Hlavní navigace

Vykaď rakovinu! ČT odhaluje praktiky terapeutického zařízení známé lékařky

21. 5. 2018

Sdílet

 Autor: Česká televize
Zdá se vám název divoký? V dokumentárním filmu České televize Obchod se zdravím zazní ještě odvážnější tvrzení. Snímek ukazuje alternativní léčbu v praxi terapeutického institutu Aktip, který vede populární psychosomatička Jarmila Klímová.

Zvědavost, špatné zkušenosti se zdravotníky, neúspěšná léčba či prosté zoufalství při nemoci. Důvodů, které vedou řadu lidí do zařízení tzv. alternativní medicíny, je nekonečně. Patří k nim i módní trend či doporučení známých. Tak se ostatně k tématu a kontaktu s Konzultačním a terapeutickým institutem Aktip dostala i režisérka dokumentu Obchod se zdravím Šárka Maixnerová. Sama brzy přišla na to, že pro ni tudy cesta nevede. Narazila však na řadu špatných zkušeností jiných pacientů a začala se problematikou více zabývat.

„Se svou sedmnáctiletou dcerou jsem zašla do Aktipu, protože jsem potřebovala poradit, jak odbourat stres ze školy,“ vzpomíná na zkušenost s Aktipem jedna z klientek. „Doktorka dala dceři namalovat strom, postavu paní a pána. Z toho usoudila, že jsme dceru doma, když byla malá, sexuálně zneužívali.“ Další pacientka popisuje, jak na doporučení tamější doktorky vysadila téměř všechny léky, které užívala po třiceti letech diabetu a zhoršené funkci ledvin. Po této „léčbě“ skončila s nefunkčními ledvinami na pravidelné dialýze.

Česká televize dokumentem po patnácti letech pokračuje v cyklu Infiltrace. Štáb i „infiltrátorka“, herečka Ivana Lokajová, která se skrytou kamerou Konzultační a terapeutický institut Aktip půl roku navštěvovala, se nestačili divit. Zařízení, jehož vedoucí je známá lékařka, psychiatrička a psychosomatička Jarmila Klímová, a pracují v něm i další lékaři či vysokoškolsky vzdělaní psychologové, vskutku překvapí. „Historkám, které jsem o tomto zařízení léta poslouchala, jsem věřila tak napůl. Ale když mi pak infiltrátorka začala nosit materiál, nevěřila jsem vlastním očím,“ popisuje zárodky vzniku snímku režisérka Šárka Maixnerová.

„Ty vole, to je anděl!“

Herečka Ivana Lokajová, vybavená několika skrytými kamerami a historkou o onemocnění štítné žlázy a dlouhotrvající únavě, navštívila Aktip s prosbou o pomoc. Té se jí během několik měsíců trvající „léčby“ nedostalo, zato měla příležitost podstoupit řadu podivných vyšetření a významně ulevit své peněžence. Za doporučené procedury, konzultace a přípravky dala zhruba třicet tisíc korun.

„Byla jsem připravená na psychologický rozhovor i somatická vyšetření,“ říká. Místo toho ji její ošetřující terapeutka, psycholožka Lenka Krutilová, posílala ze dveří do dveří ke svým kolegům, aby pak při další návštěvě neměla tušení, s čím k ní její klientka chodí a jak jí samotnou doporučená (a draze zaplacená) vyšetření probíhala a s jakým výsledkem. Jako vtip může znít její „odborné“ tlumočení vyhodnocení testu (oblíbené kreslení stromu) kolegou: „Ty vole, to je anděl!“ řekl prý o pacientce. Je to možná k smíchu – pokud ovšem nejste vážně nemocný člověk, který tu čeká pomoc. „Pro mě byly nejhorší oči nemocných lidí v čekárnách, kterým se tu říká, že umí vyléčit i rakovinu,“ popisuje Ivana Lokajová.

Momentů, které by byly k smíchu, kdyby nebyly spíš k pláči, zachycuje dokument celou řadu. Například terapeutku, která se během konzultace s pacientkou posilňuje vínem, protože „ti klienti, to je mazec…“ Nebo její ochotnický výkon, kdy „kolegovi zrovna nepřišel pacient, takže je mimořádná příležitost k němu jít hned.“ A hned také zaplatit něco navíc, samozřejmě. Stejnou scénku, kdy „panu doktorovi zrovna nepřišel pacient“, viděla Ivana Lokajová během návštěv Aktipu opakovaně i u jiných pacientů. Nebo dotaz terapeutky: „Jak je, pořád deprese?“ přestože pacientka žádné deprese nikdy neměla a nikdy o nich nepadlo ani slovo. Nebo vyšetření báječným přístrojem, který je k dispozici pouze ve třech exemplářích na celém světě. A jaké to štěstí, zrovna jeden z nich je k dispozici pacientům Aktipu! Co na tom, že přístroj je běžný a lze ho koupit i z druhé ruky na internetu. Nebo opakovaná doporučení najít si milence, což je zřejmě podle Aktipu a jeho odborníků zaručený všelék. Ale to není zdaleka vše.

