Hlavní navigace

Výplach nosu: konvičkou ano, hadičkou ne

4. 2. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Slouží k proplachování nosních dutin, a to při běžném nachlazení, zánětu dutin i dlouhodobých potížích, například alergické rýmě. Říká se jí konvička néti či jogínská konvička, doporučují ji ale i západní lékaři. Je bezpečná, na rozdíl od jiné techniky, tzv. sutra néti, kde hrozí riziko poranění.

Téměř pro každého je už dávno samozřejmostí pravidelně si čistit zuby. Lékaři však doporučují nezapomínat ani na hygienu nosu. Přednosta kliniky otorinolaryngologie (ORL) z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy profesor Jan Plzák upozorňuje: „Hygiena dutiny nosní je právě stejně jako čištění zubů vhodná pro každého.“

Z jógy do lékařských ordinací

Za nejefektivnější způsob nosní hygieny lékaři považují proplachování nosních dutin solným roztokem. K tomuto proplachování nosu se používá speciální konvička, kterou lze snadno sehnat v lékárnách. Tato metoda čištění nosu se mezi širokou veřejnost dostala prostřednictvím jógy, a tak se někdy této konvičce říká jogínská konvička.

Jóga se kromě cvičení zabývá také očistnými technikami duše i těla. Mezi tyto techniky patří mimo jiné i pročišťování nosu. Metoda proplachování nosu vodou se v józe nazývá džala néti. To je také důvod, proč se konvičky určené na proplachování nosu i v Česku často prodávají pod označením „konvička néti“.

Výplach nosu:

  • je vhodný při běžném nachlazení, po operacích nosu a vedlejších nosních dutin i při dlouhodobých obtížích, např. alergické rýmě,
  • používejte jen k tomuto účelu určené konvičky, které jsou schválené jako zdravotnický prostředek,
  • do konvičky napouštějte vodu o teplotě lidského těla – cca 37 °C,
  • dbejte na správné naředění roztoku dle vašich potíží (viz Důležitá je koncentrace).

Jogínskou konvičku mají ale rádi i západní lékaři. „Díky proplachování nosu se z povrchu nosní dutiny odplavuje zánětlivý sekret a alergeny. Proplachování nosu pomáhá zvlhčovat sliznici a také podporuje přirozenou funkci nosu, kterou může dokonce i vylepšit,“ objasňuje výhody proplachování nosu přednosta ORL Jan Plzák.

Lékaři doporučují nos proplachovat jak při běžném nachlazení, tak i po operacích nosu a vedlejších nosních dutin. Konvičku je ale možné používat i dlouhodobě. „Trvale je vhodné nos proplachovat při dlouhodobých obtížích, jako je například trvalá alergická rýma,“ vysvětluje Jan Plzák.

Důležitá je koncentrace

Pro výplach nosu se nejčastěji používá solný roztok s koncentrací 0,9 % soli. V jednom litru vody je tak 9 g chloridu solného. Této koncentraci soli ve vodě se říká fyziologický roztok, protože odpovídá koncentraci chloridu solného v lidských buňkách. Proplachování nosní sliznice fyziologickým roztokem přispívá k naředění hlenu v nosní dutině, a tedy i ke snazšímu vysmrkávání během rýmy.

V případě oteklé nosní sliznice je možné použít hypertonický roztok. Jedná se o roztok s koncentrací soli vyšší než 0,9 %. Koncentrace chloridu solného je tak vyšší než v buňkách lidského těla. Při styku hypertonického roztoku s oteklou sliznicí, která zadržuje vodu, začne docházet k osmóze. Solný roztok tak začne z buněk oteklé sliznice vytahovat vodu, což napomůže k uvolnění nateklého nosu.


Autor: Archív Prof. Jana Plzáka, 1. LF UK

Proplachování nosních dutin pomocí konvičky a solného roztoku může působit nebezpečně. Podle prof. Plzáka je to však bezpečná a účinná metoda, efektivnější než nosní spreje.

Pro správné naředění soli se ke konvičkám dodávají odměrky, které v poměru k objemu konvičky svým rozměrem odpovídají 0,9% koncentraci soli. Stačí tak pouze smíchat jednu odměrku soli s vodou o objemu použité konvičky a fyziologický roztok pro výplach nosu je hotový. Prof. Jan Plzák také doporučuje pro výplach nosu používat pouze komerčně dostupné konvičky, které jsou schválené jako zdravotnický prostředek a do konvičky napouštět vodu o teplotě lidského těla, což je přibližně 37 °C.

Nedoporučované metody

Výplach nosní dutiny, kdy se voda do nosu vlévá jednou nosní dírkou a z druhé vytéká, může na první pohled působit trochu drasticky. Není divu, že si tak někteří lidé chtějí život usnadnit s pomocí nosních sprejů, které obsahují mořskou vodu nebo hypertonický roztok určený pro použití v případě oteklé nosní sliznice. Profesor Plzák ale upozorňuje na to, že tyto spreje nejsou tak efektivní jako proplachování nosu solným roztokem s pomocí konvičky.

Kromě džala néti jóga mluví ještě o jednom způsobu pročišťování nosu, který ale lékaři nedoporučují. Jedná se o techniku sutra néti. V případě této metody se nosní dutina nepročišťuje solným roztokem, ale povoskovanou nití nebo gumovou hadičkou. Tato hadička se má zavést do nosní dírky tak, aby vyšla ven krkem. Následně se hadička uchopí za oba dva konce a pohybuje se jí sem tam, čímž dochází k masáži, která je pro pročištění nosu údajně ještě účinnější než jenom průplach solným roztokem. Přednosta kliniky ORL Jan Plzák před touto metodou ale varuje, protože při manipulaci v nosní dutině bez kontroly zraku může dojít k přímému mechanickému poranění sliznice. Proto doporučuje provádět nosní hygienu pouze s pomocí průplachů solným roztokem.

Odborná spolupráce:

Prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D.

Přednosta Kliniky otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).