Hlavní navigace

Všichni chceme zastavit epidemii covidu. Běžte se očkovat, apeluje ministerstvo i odborníci

26. 10. 2021

Sdílet

 Autor: Vláda ČR
Na tiskové konferenci, kterou na úterý 26. října svolal k aktuální epidemiologické situaci ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, zněl ze strany ministerstva i odborníků hlavní apel: naprosto zásadní je očkování.

Ministerstvo zdravotnictví představilo aktuální data i prognózy vývoje šíření covidu-19. Všichni vystupující se shodují na jednom – proočkovanost v České republice není dostatečná a vakcinace je zatím nejúčinnější zbraní proti šíření covidu, kterou máme.

Ministr: Hlavní problém je nízká proočkovanost

Situace je podle ministra zdravotnictví daná tím, že v ČR stále není dostatek naočkovaných. „Kdybychom měli vyšší proočkovanost, mohli bychom se vrátit k normálnímu životu,“ uvedl Adam Vojtěch. Většina nakažených i většina hospitalizovaných jsou neočkovaní lidé.

Mezi hospitalizovanými přibývají mladší a mladší ročníky, někteří s velmi těžkým průběhem. Mezi seniory není podle Vojtěcha situace tak dramatická jako v předchozích vlnách koronaviru, a to právě díky vakcinaci, i když i zde by se měla proočkovanost zvýšit, protože stále existuje skupina nechráněných seniorů.

Plně očkované, zejména seniory, pak ministr prosí, aby se nechali přeočkovat 3. posilující dávkou.

Ministr upozornil také na „lokální“ nízkou proočkovanost v určitých místech České republiky a její aktuální důsledky. „Další vývoj situace jednoznačně určí proočkovanost,“ říká Adam Vojtěch: „Prosím všechny, kdo odkládají očkování, aby ho neodkládali, ani o den, situace se dramaticky zhoršuje.“ 

Je třeba počítat s nárůstem covidu

To potvrdil ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek: „Epidemie v ČR bohužel významně sílí, rostou počty záchytů, nákaza se šíří většinou mezi neočkovanou částí populace. Kdyby byla 100% proočkovanost, měli bychom zhruba třetinu případů.“

Virus je podle Duška rozjetý a v dalších dnech až týdnech je nutné počítat s nárůstem. Přesto situaci hodnotí jako nesrovnatelně lepší oproti minulému podzimu: „Evidentně funguje vakcinace. I když to neznamená, že se nemůžete nakazit, je efekt očkování jasně patrný,“ říká.

Odborníci dávají za příklad Portugalsko, kde je vysoká proočkovanost a křivky nemoci klesají. Je předpoklad, že tento trend bude pokračovat. Rovněž data z ostatních států ukazují významnou souvislost mezi proočkovaností a šířením epidemie.

„Kéž bychom byli naočkováni jako Portugalsko, pak by se křivka zastavila. My nyní však jdeme do dvou velmi nebezpečných měsíců,“ varuje Ladislav Dušek.

Efekt vakcinace je zřejmý

Pravda je, že virus vakcinaci někdy dokáže prorazit a že i očkovaný člověk se může nakazit. Přesto je očkování nesmírně důležité, s vyšší proočkovaností se změní křivka nárůstu i průběhu případů, uvedli účastníci tiskové konference:

„Vakcinace skutečně funguje, ale nemůže fungovat 100%, to nedokáže žádné očkování. Efekt je ale zřejmý: vakcinace jednak snižuje pravděpodobnost nákazy covidem-19, dále snižuje pravděpodobnost těžkého průběhu – je to zásadní ochrana proti těžkému průběhu a cesta ven z epidemie,“ říká Ladislav Dušek. Ke stejným výsledkům a závěrům docházejí podle něj i ostatní evropské státy.

Jak přibývá nakažených, stoupá i riziko, že infekce zasáhne ohroženou část populace. „Virová nálož roste a roste tím pravděpodobnost, že se oslabený člověk setká s infekcí. Pokud bychom byli očkováni, pravděpodobnost by se výrazně snížila,“ uvedl Dušek. U očkovaného člověka mívá navíc onemocnění mírnější průběh.

Virus je čím dál chytřejší

Rovněž plicní lékařka Martina Koziar Vašáková, náměstkyně ministra pro zdravotní péči, zdůraznila obrovský význam očkování. Podle pneumoložky vzhledem k tomu, že nemáme lék na covid-19, můžeme nemoc léčit jen symptomaticky. Naše největší šance je prevence:

„Máme v současnosti jen dvě brzdy, dvě bariéry v boji proti covidu – preventivní očkování a včasnou aplikaci tzv. monoklonální protilátky u rizikových nakažených pacientů,“ uvedla. Tyto monoklonální protilátky včas aplikované mohou dle odborníků řadě lidí s covidem zachránit život. Jsou určeny zejména pro starší osoby, ale lze je využít již i pro děti od dvanácti let. Aplikovat je mohou i praktičtí lékaři. Nicméně prevence očkováním je podle lékařky zásadní:

„Máme šanci bránit se vakcinací. Když se necháme naočkovat, poprvé můžeme my, lidé, rozhodovat o dalším průběhu epidemie.“ A rovněž připomíná příklad Portugalska: „Tam lidé zpočátku také protestovali proti poměrně přísným nařízením, pak to pochopili, a když se dostali na proočkovanost zhruba 90 %, mohli uvolnit opatření a vracet se k normálnímu životu.“

Coby lékařka se s důsledky koronaviru setkává u svých pacientů. „Vídáme rodinné tragédie, kdy neočkovaný člověk nakazí příbuzné, někteří zemřou nebo mají velmi vážné trvalé následky,“ říká. Popsala také, že již nyní se omezuje zdravotní péče o jiné diagnózy, zatím u neakutních případů a diagnóz. Ale situace může být ještě horší. „Virus je, zdá, je čím dál chytřejší.“

Právě virus je náš nepřítel, ne vládní opatření, apeluje lékařka a náměstkyně. Ministerstvo tu je podle ní proto, aby ochránilo celou populaci: „Prosím, očkujte se, bojujete tím proti viru. Zde ne jedinec, jen kolektiv určuje výsledek. Je to souboj lidstva s biologickou hrozbou, vyhrajeme jedině, když budeme chytří a jednotní a definujeme si správně nepřítele.“

O povinném očkování proti covidu se zatím neuvažuje

Na závěr ještě uvedl ministr Adam Vojtěch, že otázka povinného očkování proti covidu zatím není na stole. Pokud by se o něm vůbec jednalo, byla by to již záležitost další vlády, ale současný ministr v povinné vakcinaci cestu nevidí, momentálně ani shodu mezi politiky v této věci. „Doufám, že apel a stálé vysvětlování na základě dat a výsledků odborných studií by mělo stačit,“ řekl Vojtěch.

A zopakoval, že proočkovanost je v ČR nízká a v této situaci si není možné dovolit uvolňovat opatření. K tomu podle ministra dojde, až pokud se podaří proočkovanost významně zvednout.

„Nechceme nikoho šikanovat, děláme to jen proto, abychom ochránili zdraví a životy lidí, abychom předešli zaplnění nemocnic, kdy by se opět musely odkládat operace a další léčba. Z covidu se stává epidemie neočkovaných,“ uvedl Adam Vojtěch.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).