když jej necháte vyčistit specializovanou firmou. Cena začíná na 250 korunách za celý menší gauč, někdy je třeba připočítat cenu dopravy. Případně si můžete čisticí stroj půjčit sami. Dobrou službu může udělat i vysavač s funkcí šamponování a hloubkového čištění. Pouhé ruční použití speciálního šamponu stačit nemusí, stejně jako nejspíše nezabere některý ze sprejů doporučovaných výše na zapáchající oblečení.


Autor: SXC

Nicméně některý z nich, či třeba sprej Denk Mit z DM drogerie za necelou padesátikorunu, můžete použít v případě, že vám gauč nevoní, protože jste den předtím doma dovolili kouřit návštěvě. Zabrat by mohl i na záclony. Pokud jsou ale načichlé hodně, raději je vyperte.

Chcete něco přírodnějšího? Pak můžete do místnosti, kde návštěva kouřila, dát na noc tři až čtyři misky s octem či citrusovými slupkami. Někdo zase zahání kouř už v době, kdy se v bytě cigarety vyskytují, tím, že na misku položí rozkrojenou cibuli. Zvažte ale, zda jsou vám její vůně a slzný efekt milejší. Můžete samozřejmě po bytě rozmístit i vonné svíčky či misky s pot pouri, ale jejich vůně je někdy zbytečně agresivní, dvojnásob to pak platí o různých chemických osvěžovačích vzduchu. Méně razantní metodou je zavěšení pohlcovače pachu, který obsahuje bambusové dřevěné uhlí a je na webu k mání za něco přes dvě stovky. Alternativou jsou látkové sáčky s mletou zrnkovou kávou.

Zejména na webu lze narazit také na přípravek nazvaný Laparen, který má mít moc pohlcovat všechny pachy včetně zápachu z cigaret a přitom do vzduchu neuvolňovat žádnou další chemii. Bohužel ohlasy za něj jsou hodně rozporuplné.

Zdrojem nemalého zápachu je i popelník, proto kuřákům řekněte, ať vajgly típají v misce naplněné třeba kočičí podestýlkou či jedlou sodou, jeho zápach pak nebude tak intenzivní. Existují i speciální uzavřené popelníky. Tohle stojí za zkoušku i pro ty, kdo chodí kouřit na balkon a nedopalky skladují tam. Mimochodem, když budete chodit kouřit na balkon, neznamená to, že vevnitř nebude nic cítit. Někdy je to kvůli rozdílu vnější a venkovní teploty a proudění vzduchu dokonce přesně naopak.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Pro tištěná i webová média píše od poloviny 90. let. Ve svých textech se věnuje zejména rodinné problematice, výchově dětí, zdraví a životnímu stylu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).