Hlavní navigace

Víte, která tráva se dá jíst?

30. 8. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Říkáte si, že nejste králíci, abyste jedli trávu? Možná byste se divili, jak lahodné mohou být některé rostliny, po kterých bez povšimnutí šlapeme. I když netřesk je trochu kyselý…

Každý den vycházím z domu natrhat si na nedaleký palouček trávu. Občas mě provází zvědavé pohledy sousedů, kterým mám sto chutí říci, že to mám pro děti k obědu. Pravdou je, že trávu trhám svému morčeti. Ale pampeliškové listy nebo květy sedmikrásek jsou výborné i do salátu. A nejen ony.

Možná bychom se více měli dívat pod nohy, po čem vlastně šlapeme. Většina toho se dá totiž zdravě a chutně připravit k jídlu.


Autor: Isifa.cz

Listy pampelišky jsou plné vitamínů

Běžné bylinky, koření, česnek, cibulka, petrželka či pažitka do polévky rostou na záhoncích našich zahrádek a všichni je dobře známe. Volně rostoucí kopřivy nebo pampeliškové listy jsme už jistě nejednou zkusili utrhnout do polévky či salátu, ale co takhle zkusit popenec, mařinku, šťovík nebo netřesk zední?

Rozdělme si zeleň na čtyři skupiny. Bylinky, kam můžeme zařadit jitrocel, mateřídoušku, dobromysl, mátu, meduňku, šalvěj nebo kopřivu, dále koření jako je česnek, cibule, pažitka, řeřicha, kozlíček či křen. Následují oblíbené a známé pampeliškové listy, květy sedmikrásek, pupava, šťovík či jetel a nakonec skupina méně známých rostlin, o kterých jste možná ani nevěděli, že se dají jíst. Můžeme sem zařadit popenec břečťanovitý, mařinku vonnou, puškvorec, kuklík městský nebo netřesk zední.

Věděli jste například, že kopřiva, kozlíček i šťovík jsou první pomocí při chudokrevnosti pro svůj vysoký obsah železa?

Přečtěte si: Netradiční plody: kdoule, mišpule a spol.

Krásné a zdravé: sedmikrásky k obědu

Zmínila bych především méně známé rostliny, jejich obsahové látky a využití. Krásný název má kozlíček, který může patřit i do vašeho salátu. Obsahuje vitamín C, A, také vitamíny skupiny B a dokonce i dostatek vápníku a železa. Jeho konzumace celkově uklidňuje a navozuje dobrou pohodu. Přidat můžete známé pampeliškové listy, které jsou opět plné vitamínů. Květy sedmikrásky nejen hezky vypadají, ale kromě toho, že obsahují vitamín C a skvěle odhleňují, působí protizánětlivě a hubí plísně.

Kopřiva je výborná na špenát či do polévky, obsahuje spoustu cenných látek, zejména také hodně železa a snižuje i hladinu cukru v krvi. Křen je známý a oblíbený prostředek při chřipce a nachlazení, podporuje trávení a hubí nejen bakterie a plísně. Obsahuje i cenné vitamíny a minerály. Kromě šunkových rolek, pomazánky s křenem či křenové omáčky můžete znát typická jablka s křenem.

Recept na jablka s křenem

1 kg jablek, 50–100 g křenu, 50 g cukru, šťáva z citronu

Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme, kořen křenu taktéž, vše smícháme, přidáme cukr a trochu šťávy z citronu. Naplníme sklenice, zavíčkujeme a uložíme v chladu. Hodí se také jako příloha ke zvěřině.

Bodlák je vhodný pro diabetiky

Abych to uvedla na pravou míru, jedná se o chutné lůžko pupavy, které se opatrně odřezává a s oblibou konzumuje. Kromě vitamínů a jiných látek obsahuje oligosacharid inulin, který patří mezi prebiotika a užívá se při diabetu. Je to vláknina, která nemá žádné kalorie a neprochází žádným způsobem trávení. Ve střevech pak vyživuje probiotické bakterie, má tedy skvělé účinky na trávení a podporuje správnou činnost střev. Inulin bývá obsažen v čekance, topinamburech nebo artyčoku. Pupava právě artyčoky dosti připomíná a také se podobně upravuje. Lůžka bodláků můžeme jíst buď syrová, nebo je tepelně upravíme. Stačí je uvařit ve slané vodě, posypat sýrem a potřít česnekem.

Šťovík kyselý je opravdu kyselý a pro jeho vyšší obsah kyseliny šťavelové je povoleno sníst ho pouze menší množství. Ideální je doplnit ho nějakým zásaditým jídlem. Obsahuje spoustu vitamínů a minerálů, dokonce solidní množství železa. Je prospěšný při trávení a přidává se například do salátů, polévek či omáček, k masu a podobně. Konzumuje se často v kombinaci se smetanou nebo vejcem.

Poproste vodníka o puškvorec a mlsejte ho jako léčivé bonbóny

Puškvorec je metrové rákosí, které najdete nejspíše v rybníce. Užívá se oddenek, který slouží k výrobě likérů či se užívá jako koření. Prospívá trávení, dokonce i jako pomoc při odvykání kuřáků. Sušený proslazený oddenek se žvýká jako léčivé bonbóny, může se také přidávat do sladkostí či piva. Výborně chutná v jablečném, hruškovém či rebarborovém kompotu či koláči a všude tam, kde se běžně používá hřebíček, skořice, zázvor, badyán či muškátový květ.

Popenec břečťanovitý je nízká rostlinka, která se používá často jako koření i v sušené formě. Roste hojně podél cest a okrajů lesů a sbírá se na jaře. Obsahuje vitamín C, A, podporuje trávení a staví průjem. Kuklík městský je zase poměrně vysoká bylina se žlutými květy. Prospívá při trávicích potížích a kolikách, obsahuje hořčiny a eugenol, který je hlavní složkou esenciálního oleje v hřebíčku, proto se dá využít i jako koření právě místo hřebíčku a skořice.

Mařinka vonná je známá aromatická bylinka, která je součástí mnoha likérů, lihovin a léků. Užívá se proti křečím a má vliv i na nervovou soustavu. V menších dávkách uklidňuje, ve vyšších naopak vyvolává dráždivost a bolesti hlavy, obsahuje totiž toxický kumarin, proto se nedoporučuje to s ní přehánět. Sušená nať se dá použít i jako koření. Zajímavé mohou být voňavé uklidňující nápoje s mařinkou.

Poslední zmiňovanou rostlinkou je netradiční netřesk zední, který roste na skalkách. Zevně se užívá na otoky, bradavice a kuří oka, ale může se také jíst. Buď si můžete připravit nápoj, který je prospěšný při horečce a nachlazení, anebo si zkuste tučné listy před rozkvětem přidat do salátu, který okořeníte pepřem. Netřesk je trochu kyselý a obsahuje vitamín C.

Čtěte dále: Kytky k jídlu

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).