Hlavní navigace

Vyrobte si krém na strie. Působí preventivně

5. 9. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
V pokračování fotoseriálu o domácí kosmetice se zaměříme na kosmetické problémy, které trápí většinou ženy: strie a celulitida. Jak lze s těmito nedostatky bojovat přírodní cestou?

Není snad více reklam na kosmetiku než těch, které prezentují všemožné přípravky, zázračné krémy a masti, u nichž nám výrobci slibují, že nás zbaví celulitidystrií. Vypadá to, jako by se ženský svět točil jen kolem těchto dvou slov; nebo spíše jako by tato slova představovalo největší příkoří, které se kdy ženám přihodilo. Vždyť jak celulitida, tak strie, i když ne vždy, trápí především je.

Kdyby se mě někdo ptal, co si o tom myslím já, řekla bych, že se my, dámy, až moc často prohlížíme v zrcadle. Muži si nějakých dolíčků na stehnech ani nevšimnou. Ale na druhou stranu, nikdy bych nepodceňovala roli sebevědomí.

Takže pro všechny milé dámy, ženy, které trápí strie (nebo se strií například při těhotenství teprve obávají) nebo celulitida a hledají přírodní alternativy průmyslově vyráběným krémům, jsou tady dva naše recepty: dnes balzám proti striím, v příštím díle seriálu pak najdete masážní olej na celulitidu. Neslibují zázraky jako přípravky z reklam, zato ale budete mít jistotu, že svoji pokožku zbytečně nezatěžujete chemií. A čím jiným bojovat s přírodou než jejími vlastními zbraněmi?

Strie: lepší myslet na prevenci než napravovat škody

V podstatně výhodnější situaci jste, pokud se strií teprve obáváte. Máte totiž mnohem větší šanci na úspěch než ti, které již strie trápí. Strie, jizvičky v oblasti problémových partií, jsou nejdříve červené, později vyblednou. Pravděpodobně se ale najdou i mnozí, kteří „červené stadium“ svých strií ani nepostřehli, a teď přemýšlí, co s těmi už světlými, které i přes to, že tak nekontrastují se zbytkem pokožky, nejsou příliš vzhledné.

Strie vznikají popraskáním elastických vláken pod povrchem kůže. V rámci prevence je tedy nutné zásobovat pokožku přírodními prostředky, které podporují zachování pružnosti tkáně. Osoby, které už na strie trpí, pravděpodobně ví, že úplně se jich zbavit téměř nelze. Zkusíme je proto alespoň eliminovat.

Máslo proti striím

Připravíme si tedy takové „obohacené kakaové máslo“. První obohacující složkou bude aloe vera gel. Snažte se najít takový, který bude obsahovat co nejméně přidaných látek. Samozřejmě lze namítat, že se nejedná o 100% přírodní produkt, nebo 100% doma vyrobený, když jednou ze surovin je koupený aloe vera gel. Předpokládám ale, že ne každý má k dispozici čerstvou rostlinu, ze které by cenné látky přímo dostával. Výtažky z aloe jsou velmi účinné v boji proti jizvám, proto stojí za to udělat ústupek. Aloe je známá pro svůj příznivý vliv na regeneraci tkáně, využívá se k hojení popálenin i jizev. Kromě toho silně hydratuje.

K tématu: Listy Aloe vera stačí vymačkat

Jak bylo řečeno výše, základ bude tvořit kakaové máslo. Představili jsme si ho už ve druhé díle našeho fotoseriálu při výrobě tělového másla (Domácí tělové máslo po opalování voní kokosem). Kakaové máslo bohužel není žádný „zmizík“ na strie. Mnozí se ale shodují v tom, že při pravidelné aplikaci strie blednou.

Přidáme i několik tobolek vitamínu E. V minulých dílech fotoseriálu o výrobě domácí kosmetiky jsem ho zmínila hlavně v souvislosti s tím, že prodlužuje životnost výsledného výrobku. Nyní ale vyzdvihnu i další jeho skvělou vlastnost – podporuje elasticitu kůže. A ve chvíli, kdy je kůže dostatečně pružná, logicky nedojde k popraskání vláken pod jejím povrchem.

V neposlední řadě hrají významnou roli i esenciální oleje. Vybrala jsem esenciální olej s vůní kadidla, santalového dřeva, mandarinky a grepu. Zejména první jmenovaný je známý svými regeneračními schopnostmi. Je prospěšný pro suchou a zralou pleť, zároveň má významné hojivé účinky – hojí dokonce i existující jizvy. Právě toho je hojně využíváno v produktech proti striím. Podobné přednosti má i druhý jmenovaný olej tajemně vonící po santalovém dřevu. Esenciální olej s vůní mandarinky jsem zatím představila jen jako takového „optimismem nabitého“ pomocníka (viz recept na domácí balzám na rty). Má opravdu až zázračnou schopnost zbavit nás nervozity a stresu. Kromě toho ale působí i na kůži. Podporuje správnou činnost lymfatického systému a zároveň regeneruje buňky. Stejné schopnosti má i olej s vůní grepu. Oba se proto využívají v tělové kosmetice.

Máslo proti striím
  • 50 ml aloe vera gelu
  • 40 g kakaového másla
  • 1 lžíce včelího vosku
  • 15 kapek esenciálního oleje s vůní kadidla
  • 10 kapek esenciálního oleje s vůní santalového dřeva
  • 8 kapek esenciálního oleje s vůní mandarinky
  • 8 kapek esenciálního oleje s vůní grepu

Nejdříve rozehřejeme nad vodní lázní kakaové máslo a včelí vosk. Když se rozehřátá směs dokonale propojí, necháme ji lehce odstát, ne ale do úplného ztuhnutí. Poté přidáme aloe vera gel a esenciální oleje a vyšleháme. Buď můžeme směs jen promíchat, nebo vyšlehat, pokud preferujeme nadýchanější strukturu.

Výsledné máslo bude zpočátku krémové, později ale ztuhne a bude jen o něco měkčí než třeba čisté bambucké máslo. Pokud dáváte přednost krémovější konzistenci, můžete přidat ve chvíli, kdy budete rozehřívat máslo a vosk, ještě 50 g kokosového či jiného oleje. I výsledné máslo se ale dobře roztírá, samo v dlaních taje.

Příště: Masážní olej proti celulitidě

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).