Hlavní navigace

Vyčerpání z přehřátí se projeví až po několika dnech

4. 8. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Odpověď organizmu na nadměrné ztráty vody a soli se dostaví i několik dní poté, co byl člověk extrémnímu horku vystaven. Přehřátí se může projevit také křečemi, obvykle v oblasti břicha a končetin.

Horké počasí může způsobit zdravotní potíže komukoliv, ale především jsou ohroženi lidé nad pětašedesát let věku, děti do čtyř let, těhotné, kojící či zvláště drobné ženy, dlouhodobě nemocní (nemoci srdce, vysoký krevní tlak, nadváha) a lidé léčení některými léky (například na depresi, nespavost apod.).

Osoby nejvíce ohrožené působením horka by měl několikrát denně někdo kontrolovat (třeba jen po telefonu) a zjistit, zda jsou v pořádku. „Zamyslete se, kdo z vašich příbuzných či známých by mohl potřebovat vaši pomoc,“ doporučují autoři praktického letáku Jak se vyrovnat s mimořádnými klimatickými podmínkami (PDF) ze Státního zdravotnického ústavu (SZÚ). Podrobnější informace a zpravodajství o aktuálním stupni ohrožení horkem naleznete například na webu ministerstva zdravotnictví.

Rady SZÚ, jak zmírnit účinky horka na naše zdraví

Účinky extrémního horka můžete omezit, pokud se budete řídit radami z přiloženého letáku. Doporučení se týkají denního rozvrhu a pracovního tempa, chování v budovách i při pobytu venku. Dozvíte se, jaký je vhodný pitný režim a potraviny a v neposlední řadě jak vůbec poznat přehřátí organismu a co v takovém případě dělat.

TIP: První pomoc při úpalu a úžehu

 

Výjimkou v horkém počasí nejsou křeče a vyčerpání z přehřátí. Jak postupovat a kdy je nutné vyhledat lékaře?

Křeče z přehřátí

Vznikají ze ztrát vody a iontů pocením, vyskytují se obvykle v oblasti břicha a končetin, mohou se dostavovat v souvislosti s namáhavou činností.

Co dělat: Ukončete namáhavou činnost a zůstaňte v klidu na stinném chladném místě, pijte ovocné šťávy nebo iontové nápoje pro sportovce. Svaly pevně stlačte a uvolněte je jemným promasírováním.

Jestliže křeče do jedné hodiny neustoupí, volejte lékaře.

Pokud křeče ustoupí, relaxujte a k namáhavé činnosti se ještě několik hodin nevracejte, i když se jinak cítíte dobře – další námaha by mohla vést k úpalu či vyčerpání z přehřátí.

Vyčerpání z přehřátí

Může vzniknout několik dní po expozici vysoké teplotě při nevyvážené náhradě tekutin, jde o odpověď organizmu na nadměrné ztráty vody a soli pocením.

Projevuje se pocením, bledostí, únavou, slabostí, svalovými křečemi, závratěmi až mdlobou, nevolností či zvracením. Tělesná teplota může být normální, kůže studená a vlhká, pulz rychlý a slabý, dýchání rychlé a mělké.

Lékařská pomoc je nezbytná, pokud jsou příznaky závažné, anebo postižený trpí vysokým krevním tlakem či problémy se srdcem. Zvláštní pozornost zasluhují těhotné ženy.

Co dělat: Pomoci s ochlazováním a podat tekutiny po doušcích, v případě nevolnosti je nepodávat.

Pokud příznaky trvají déle než hodinu, vždy kontaktovat lékaře. Dle jeho rady eventuálně podat solné (iontové) roztoky.

Galerie: Nemazali, tak teď pláčou

Zdroj: SZÚ

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).