Hlavní navigace

Voda z uší musí ven

Sdílet

Zánět zvukovodu je nemoc z vody, zcela bez ohledu na její kvalitu. Můžete se potápět, plavat, skákat… ale nedovolte vodě, aby koupání končilo velkou bolestí v uchu.

Takový nával v ordinacích jako letos ušní lékaři nepamatují. Dlouhé teplé léto totiž vylákalo k vodě kdekoho, a plavecká sezóna zdaleka nekončí. Chcete vědět, co dělat, aby pobyt ve vodě neskončil bolestivým zánětem zvukovodu?


Autor: Isifa.cz

Koupání může skončit velkou bolestí ucha. Na kvalitě vody v tomto případě vůbec nezáleží

Ti, co to zažili, popisují zánět zvukovodu jako nejhorší bolest v životě. „Nedalo se spát, nedalo se bdít, nepomohly žádné prášky proti bolesti, nedalo se s tím dělat nic, jen jsem měl pocit, že se mi hlava rozskočí bolestí,“ popisuje šestnáctiletý Martin Kotěra, jak skončil jeden srpnový víkend strávený ve vodě ve starém lomu. „Museli jsme do nemocnice na ušní.“

A teprve v ordinaci mu lékaři uměli pomoci. „Lidé obvykle zánět zvukovodu vnímají jako horší bolest, než je zánět středního ucha,“ připouští i brněnská ORL lékařka Martina Šumberová. Také ona měla letos plnou ordinaci pacientů se stejným problémem: jejich koupání skončilo velkou bolestí ucha.

„Letos byli lidé hodně u vody, a tak byly následky koupání dost znát i u nás, ostatně – ještě to zdaleka nekončí,“ říká lékařka. „Od zánětu středního ucha, který vzniká třeba při nachlazení a rýmě, se zánět zevního zvukovodu liší jak bolestí, tak pocitově. Bolest je jakoby horší, ale člověk přitom normálně slyší, zatímco u zánětu středního ucha pacient všechny zvuky vnímá jakoby zdálky, špatně slyší všechno zvenčí,“ popisuje lékařka. A oč konkrétně jde?

Voda musí z ucha ven

Zánět zevního zvukovodu je typická nemoc z vody. Tedy lidí, kteří se hodně potápí, rádi plavou s hlavou pod vodou nebo skáčou do vody. Přivézt si ji můžete z exotické dovolené u moře stejně jako z bazénu i z rybníka za domem. Nejde o kvalitu vody, ale o to, že voda ulpí v uchu a nedostane se ven.

První pomoc po každém koupání je proto logická: pokusit se vodu, která vám zalehla ucho, vždy vytřást ven, dřív než se vrátíte znovu do bazénu: poskakováním, třením ucha cípkem ručníku, u malých dětí kapesníkem, nebo i lehkým kroužením vatovou tyčinkou. Ovšem pozor: tyčinkou nerejděte hluboko v uchu, jinak se podaří zatlačit dovnitř mazovou zátku a nejenže vodu už nevytřesete, ale spolehlivě si zaděláte na zánět.

Zdravému uchu voda nevadí. Ale stačí trocha mazu navíc

Ve zdravém uchu voda normálně nezůstává a samovolně vyteče ven. Jenomže stačí, aby bylo ucho zúžené nahromaděným mazem, zvukovod je užší a voda kvůli povrchovému napětí nemá jak vytéct ven. Ucho zalehne. Někdy stačí počkat do rána, kdy voda vyteče díky změně polohy těla a tlaku na polštář. Pokud se to ale nepodaří, raději vyrazte k lékaři, protože stačí další dva tři dny a z původně jen nepříjemně zalehlého ucha se rozvine bolestivý zánět zevního zvukovodu. Z toho plyne poučení: před koupáním dobře vyčistit uši, ovšem nezatlačovat maz do hloubky, aby se zvukovod nezúžil.

Svou roli tady hraje i anatomie. Někdo má zkrátka tu smůlu, že na bolesti uší z vody trpí, protože má zvukovod zúžený různými výrůstky. Tady pomohou jen špunty do uší ve vodě anebo drobný operační zákrok. Poradí vám ušní lékař, zda je pro vás či vaše dítě vhodný.

Problém ve vodě mají často i lidé s narušeným ušním bubínkem, kdy voda může zatéct až do vnitřního ucha, odkud se jen těžce dostává ven a je téměř jisté, že způsobí zánět. Proto jste-li po úrazu či nehodě, která způsobila prasknutí ušního bubínku, na dva tři měsíce vynechte koupání a hrátky ve vodě, dokud bubínek nesroste, jinak si koledujete o bolestivý problém.

Čtěte také: Ušní svíce nebrat, shodují se doktoři

Když už ucho bolí k zbláznění

To všechno je však prevence. Každá rada drahá, pokud už zalehlé ucho začne bolet. Je to sice vždy signál vyrazit k lékaři, jenže hlavně u plačících dětí jde o to, jak třeba noc, cestu a čekání v ordinaci přežít. „První pomoc je vzít líh a nakapat jej do postiženého ucha. To ne kvůli dezinfekci, ale kvůli zklidnění podrážděného zvukovodu,“ radí ušní lékařka Martina Šumberová.

Rada s lihem se hodí i jak prevence v okamžiku, kdy se hodně potápíte a řádíte ve vodě a pořád musíte vytřásat vodu ze zalehlých uší. Předejdete nepříjemnostem, když na závěr dne uši zakápnete lihem pro zklidnění zvukovodu.

Zalehlé uši vodou a zánět zvukovodu – první pomoc a prevence

  • před koupáním si dobře vyčistěte uši, ale nezatlačujte maz do hloubky, aby se zvukovod nezúžil
  • po každém koupání vytřeste ven vodu z uší (poskakováním, cípem ručníku, kapesníkem, opatrně vatovou tyčinkou)
  • po dni u vody preventivně zakápněte uši lihem pro zklidnění zvukovodu
  • pokud zalehlé ucho bolí, jako první pomoc do něj nakapejte líh
  • vyhledejte lékaře – ze zalehlého ucha se může rozvinout bolestivý zánět zevního zvukovodu

Mimochodem: chcete-li se o dovolené potápět, je dobré navštívit ušního lékaře předem, protože existují nemoci, pro které je potápění navždy tabu. Jde například o špatnou funkci Eustachovy trubice, zúžený zvukovod, prasklý bubínek, špatně fungující hrtan – to vše jsou věci, které objeví jen lékař, vy o nich nemusíte vůbec vědět.

Přečtěte si: Jak si správně čistit uši? Nijak

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).