Hlavní navigace

Ochucené vody: V jedné láhvi je i dvacet kostek cukru

Sdílet

 Autor: Ondřej Hošt
Podívali jste se někdy na etiketu? Pijeme chemii, cukry, sladidla a konzervanty a ještě si šmakujeme. Jedna láhev ochucené vody denně přitom znamená za rok navíc 15 kilo tuku!

Pitný režim je třeba dodržovat. Alespoň dva litry vody denně, slýcháme z televize. A co říkají v bedně, to je zákon. Kohoutková je leda pro psa. Vyrážím na nákupy, ať se ekonomické soukolí protáčí. Mají tu vodu perlivou, neperlivou, ochucenou, pramenitou, za pětikačku dva litry i za 40 Kč půllitr. Tak kterou?

Čím doplňujeme tekutiny? Cukrem a konzervanty


Autor: Ondřej Hošt

Multivitamin Clever – ovoce jen na obrázku

Vybíráme při nákupech balených vod pouze podle ceny nebo hledíme i na složení? Víme, kolik do sebe denně dostáváme zbytečných kalorií, cukru a konzervantů jen v ochucených vodách? Mizí z pultů prodejen rychleji sladké nebo stolní vody? Názory oslovených odborníků vás možná překvapí. V České republice je totiž povědomí o kalorických a chemických bombách, ukrytých v anatomicky tvarovaných PETkách, velmi malé.

Člověk, který ze svého těla nechce mít skládku, nemusí hned skupovat vše s označením bio. Už zdravý rozum nám napoví, že multivitamin za 5 Kč/2 l v sobě asi nebude skrývat čerstvě vymačkanou šťávu z deseti druhů ovoce. Brýle na čtení zas dopomůžou k odhalení mixu z chemické laboratoře přimíchané do „žlutých limonád“. Ale chce to je vytáhnout a číst. Vždyť je to přece naše tělo a my jsme platící zákazníci.

„Výroba vod s příchutěmi bez cukru je zřejmě i odpověď na zvyšující se hmotnost populace, tedy potřebu vyhnout se cukru a tak redukovat hmotnost. Ale to nejde pouze tím, že sladkou chuť nahradím jinou sladkou chutí, jen nekalorickou,“ říká Ivana Jungová ze studia Yogata. Navíc, jak ukázal náš malý průzkum sortimentu, označení může být zavádějící a ochucená voda větší bomba než limonáda.

Nedůležitější je barva

První na přetřes přichází nejbarevnější z barevných, Multivitamin z produktové řady Clever společnosti Billa. Na etiketě exotické ovoce, člověk by málem nabyl dojmu, že když za 9,50 Kč tyto dva litry koupí, ušetří tím dobrou stovku za ananas, banány a mango.

Nicméně když zrakem spočinete na pětiřádkovém řádkovém složení „nesycené limonády s příchutí tropického ovoce“, nenajdete po ovoci ani stopu. Je to směska vody, osmi „éček“, dvou konzervantů, dvou sladidel a nepatrného množství vitamínů, které ovšem tuto limonádu od vztyčeného ukazováčku nezachrání.

 Je v ní totiž navíc i 20 g cukru na 2 litry. Což sice není ohromující množství, ale pro člověka, který oželí slazenou kávu, aby neztloustl, to představuje 5 kostek cukru, tedy 336 kJ prázdné energie.

Nutriční specialistka Jiřina Kubcová k tomu dodává: „Moji klienti většinou vědí, že slazené nápoje asi budou nějak kalorické, ale netuší, jak moc. I když si dávají pozor na obsah sacharidů v potravě, tyto cukry nějak vypouštějí – jsou na to reklamy, tak proč by to bylo škodlivé, že? A kromě toho, všude se hovoří o škodlivosti tuků v potravě a cukry v nápojích jsou tak trochu stranou.“

O kapku více kalorií

A aby stranou nestály, vezmeme je do světel reflektorů. Na pódium přichází další trhák mezi slazenými nápoji, Korunní citron s kapkou Lemongrass.


