Hlavní navigace

Volby 2017: Jak se politické strany staví k očkování?

19. 10. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Očkování a přístup k nekompletně očkovaným dětem je téma, které rozděluje veřejnost i politickou scénu. Iniciativa Pro volbu zmapovala, jaký postoj k očkování zaujímají politické strany kandidující do Sněmovny.

Pro volbu – Iniciativa za svobodné rozhodování o zdraví oslovila s žádostí o vyplnění předvolebního dotazníku třináct politických stran a hnutí. Většina stran dotazník vyplnila, některé zaslaly své stanovisko k problematice očkování (na dotazník neodpověděly a na žádost vůbec nereagovaly dvě strany – ODS a ČSSD, Realisté na dotazník neodpověděli s tím, že nemají téma očkování ve svém volebním programu, nemají v tomto bodě formulováno jednotné stanovisko strany a nechávají toto téma na uvážení svých jednotlivých členů, z SPD na dotazník neodpověděli, ale sdělili své stanovisko k represivnímu vynucování očkování).

„Vše jsme zpracovali a uveřejnili na webových stránkách provolbu.cz. Společně s přehledem, jak který poslanec hlasoval o pozměňovacích návrzích při projednávání novely zákona o ochraně veřejného zdraví a zákona o specifických zdravotních službách, to může posloužit jako podpůrný materiál při rozhodování, koho volit, pro ty, kteří ve své volbě k postoji politické strany či hnutí k očkování chtějí přihlédnout – každý dle svých individuálních preferencí,“ uvádí jedna z iniciátorek Monika Málková.

Pokud máte zájem zvolit si svého zástupce do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR podle jeho postoje k očkování či k němu alespoň přihlédnout, na webu iniciativy najdete odpovědi politických stran na otázky týkající se represí vůči nekompletně očkovaným dětem, například jejich účasti na školních akcích apod., přijímání těchto dětí do mateřských škol, úpravy rozsahu povinného očkování a zavedení dobrovolného očkování.


Autor: Provolbu.cz

Z reakcí stran vyplývá následující:

Účast nekompletně očkovaných dětí na školních a zotavovacích akcích

Možnost účastnit se škol v přírodě a zotavovacích akcí i nekompletně očkovaných dětí podporují Cesta, STAN, Zelení, ANO 2011, KDU-ČSL a SPD, s podmínkou potom Svobodní (záleží na zřizovateli) a Piráti (záleží na zřizovateli, ale ve státních školách nikdy).

Přijímání nekompletně očkovaných dětí do mateřských škol

Přijímání nekompletně očkovaných dětí i mladších 5 let do mateřských škol podporují Cesta, STAN, Zelení, ANO 2011 a SPD, s podmínkou potom Svobodní (záleží na zřizovateli), Piráti (záleží na zřizovateli, ale ve státních školkách nikdy) a KDU-ČSL (blíže nespecifikovalo).

Zákonem daný rozsah povinného očkování

Rozsah povinného očkování (tj. proti kterým nemocem a v jakých termínech se očkuje) by měl být dán zákonem, nikoli vyhláškou, si myslí STAN, Zelení, Piráti a KDU-ČSL.

Dobrovolné očkování

Pro zavedení dobrovolného očkování s politikou pouhého doporučování jsou Cesta a Svobodní, s podmínkami jsou ho ochotni připustit STAN a Piráti.

Podrobnosti najdete na webu provolbu.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).