Hlavní navigace

Zázračné složení vlašských ořechů

19. 10. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Nejlepší jsou jen tak na chroupání, vlašské ořechy totiž obsahují řadu zdraví prospěšných látek. Ale i listy ořešáku nám mohou být užitečné – na stromě odpuzují hmyz a natrhané slouží třeba k přípravě léčebných čajů.

Bývaly doby, kdy byly běžnou součástí zahrad, zahrádek či zemědělských usedlostí stromy plodící vlašské ořechy, tedy ořešáky královské (Juglans regia). Mělo to a i v dnešní době má velkou logiku – samotné stromy, jejich listy či zelené i zralé plody jsou pro člověka užitečné ve všech směrech.

Vlašské ořechy mají všichni spojené především s předvánočním obdobím, neboť jsou tradiční součástí surovin pro vánoční cukroví. Ne každý ale ví, že pro člověka příznivé účinky má i samotný strom – jeho listy totiž dokáží odpuzovat hmyz, a proto také dodnes najdeme ořešáky v blízkosti zemědělských usedlostí, kravínů, hnojišť i na dvorcích jednotlivých farem.

Skvělé aroma ořechového oleje

Stejně jako jiné druhy ořechů obsahují také vlašské ořechy hodně tuku a jsou tak také surovinou pro výrobu oleje. Ten se začíná i na našem trhu stále více prosazovat, a to jak přímo při tepelné přípravě pokrmů, tak také – a to hlavně – ve studené kuchyni při dochucení salátů.

Výhodou oleje z vlašských ořechů je výrazné a jedinečné aroma, zejména pak oleje lisovaného za studena. Toho lze využít především v salátech s méně chuťově výraznými ingrediencemi a také v salátech s komponenty z masa. Olej vydrží i po otevření poměrně dlouho – zhruba tři měsíce, je však třeba jej uchovávat v chladu a chránit před světlem.


Autor: Depositphotos.com

Olej z jader vlašských ořechů označují znalci za srdeční záležitost

Nejlepší vlašáky? Jen tak na chroupání

Vlašské ořechy mají řadu specifických vlastností, které se přenášejí i do výrobků z nich. Maximální možná využitelnost pro organismus člověka ale samozřejmě spočívá v přímé konzumaci zralých plodů bez dalších úprav.

Kromě celé řady dalších látek a vitamínů obsahují tyto ořechy poměrně dost jinak nedostatkového zinku, pro řadu spotřebitelů bude pak důležitá skutečnost, že obsahují ze všech druhů ořechů nejméně cukrů.

Další důležitou vlastností je schopnost vlašských ořechů snižovat v těle hladinu „zlého“ cholesterolu, přičemž ke snížení až o dvacet procent stačí údajně jen pět až osm jader (zhruba osmdesát gramů). Kvůli svému nízkému obsahu cukrů se vlašské ořechy hodí pro diabetiky a pro svou výživovou hodnotu jsou ceněné i vegetariány.

Pravidelná konzumace vlašských ořechů působí proti depresím a podporuje činnost mozku, s čímž souvisí také jejich schopnost omezovat únavu.

Vlašské ořechy v lidovém léčitelství

Ořešák se ale v minulosti také hojně využíval v lidovém léčitelství. Nejčastěji se tak dělo prostřednictvím odvarů, výluhů a čajů. Čaj z listů například pomáhá při kožních problémech, má ale i příznivé účinky na trávení, je také prevencí proti zácpě, užívá se při žloutence nebo cukrovce a vzhledem k tomu, že má antiseptické účinky, používá se k výplachům ústní dutiny. A je také prevencí proti kašli. Spařené listy ořešáku se používají na obklady při hnisavých vyrážkách, akné a otocích. Výluhy z lisů ořešáku jsou pak prostředkem proti vším, a dokonce léčí omrzliny. Známý je také ořechový olej na vlasy, který je posiluje, dodává jim lesk a podporuje jejich tmavou barvu.

Doba četnějšího využití vlašských ořechů přitom přichází právě v současné době, na podzim po sklizni – to se však týká především plodů (listy k výše zmíněnému lidovému léčitelství je třeba sbírat dříve, optimálně v měsíci červnu). Z plodů si můžeme připravit kromě vánočního cukroví (příslušných receptů je přitom k dispozici nepřeberné množství) také čaj proti kašli, což je pro mnohé v těchto dnech docela aktuální, a proto na závěr jeden z mnohých receptů nabízíme:

Čaj z ořechů proti kašli

  • Zhruba 12 ořechů roztlučeme a skořápky z nich namočíme do 1/2 l vody, necháme 12 hodin louhovat, poté vodu i se skořápkami povaříme a nakonec scedíme.
  • Tento čaj pijeme vlažný několikrát denně, jako sladidlo se doporučuje med.
  • Takový čaj rozpouští hleny, a to tak efektivně, že se žádoucí účinek dostaví už po dvou dnech.

Další recepty najdete v článku o ořešákovém listí.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).