Autor: Ondřej Hošt

Citron o kapku lepší, praví reklama. A o hromadu cukru horší

Pán v těsně přiléhavém žlutém oblečku, držící kolem ramen rozesmátou paní v poloprůhledných šatech, která mu za hlavou dělá „Victoria“? Dobrá, to je to poslední, co mě na etiketě zajímá. Přednější je pro mě tabulka s obsahem složení.

Tady se drží od konzervantů na míle daleko, ve složení je jen voda, invertovaný cukr (poněkud vznešenější výraz pro staré označení umělého medu), kyselina citronová a aromata. Chce se říct, za 15 kaček, zlato mezi kamením. Ale s kalkulačkou v ruce zjistím, že litr a půl této „o kapku lepší chuti“ má neuvěřitelných 1240 kJ. (Pro představu: žena s optimální váhou a sedavým zaměstnáním má mít denní nutriční příjem kolem 8000 kJ.)

Ale co je mnohem horší, je obsah cukru. Sedněte si, pokud stojíte. Lehněte si, pokud sedíte.

Celých 73,8 g cukru v jedné lahvi. Máme-li mít denní příjem tekutin dva litry, dostaneme se na cca 100 g cukru denně jen v pití „vody“.

Názorným příkladem za všechny, pokud jste se dosud nevyděsili, je propočet dietologa a trenéra Viléma Nováka: „Když bychom tedy denně z celkového pitného režimu vypili jen jednu jeden a půl litrovou ochucenou vodu, mohlo by nám to za rok (krát 365 dní), bez zvýšené fyzické aktivity či nižšího příjmu energie ze stravy přidat téměř 15 kg tuku. (1 kg tuku odpovídá cca 28 000 kJ nebo 7000 kcal).“ Tak proto už poněkolikáté přešíváte ten knoflík u džínů.

Jen jedna 1,5 l ochucená voda denně = za rok téměř 15 kg tuku navíc

Za málo peněz hodně kalorií


Autor: Ondřej Hošt

Saguaro s příchutí citronu – a opět haldou cukru

Jestli ovšem zápasíte s vyzáblou postavou, vsaďte na lídra mezi našimi hodnocenými vodami. Na vlastní řadu společnosti Lidl, Saguaro citron, perlivou, 1,5 l. Ta si krom kyseliny citronové, přírodního aroma, vody a oxidu uhličitého ve svých útrobách schovává i 78 g sacharidů.

Celkově nám v půl druhém litru dodá 1310 kJ. Což je energie, kterou byste spálili šestikilometrovou procházkou nebo půlhodinovým pocením v posilovně.

Levné vody jsou plné konzervantů a sladidel

Bez povšimnutí nezůstane ani konzervant, který tuto vodu udržuje „svěží“. Benzoát sodný. „Se známkou vhodnosti pro náš organismus bychom museli sáhnout pěkně vysoko na školní škálu,“ říká Vilém Novák z Komplexního zdraví. Benzoát sodný E-211 pak označil známkou 5.

Není se čemu divit, pro komerční účely se benzoát sodný vyrábí chemickým procesem – neutralizací kyseliny benzoové, která se vyrábí oxidací toluenu. Brrr.

Zakonzervovaná je jím i dvoulitrová limonáda z prodejny Lidl, Grapefruit. Její složení vydá na šest řádků. Krom osmi emulgátorů si po její vypitím vpravíme do těla i tři druhy sladidel: Acesulfam K, aspartam, cyklamát sodný. Umělá sladidla zatěžují lidský organismus a jsou uváděna jako nepříznivě působící na lidský organismus nebo látky výrazně nepříznivé. Tak proč si jimi zanášet systém?

