Hlavní navigace

Vůbec neznáme svou plodnost – myslíme si, že trvá déle

14. 10. 2019

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Ženy odkládají početí dítěte na dobu až budou mít auto, až budou mít lepší práci, až budou mít větší byt, až… Až to jen tak snadno, nebo vůbec, nejde přirozenou cestou. Mylně se domnívají, že plodnost začíná klesat až po čtyřicátém roce, je to ale mnohem dříve.

Lidé nemají dostatečné znalosti o své vlastní plodnosti, jsou ovlivněni dezinformacemi na internetu a přibližně polovina si myslí, že bude schopna bez problémů počít dítě mnohem později, než jaká je realita. V jejich omylu je podporují i příběhy některých celebrit, které si děti pořizují až ve vyšším věku, většinou s pomocí metod umělého oplodnění anebo s využitím možnosti darovaných vajíček.

Věk lékaři překonat neumějí

Vyplývá to z desítek studií, které lékaři provedli jak v Evropě, tak v Asii a Americe. Stejné zkušenosti mají i čeští specialisté na umělé oplodnění. „Přirozená plodnost ženy se velmi přeceňuje, což vede k tomu, že se neustále zvyšuje věk žen a párů obecně, které k nám chodí. Sebelepší technika umělého oplodnění však neumí překonat věk,“ říká Tomáš Bagócsi, lékař z reprodukční kliniky Reprofit.

Odklad mateřství do pozdějšího věku je dobře patrný z časového vývoje podílu plodnosti žen ve věku od 35 do 44 let. Zatímco v roce 2001 se na celkovém počtu živě narozených dětí podílely matky nad čtyřicet let pouze z 0,9 %, o 16 let později jejich podíl vzrostl na 3,7 %. Například v Praze byl absolutní počet dětí narozených ženám ve věku 40 až 44 let téměř stejně vysoký jako v roce 2001 v celé České republice.

Po 35. roce plodnost ženy prudce klesá

Dlouhodobě nejvyšší věk prvorodiček je v hlavním městě. „Průměrný věk maminek při narození prvního dítěte zde v roce 2017 činil 31,1 roku. Praha se tak stala již podeváté jediným krajem v zemi, kde se průměrný věk prvorodiček nachází nad třicetiletou hranicí. V opačné pozici je kraj Ústecký, ve kterém v roce 2017 dosahoval průměrný věk prvorodiček 27,4 roku,“ uvedl Jiří Frelich z oddělení informačních služeb Českého statistického úřadu.

Roste i věk prvorodiček, které navštíví reprodukční kliniku, ten nyní přesahuje třicet let. Přitom biologicky je dle lékařů optimální, když žena otěhotní do 25. roku života. „Šance, že zdravá žena ve věku 30–35 let v době své ovulace otěhotní při nechráněném pohlavním styku se zdravým mužem, se pohybuje pouze mezi 12 a 17 %. Problémy s početím má obecně jeden ze šesti párů,“ popisuje Štěpán Machač, Ph.D., z IVF Clinic Olomouc. Podle něj plodnost po 35. roce věku prudce klesá. „U žen od 25 do 29 let se pravděpodobnost, že otěhotní při styku během svého ovulačního cyklu, pohybuje kolem 17–24 %, u čtyřicátnice tato pravděpodobnost klesá na hranici přibližně 6 %,“ dodává Štěpán Machač.

Plodnost rapidně klesá mezi 35. a 39. rokem

Tato fakta však lidem nejsou většinou známa, mají pocit, že je stále čas, založení rodiny odkládají, a pak jsou nepříjemně překvapeni – a to se netýká pouze Čechů. Z desítek odborných studií provedených po celém světě vyplývá, že podobným „optimismem“, co se plodnosti týče, trpí stejně tak Američané i Japonci.

O něco málo realističtěji o své plodnosti uvažují ženy, představy mužů jsou mnohem zkreslenější – přitom právě oni často hrají hlavní roli v rozhodování kdy rodinu založit. „V jednom z průzkumů odpovědělo na otázku, ve které věkové kategorii klesá plodnost ženy, zcela špatně 36 % skandinávských žen a 45 % mužů, v Americe zodpovědělo podobný dotaz špatně dokonce 31 % amerických žen a 52 % mužů. Zatímco správná odpověď na tuto otázku zní, že plodnost rapidně klesá mezi 35. a 39. rokem, na americkém kontinentu odpovídali, že podle nich je to mezi 45. a 60. rokem. Přitom v tomto věku už jsou ženy prakticky neplodné,“ říká Tomáš Bagócsi.

Herečky a zpěvačky rodí až po čtyřicítce, tak proč ne i já?

Stejně tak se podle něj lékaři setkávají s nemístným optimismem v tom, jak mohou bezdětným párům pomoci metody IVF – umělého oplodnění. „Do 35 let je jedna léčba asistované reprodukce – IVF – schopna pomoci k dítěti 30–40 % žen, ve věku kolem 42 let je to pouze do 10 % žen. Téměř polovina párů si však myslí, že šance je o desítky procent vyšší,“ vysvětluje Tomáš Bagócsi. Svou roli v dezinformacích hrají mimo jiné příběhy slavných žen, které s dítětem počkaly do vyššího věku. „Ženy vidí v časopisech hvězdy jako Halle Berry, která měla dítě ve 47 letech, Rachel Weisz ve 48 nebo Janet Jackson v 50, a mají tak stále pocit, že je čas,“ doplňuje Tomáš Bagócsi.

Podle lékařů kliniky Reprofit by se ženy o realitě, co se plodnosti týče, měli dozvídat především od svých gynekologů nebo od praktických lékařů. Zdravotní pojišťovny hradí IVF ženám do 38 let + 364 dní a maximálně čtyři výkony asistované reprodukce v životě ženy (i tak si ale ženy musí řadu výkonů či léků platit – až 20 tis.). Pokud si ženy (páry) hradí IVF samy, přijde je na sedmdesát až osmdesát tisíc za jeden cyklus.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).