Vykadili rakovinu

Terapeutka ignorovala po celou dobu naprosto i fakt, že její pacientka přišla s problémem štítné žlázy a únavy, o kterých nepadlo ani slovo. Zato ustavičně sugestivně mluvila o rakovině. „To je masivní vyvolávání strachu,“ komentuje záběry onkoložka Renata Koževnikovová, vedoucí lékařka onkocentra Zelený pruh, která často jen nevěřícně sleduje dění na monitoru. Po mnoha scénách dlouho bezmocně mlčí. Zejména když se dozví, že i na metastázy pomáhá najít si milence a že rakovinu je možné po detoxikaci „vykadit“.


Autor: Česká televize

Onkoložka Renata Koževnikovová, vedoucí lékařka onkocentra Zelený pruh, při sledování záběrů ze skryté kamery

„Vypadlo to z něj jako brambora,“ popisuje sugestivně terapeutka a nebojí se odborných popisů: „Bylo to jak taková klobása, takový patvar, divné to bylo,“ a tvrdí, že na hygienické stanici do druhého dne určili, že se jedná o nádor. Co na tom, že hygienici skutečně analýzu hov…, pardon rakoviny, neprovádějí. Vykadit podle psycholožky můžete ledacos – třeba bakteriální zátěže, dokonce i „zapouzdřené virové něco“.

Člověk v tísni – snadná oběť

Podle tvůrců filmu nejde pouze o konkrétní zařízení, ale celospolečenský fenomén. „Doktorka Klímová se hojně prezentuje v médiích, v zařízení pracují i lékaři, tváří se odborně, ale realita je tohle,“ říkají k filmu. Je možné, že dokument zpochybní důvěru v alternativní postupy zahalené do lékařského hávu obecně a i v psychosomatický přístup jako takový; jenže to, co v dokumentu vidíme, má s psychosomatikou pramálo společného. Uznávaný psychiatr Radkin Honzák, sám zastánce psychosomatického přístupu, přesto odhalení z dokumentu vítá. „Autorům držím palce, je to ukázka toho, jak by to fungovat nemělo,“ říká lékař s tím, že i psychosomatika má jasně daná pravidla a certifikovaní odborníci sdružení v odborné Společnosti psychosomatické medicíny jsou sami vůči podobným praktikám bezmocní. Nahlédnutím do seznamu členů společnosti nicméně zjistíme, že sem patří právě i doktorka Klímová, institut Aktip však na mapě registrovaných pracovišť nefiguruje.

Dokument Obchod se zdravím z cyklu Infiltrace uvede ČT1 v pondělí 21. května 2018 ve 21.05 hodin. Poté bude dostupný na iVysílání.

„Je to letadlo,“ komentuje Radkin Honzák neustálé přehazování pacientky od „odborníka“ k „odborníkovi“, „oni si vycházejí vstříc.“ Terapeutka a její kolegové postupně Ivaně Lokajové doporučili například konstelace, kineziologii, ájurvédskou dietu, kraniosakrální terapie, detox, řadu potravních doplňků či již zmíněný bio-rezonanční přístroj. S ním mimochodem pracuje muž, kterého herečka zná z minulosti. Ovšem jako ekonoma. Po absolvování kurzů je z něj terapeut v institutu Aktip. Na semináře, na kterých se z vás během několika málo víkendů stane odborník na psychosomatiku, se může přihlásit kdokoli. Že ani to není zadarmo, dá rozum.

Peníze v celém tomto podniku hrají velkou roli. Co ještě? Neznalost, hloupost, touha po moci a ovládání, cynismus? Možná u každého jinak a od každého trochu. Autoři filmu přirovnávají podobné praktiky ke známé kauze „šmejdů“. „Chci věřit, že po zhlédnutí dokumentu budou lidé přeci jen více přemýšlet, komu svěří do rukou své vlastní zdraví,“ říká kreativní producentka Lenka Poláková, v jejíž producentské skupině snímek vznikl.

Tvůrci zvažovali, zda před dokončením a odvysíláním dokumentu oslovit dr. Klímovou coby vedoucí institutu Aktip a jeho odbornou garantku. Nicméně nakonec se i po konzultaci s právníky rozhodli tak neučinit.

„Člověk, který vyhledá lékaře či léčitele, je v tísni. Je nemocný, nebo má strach, že je nemocný, a tím pádem je zranitelný. Jestliže se na mě někdo obrátí pro pomoc a já to zneužívám – protože to je zneužití, ty metody jsou neověřené – a nechám si za to zaplatit neuvěřitelné peníze, nedám mu ani dojem, že udržím informace, které se u mě jako u hlavního léčitele potkávají, to mi přijde opravdu trestuhodné – ale bohužel to není trestné,“ konstatuje onkoložka Renata Koževnikovová. Podle lékařky i psychiatra Honzáka se skutečně jedná o poškozování pacientů.

Stížnosti pacientů může řešit soud, v případě lékařů etická komise České lékařské komory, shrnují tvůrci filmu, kteří marně hledali odpověď na otázku: Pokud alternativní léčbu provozují lékaři a psychologové, jsou pak svými akademickými tituly odpovědní v nelékařských zařízeních stejně jako ti v ordinacích a nemocnicích? „Aktip, přestože budí zdání lékařského zařízení a pracují v něm i lékaři, lékařským zařízením není. Je to veřejná obchodní společnost určená k vydělávání peněz.“

„I vy si můžete pořídit kolotoč,“ říká na závěr doktor Honzák.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).