  • Clever Billa: Multivitamin (2 l)
    9,50 Kč (4,80 Kč/l)
    nesycená limonáda s příchutí tropického ovoce – po ovoci ani stopa
    směs vody, osmi „éček“, dvou konzervantů, dvou sladidel a nepatrného množství vitamínů
    20 g cukru = 336 kJ = cca 5 kostek cukru
  • Korunní: Citron s kapkou Lemongrass (1,5 l)
    15 Kč (10 Kč/l)
    ve složení je jen voda, invertovaný cukr, kyselina citronová a aromata
    73,8 g cukru = 1240 kJ = cca 18,5 kostek cukru
  • Lidl: Saguaro citron, perlivá (1,5 l)
    7,90 Kč (5,30 Kč/l)
    kyselina citronová, přírodní aroma, voda, oxid uhličitý
    78 g sacharidů = 1310 kJ = cca 19,5 kostek cukru

Ivana Jungová říká: „Z mého pohledu je chemická látka pro tělo zatěžující, v tomto případě jsou to vylučovací orgány – pokožka, ledviny, plíce, játra. Hodně ale záleží na množství a četnosti příjmu potravin s těmito látkami. Jednou za čas si s tím naše orgány hravě poradí, ale v případě pravidelnosti je to na pováženou.“

Za zmínku stojí i názor nutriční terapeutky Sandry Miloševičové: „Levné ochucené vody jsou plné konzervantů a umělých sladidel, která se na veřejnosti tváří jako zdravější, protože výrobci píší, že je to bez cukru, ale opak je pravdou. Třeba umělé sladidlo aspartam, který se často ve sladkých vodách a limonádách nachází, se v těle rozkládá na toxický metanol, který je nebezpečný zejména pro těhotné ženy, kojící matky a děti. Existují výzkumy, které prokazují, že pravidelní uživatelé této látky trpí častěji bolestmi hlavy, vyrážkami, závratěmi, u dětí se může objevovat i nesoustředěnost.“

A jak je to s bublinkami, tedy sycenými vodami? Tváří se nevinně, občas vypění a krutě se vymstí, dáte-li je do mrazáku, ale jinak se zdají být bublinky v nápojích docela neškodné. Přesto se před oxidem uhličitým mějte na pozoru, s příjemnou nakyslou chutí a vyšším prokrvením sliznic může zvyšovat pocit hladu, zatěžovat ledviny a odplavovat z těla minerály. Nedoporučuje se hlavně kardiakům.

Co je z dlouhodobého pohledu užívání na těchto vodách škodlivého? Jana Vašáková, výživová poradkyně, vysvětluje: „V případě ne příliš kvalitních ochucených vod obsahujících cukr a umělá barviva, aromata a konzervanty, v perlivém případě i oxid uhličitý, může jejich pravidelná a zvýšená konzumace vést nejen k riziku vzniku zubního kazu, ale také k zátěži na trávicí soustavu, dráždění žaludečních šťáv a mohou mít i negativní vliv na ledviny.“

Která voda letí?

Jestli jste ustáli všechny ty Jobovy zvěsti a dočetli jste se až sem, mám pro vás přeci jen jedno pozitivum.

Zástupci Kauflandu, Lidlu i Intersparu a Sparu nám dali vědět, že nejlépe se prodávají vody bez příchutě, mluvíme-li o jejich vlastních značkách. Pokud bude tento trend pokračovat, možná už na další článek o vodách a limonádách s „kily“ cukru nebude materiál.

Doufejme! Chemické laboratoře by neměly být hlavními dodavateli výrobců potravin. Pokud nebude poptávka po nezdravém a chemicky přikrášlovaném pití, výrobci budou muset reagovat. A jestli to bude zvednutím ceny těch „zdravějších vod“, budiž. Ještě pořád nám z kohoutku teče pitná voda, která se dá dochutit citronem nebo šťávou bez chemické vůně a odstínu anilinových barviček. A to nemluvím o ušetření páteře od nošení těžkých balíků vod, týden co týden. Rok co rok.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).