Hlavní navigace

Body mass index upozorní na zdravotní rizika, ale je hodně zavádějící

Sdílet

Body mass index (BMI) si můžete vypočítat sami. Není to nic složitého a online kalkulačka BMI vám to ještě více zjednoduší. Výpočet odhalí, zda máte nadváhu nebo obezitu. I když se tento vzorec stále používá, nemusí být získaný údaj úplně vypovídající. Na co si dát pozor a proč zohlednit i další faktory?

Index tělesné hmotnosti neboli BMI je stále často používanou metodou k odhadu množství tělesného tuku pomocí výšky a hmotnosti konkrétní osoby. Výpočet BMI se provádí vydělením váhy v kilogramech výškou v centimetrech na druhou. BMI může pomoci posoudit rizikové faktory pro některá onemocnění. Online návod a výpočet BMI najdete zde

  • Vzorec je jednoduchý: body mass index tělesné hmotnosti se vypočítává za použití údajů výšky a váhy jedince. 
  • BMI = kg/m2, přičemž kg je váha osoby v kilogramech a m2 výška jedince v metrech na druhou.

Jak se vypočítá BMI

Také lékaři a další zdravotničtí specialisté často využívají BMI jako screeningový nástroj. Nadváha či obezita a s ní spojená vysoká míra tělesného tuku totiž může vést k srdečním onemocněním, diabetu 2. typu i mrtvici. Naopak jeho nízké množství může signalizovat podvýživu. Udržování správného množství tuku pomáhá vitamínům a minerálům k lepšímu průniku do těla a slouží také k udržení tělesné teploty a ochraně vnitřních orgánů. 

Chodíte spát před půlnocí? Měli byste, pokud nechcete dostat infarkt Přečtěte si také:

Chodíte spát před půlnocí? Měli byste, pokud nechcete dostat infarkt

Pokud chcete vědět, jak si v tomto ohledu stojíte vy sami, stačí použít výše uvedený, jednoduchý vzorec pro výpočet BMI. Pokud upřednostňujete snadnější cestu výpočtu, pak stačí do internetového vyhledávače zadat „kalkulačka BMI a můžete si vybírat z řady odkazů. Některé přitom nezohledňují pouze výšku a váhu, ale také obvod pasu a přidávají věk i pohlaví. Ale ať se spolehnete na vlastní síly, anebo na výpočet pomocí kalkulačky, dostanete číselný údaj. Podle něj zjistíte, do které kategorie spadáte.

BMI: u dospělých jinak než u dětí

Kategorie existují celkem čtyři a přehledně vám je vysvětlí následující tabulka BMI:

BMI Hodnocení

  • méně než 18,5 podváha
  • 18,5–24, 9 zdravá hmotnost
  • 25–29,9 nadváha
  • 30 a více obezita

Obezita se ještě dále dělí na tři stupně:

  • kdy 1. stupeň končí na hodnotě 34,9
  • 2. stupeň na číslovce 39,9 
  • 3. stupeň zahrnuje vše nad 40,0 a označuje se jako morbidní obezita

Tato tabulka je však platná pouze pro dospělé. BMI dětí a mladých lidí do 20 let se počítá jinak, kalkulačka BMI pro děti je k dispozici zde (v AJ, pozn. red.). Je však ideální se v tomto ohledu raději poradit s pediatrem o optimální váze, kterou by vaše dítě s ohledem na jeho věk, výšku a celkovou tělesnou stavbu mělo mít.

Proč není BMI přesné?

Body mass index neboli BMI však neposkytuje přesné údaje. Nebere v úvahu tělesnou aktivitu ani poměr svalstva a tuku či míru tělesné aktivity. Například aktivní sportovci mohou mít kvůli váze svalstva podle BMI nadváhu, přestože mají zdravé procento tělesného tuku. 

U méně aktivních jedinců může být naopak BMI v pořádku, i když mají vyšší procento tuků než svalů. Obecně přitom platí, že BMI vyšší než 30 se pojí s vyššími riziky pro zdraví. Tato rizika zahrnují zvýšenou pravděpodobnost vzniku onemocnění a zdravotních problémů, jako jsou kardiovaskulární choroby, cukrovka a vysoký krevní tlak. 

Zde by se dalo připomenout, že ani v tomto ohledu neposkytuje BMI přesný obrázek. Kromě věku nebo pohlaví nezohledňuje ani etnický původ. Například dospělí jihoasijského původu mohou mít vyšší riziko některých zdravotních problémů, jako je cukrovka, už s BMI 23, což je jinak považováno za zdravou hodnotu.

Máte problémy s váhou?

BMI a tělesný tuk: co je špatně?

Důležitým faktorem je také rozmístění tukové tkáně, přičemž nejrizikovější je nitrobřišní neboli viscerální tuk. Z tohoto pohledu se jeví jako rizikovější obezita typu jablko (androidní obezita), kdy se tuk ukládá především v oblasti břicha a horní části trupu, zatímco takzvaná obezita typu hruška (gynoidní obezita) je zdraví nebezpečná méně. 

Vztah mezi BMI a mírou úmrtí také nezohledňuje činitele, jako je rodinná historie některých civilizačních onemocnění, anebo naopak dlouhověkost. Odborníci tvrdí, že pokud chcete posoudit své zdraví, pak proveďte výpočet BMI a zhodnoťte svůj životní styl. 

Pokud je váš BMI nižší než 35 a pravidelně cvičíte, ideálně máte nejméně 150 minut fyzické aktivity každý týden, pak je u vás zdravotní riziko poměrně nízké. BMI nad 30 nebo vyšší bez dostatku pohybu už může zdraví ohrožovat. 

V takovém případě je dobré začít pracovat na změnách, o kterých si promluvte se svým lékařem a nutričním specialistou, kteří vám poradí, jak snížit BMI. Je to dobrý krok ke zlepšení svého aktuálního zdraví i k eliminaci rizika vzniku zdravotních problémů v budoucnu.

Podívejte se, proč je výpočet BMI zavádějící

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Novinářka na volné noze se zkušenostmi z tištěných i online titulů. V současné době pracuje pro vlastní portfolio klientů. K tematice zdraví a zdravého životního stylu má blízko díky původní profesi zdravotnického pracovníka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).