Hlavní navigace

Vyžádejte si Přehled vykázané zdravotní péče: Ať se taky nedivíte

3. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pětatřicetiletý Pavel Š. se nestačil divit. Podle výpisu vykázané péče od své pojišťovny byl loni vyšetřen u gynekologa.

Inženýr ze středních Čech chtěl vědět, jakou péči o něj v uplynulém roce lékaři vykázali Všeobecné zdravotní pojišťovně. Na výpisu ke svému úžasu objevil mimo jiné preventivní gynekologickou prohlídku.

„Podobných případů, i když ne vždy tak křiklavých, oznámí ročně klienti několik stovek,“ říká Oldřich Tichý, tiskový mluvčí VZP.

Pokud i vás zajímá, kolik stála zdravotní péče, kterou jste loni čerpali, a zda i vy nemáte ve vyúčtování výkony, které vám lékaři ve skutečnosti neprovedli, je teď pravý čas požádat svoji zdravotní pojišťovnu o přehled.

Chcete vědět, kolik za vás lékaři účtovali? Požádejte si přehled za rok 2014

„Ve Všeobecné zdravotní pojišťovně jsou nyní k dispozici všechna data, která jsou potřebná pro vydávání přehledů vykázané péče za celý rok 2014. Nic proto nebrání tomu, aby klienti o přehledy žádali a obratem jim byly vystavovány. Pojišťovně tak mohou pomoci odhalit případné nesrovnalosti,“ uvádí Oldřich Tichý za VZP.

Totéž platí i pro další zdravotní pojišťovny. Na vyžádání jsou povinny písemně poskytnout jedenkrát ročně údaje o zdravotní péči uhrazené za pojištěnce v období posledních dvanácti měsíců.

„Někteří z těch, kdo své právo podílet se na kontrole využili, s překvapením zjistili, že jejich zdravotní pojišťovna zaplatila za něco, co ve skutečnosti provedeno nebylo a o čem pojištěnec neměl ani ponětí. Co v takovém případě dělat? Rada je jediná. Neprodleně informovat svoji zdravotní pojišťovnu, která tuto záležitost prošetří,“ doporučuje zdravotní pojišťovna.

Podle Oldřicha Tichého však stále jen malé procento lidí chce situaci řešit. „Klienti se obávají reakce ´svého pana doktora´, se kterým si to nechtějí rozházet. Tato obava je ale zbytečná – VZP provádí kontroly ve zdravotnických zařízeních běžně a na základě nejrůznějších podnětů v průběhu celého roku.“

Přehled vykázané zdravotní péče

  • O vystavení přehledu můžete požádat dopisem nebo osobně přímo na pobočce ZP.
  • V dopisu stačí uvést, že žádáte o písemné sdělení údajů o zdravotní péči, která za vás byla uhrazena ZP, dále své jméno, příjmení, číslo pojištěnce (RČ) a adresu trvalého bydliště. Přehled vám ZP pošle jako doporučenou zásilku do vlastních rukou na uvedenou adresu, nebo na vyžádání připraví k vyzvednutí na pobočce.
  • Výpis je zdarma.
  • Požádat můžete jen o svůj vlastní přehled nebo o vystavení přehledu za své nezletilé dítě.
  • Podrobné podmínky se mohou lišit dle jednotlivých ZP.

Na přepážkách VZP si přehled vykázané péče ročně vyžádá kolem 100 tisíc klientů. „Velká část nesrovnalostí, na které klienti upozorní, se při následném prověřování vysvětlí jako administrativní nedopatření. Stačí, když se lékař přepíše například v jedné číslici rodného čísla klienta a už vykáže péči na někoho jiného (stejně tak stačí jeden překlep v číselném kódu výkonu),“ uvádí mluvčí.

Stejně se vysvětlil i v úvodu zmiňovaný případ muže, na kterého gynekolog omylem vykázal preventivní prohlídku.

Použité zdroje: TZ VZP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).