Hlavní navigace

Výrobci začnou snižovat v potravinách obsah cukru, soli nebo tuku

29. 9. 2016

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Do roku 2020 by se v některých potravinách vyráběných na území ČR mohly snížit obsahy soli, cukru nebo některých druhů mastných kyselin, tedy tuku. Jedná o tom například Nestlé, Unilever či Coca-Cola.

Takové ambice má takzvaný akční plán Národní strategie Zdraví 2020, jehož součástí je i založení potravinářské „Platformy pro reformulaci“ jako součásti České technologické platformy pro potraviny.

Potravinářská komora ČR tak reaguje na sílící globální a zejména evropské snahy o zdravější stravování, a jak při ustavení platformy uvedl prezident komory Miroslav Toman, „rozšiřuje je i o snahy vedoucí k úpravám receptur potravin uváděných českými výrobci na trhu v České republice“. Co to znamená?

Hledání kompromisů

V praxi přitom půjde o nalezení kompromisu mezi stávajícími recepturami, jejichž součástí jsou v některých případech sice dle zákona přípustné, přesto ale vyšší než pro zdraví lidí vhodné koncentrace zmiňovaných tří skupin složek (sůl, cukr a tuky), a technologickými možnostmi, jak snížení koncentrací dosáhnout.

Rámcová vize počítá se snížením až o deset procent uvedených složek oproti současnému stavu, podle potravinářů ale rozhodně nepůjde o snížení jednorázové, ale bude nutné jej rozložit do cílového roku 2020. Není také dosud zřejmé, u kterých skupin potravin a v jaké míře se to podaří – diskuse o tom teprve začínají.

Platforma pro reformulace, členové Potravinářské komory ČR:

  • Nestlé Česko s.r.o.
  • Karlovarské minerální vody, a.s.
  • SEMIX PLUSO, spol. s r.o.
  • Mars Czech s.r.o.
  • Mlékárna Hlinsko, a.s.
  • Svaz minerálních vod
  • BEAS, a.s.
  • Nutribalance
  • VFU Brno
  • Český svaz zpracovatelů masa
  • UNILEVER ČR, spol. s r.o.
  • F&N dodavatelé, s.r.o.
  • Lactalis CZ, s.r.o.
  • Coca-Cola ČR spol. s r.o.

Zdroj: Potravinářská komora ČR, www.foodnet.cz

Další nová značení?

Nicméně důležité především bude, zdali a jakým způsobem se o tom dozví spotřebitel. Potravinářská komora proto uvažuje o označování potravin se sníženým obsahem soli, cukru nebo nasycených či transmastných kyselin nějakým identifikačním logem. To by mohlo nahradit stávající, ne zcela vhodné podmínky legislativy EU, která ve výživových tvrzeních povoluje uvádět snížený obsah soli a spol. pouze při snížení o více než třicet procent, jak jsme již na serveru Vitalia.cz informovali. Tak výrazné snížení ale již fakticky znamená jiný výrobek, o zásadním rozdílu v chuti ani nemluvě.

Právě méně výrazná chuť může být u potravinářských výrobků se sníženým obsahem soli, cukru i tuku odrazující pro některé spotřebitele. I proto hodlá komora vysvětlovat přínosy inovovaných receptur prostřednictvím tištěných publikací, pravděpodobně v obdobném formátu, v jakém se již několik let snaží o osvětu spotřebitele seriálem brožur vydávaných skupinou Potraviny a spotřebitel při zmiňované České technologické platformě pro potraviny, ve spolupráci se Sdružením českých spotřebitelů.

Revoluci nečekejme

Jak již bylo řečeno, v případě zavedených a obecně oblíbených potravin nelze očekávat nějaké meziroční dramatické posuny ve snižování obsahu nutričně rizikových složek. Už i proto, že podobné akční plány mají i jiné země EU. A pokud by ČR postupovala při změnách receptur příliš rychle, snadno by se mohlo stát, že svůj trh vyklidí ve prospěch méně zodpovědných zemí, které budou na trh dodávat sice o něco méně zdravé, ale chutnější potraviny.

Jistým praktickým testem bude přitom také již na serveru Vitalia.cz zmiňovaná „pamlsková vyhláška“, která taxativně snižuje obsahy úplně stejných složek potravin při prodeji ve školních zařízeních dětem. Tak či tak, nejen děti si musí pomalu začít zvykat na jiné nebo méně výrazné chutě potravin vycházející z přijatých nebo plánovaných regulací, což v praxi naplňuje kdysi vysmívané varování, že nám stát bude určovat, co máme jíst. Už se to blíží…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).