Hlavní navigace

Vyrobí vám vykrajovátka na přání

31. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Jan Salač
Projekt Vykrajovátka na přání spojuje tradici pečení cukroví s nejmodernější technologií. A funguje to skvěle. Služby hodně využívají lidé na svatby nebo firmy pro originální propagaci.

Vše začalo zapichovátky do bylinek, které Petra Barešová vyráběla z keramiky – původně jen sama pro sebe. Na tato „bylinkovátka“ potřebovala speciální razítka do keramiky. „Pak mě napadlo, že když to potřebuju já, tak možná bude víc lidí, co by potřebovali mít svoje originální razítka, tiskátka nebo vykrajovátka, a také, že by se to skvěle dalo použít na pečení,“ vzpomíná Petra Barešová. Spolu s partnerem Petrem Krátkým, který se pohybuje ve světě techniky a baví ho vymýšlet a vyvíjet nové věci, se tak pustili do výroby razítek a vykrajovátek na 3D tiskárně.

Postupně zjišťovali, jaké mají raznice s textem zákonitosti, jak se chová hlína a co vše je potřeba tomu přizpůsobit. „Pak už byla myšlenka v hlavě, a když se přešlo na těsto, tak už se to víceméně jen upravilo,“ popisuje Petr Krátký. Vykrajovátka na přání byla na světě.

Každé vykrajovátko otestují na těstě

V začátcích se dvojici a jejím výrobkům nevyhnuly technické problémy, ale postupně výrobu vylaďovali tak, aby vše skvěle fungovalo. „Řekli jsme si, že chceme vyrábět vykrajovátka, která budou pěkná, originální, bude v nich kreativita, ale zároveň budou funkční a kvalitní,“ říká Petra Barešová. Své výrobky vymysleli tak, že nedělají takzvané fousance jako některá jiná vykrajovátka. Navíc také všechna vykrajovátka, která posílají do světa, nejdřív vyzkouší na těstě, aby ověřili jejich funkčnost.

Vykrajovátka na přání jsou z takzvaného bioplastu, který je vyráběn z kukuřičného škrobu. Vycházejí z návrhu zákazníků, kterými jsou nejčastěji nevěsty a poslední dobou také firmy, kterým mladá dvojice vyrábí vykrajovátka s jejich logem nebo textem.

 

S vykrajovátky je samozřejmě spojeno i pečení a Petra Barešová tak musela přijít s takovým těstem, které je dobré a jsou na něm vidět vzory. V souvislosti s pečením se zrodil také nápad se Sušenkárnou. „Uvědomila jsem si, že když firmám budu nabízet možnost výroby vykrajovátek s jejich logem, tak si budou muset najít někoho, kdo jim to upeče. A to platí i u nevěst,“ vysvětluje Petra Barešová.

Tak se tedy před několika měsíci rozhodla, že kromě výroby vykrajovátek může zákazníkům poslat rovnou i sušenky s daným motivem. Z hlediska těst opět klade důraz na to, aby sušenky byly dobré, hezky vypadaly a motiv byl výrazný. Už nyní pracuje s různými druhy, jako jsou kakaové, levandulové, pekanové, malinové, jahodové nebo makové. „A teď experimentuji s cukr-free, aby je mohli diabetici, a chceme přinést i bezlepkovou formu sušenek, abychom pokryli i tento trh,“ dodává Petra Barešová.

Příběh podnikatelů si můžete přečíst na serveru Podnikatel.cz: V baťovském domku tvoří Vykrajovátka na přání. Podívejte se jim pod ruce

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).