Hlavní navigace

Vládní opatření od 15. 6. zmírňují: Ve školách i v restauracích

15. 6. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Přehled rozvolnění, která 15. 6. začala platit pro školáky, pořadatele kulturních akcí, kadeřníky, majitele klubů i řady dalších. Změny se týkají i karantény.

Vláda ČR na svém jednání 14. 6. 2021 schválila mimořádná opatření ministerstva zdravotnictví, která zmírňují některá protiepidemická opatření.

Platí od 15. června

Školy

Ruší se povinnost nošení roušek ve školách ve všech krajích. „Žáci, studenti a pedagogičtí pracovníci ve Zlínském, Jihočeském a Libereckém kraji od 15. června odloží stejně jako zbytek republiky během výuky roušky,“ zaznělo na tiskové konferenci. Roušky však nadále zůstávají ve společných prostorech škol v rámci celé republiky.

Zaměstnání

Povinnost nosit roušky se ve výše uvedených krajích ruší také v zaměstnání, a to u osob pracujících na jednom místě bez přítomnosti jiných osob, než jsou spolupracovníci.

Změny v izolaci

Do karantény nemusí až plně očkované osoby po uplynutí 14 dnů od druhé dávky (u vakcíny Janssen od první dávky). „Důvodem je zejména nárůst záchytu mutací koronaviru, kdy se dle klinických studií prokazuje, že ochrana po první dávce nemusí být dostatečná,“ doplňuje hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Ve službách i na kulturních, sportovních a ostatních hromadných akcích nadále platí povinnost prokazovat bezinfekčnost, k čemuž slouží tzv. systém O-T-N. Prokazují se jím osoby, které jsou naočkované, mají platný negativní test, nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19.

Platí od 1. července

Restaurace

Končí zákaz živé hudební produkce v restauracích či na diskotékách.

Kulturní akce

V rámci kulturních představení (koncerty, divadelní a filmová představení atd.), na sportovních utkáních, na kongresech a vzdělávacích akcích bude za stanovených podmínek ve venkovním prostředí možná účast až pěti tisíců diváků nebo posluchačů, ve vnitřním prostorech až dva tisíce.

Soukromé a hromadné akce

Zvýšení maximální kapacity se týká také soukromých a veřejných hromadných akcí, a to na přítomnost až pět set lidí uvnitř a tisíc lidí venku.

Bazény

Zvýší se kapacita bazénů a wellness zařízení, a to až na 75 % celkové kapacity.

Kadeřnictví

U epidemiologicky rizikovějších činností (kadeřnictví, kosmetika, manikúra, masáže apod.) se nově ruší podmínka poskytování služby v jeden moment pouze jednomu zákazníkovi. Stejně tak se ruší povinná evidence zákazníků.

Kluby

V klubech a zařízeních stravovacích služeb bude možné produkovat živou hudbu, v platnosti naopak prozatím zůstane zákaz tance. „Při tanci dochází mezi osobami k úzkému kontaktu, při kterém je vysoká pravděpodobnost šíření kapének. Tím se zvyšuje také riziko přenosu onemocnění covid-19,“ vysvětluje hlavní hygienička důvody, proč trvá zákaz tance.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.