Hlavní navigace

Vitamín D je v mléce přirozeně, přesto ho někteří výrobci ještě přidávají

Sdílet

 Autor: lactel.cz/
Do mléčných výrobků se přidává vitamín D a někde dokonce i vápník. Zjišťovali jsme u výrobců, proč tak činí a jestli nám taková porce déček z jogurtů, mléka a ze sluníčka nemůže uškodit.

Asi nikdo nezpochybňuje důležitost vitamínů a minerálních látek v naší stravě. Tím pádem nikdo nepochybuje o tom, že patří mezi základní složky naší potravy a jako takové bychom je měli užívat v té nejpřirozenější formě. Jablkem se nadopujeme hned ABeCEdou vitamínů, ořechy doplníme důležitý hořčík a mléko nám v každé kapce „nalije do žil“ vitamin D a vápník. Proč se tedy déčko do mléčných výrobků ještě přidává? Na to jsme se ptali Marty FaktorovéMadetyMiloše ŠtafenaDanone.


Autor: Vitalia.cz

I Kostík je obohacen o vitamín D a vápník

Mléko s déčkem a vápníkem. K čemu?

Mléko z Kunína pod hlavičkou Laktosu se chlubí nad jinými krabicemi – je obohaceno o vitamín D pro správné vstřebávání vápníku. Chceme zjistit, jak a proč se do mléka přidává, ale z Laktosu ani po čtrnácti dnech na naše otázky neodpověděli. Nicméně mlékáren, které do svých výrobků přidávají víc než autor – totiž kráva, je více, proto jsme se zeptali i jinde.V Madetě, u největšího zpracovatele mléka u nás, přidávají do výrobků například kalcium: „Madeta přidává vápník do taveného sýru Jihočeské Lipno s vápníkem se sníženým obsahem tuku a ještě do výrobků Lipánek mléko trvanlivé s příchutěmi jahoda, vanilka a kakao,“ říká její mluvčí Marta Faktorová a dodává: „Obsah vápníku, ovšem pouze přirozený, máme zdůrazněný jenom na obalech s čerstvým mlékem, a důvod je jednoduchý: vápník je důležitý pro tvorbu kostí a zubů a pro prevenci osteoporózy.“

Pro pořádek, mléko přirozeně obsahuje 118 mg Ca ve 100 ml mléka. I bez navyšování tak jde o poměrně významný zdroj kalcia. U tavených sýrů je ale jeho dodání výrobcem důležité. Přítomnost fosforu totiž omezuje využití vápníku, aby ho naše těla dokázala využít, musí se ho přidávat více než do mléka.

Příznaky většího nedostatku vitamínu D

U dětí je to vadný vývoj kostry – křivice, později krátkozrakost, vypadávání a hnisání zubů, jejich vyšší kazivost, svalová slabost, zvětšení kolenních kloubů, snadné a časté zlomeniny, zvětšení kloubů kotníků a rukou, nervové poruchy vedoucí k častým výbuchům, podrážděnost, poruchy spánku, pesimismus, depresivní nálady. Jeho nedostatek může způsobit i Crohnovu chorobu, vážné onemocnění střev.

I společnost Danone nosí vápník do vápenky. „Kromě přirozeně se vyskytujícího vápníku z mléka obsahují jogurty Kostíci vápník navíc, který do nich přidáváme,“ píše se webu Danone. Proč přidávají vitamín D pak objasnil Miloš Štafen: „Studie, které se u nás dělají, ukazují na to, že příjem vitamínu D je u nás nedostatečný. V poslední době se vitamín D stává velkým tématem, protože se zjišťuje, že ovlivňuje mnohem více věcí, než se doposud myslelo. Zatím byl spojovaný především s růstem, ale zjišťuje se, že má i protizánětlivé účinky a jeho dlouhodobý nedostatek má zřejmě souvislost s rakovinou.“ Vyšší obsah vitamínu D a laktózy pak zvyšuje vstřebatelnost vápníku.

Galerie: Potraviny obohacené vitamínem D

Předávkování ze slunečnímu svitu nehrozí

Řeč je stále o nedostatku vitamínu D v naší stravě, ale teď, během slunečních dní, si ho dopřáváme plnými doušky. Jeho nejkvalitnější forma se vytváří v kůži právě za pomoci sluníčka, a to už během 15–20 minut. Po této době se v těle zastaví jeho přeměna do aktivní formy, takže na dovolené si kompot na zimu z déčka nezavaříme ani se jím „nepřejíme“.

Protože naše těla dokáží skrze sluníčko vytvořit maximálně 80 % doporučeného denního přísunu (DDD) vitamínu D,  i přes léto zbývá rezerva pro jeho doplňování mléčnými výrobky. Pokud si vyberete ty bez přidaného vitamínu D, jen stěží se jimi můžete předávkovat. DDD vitamínu D u dospělého člověka je 5 mikrogramů. „V mléce vitamín D samozřejmě přítomen je, ale jen ve stopovém množství,“ říká Miloš Štafen. Zatímco v případě mléka Laktos s přídavkem vitamínu D už do sebe vpravíme 30 % jeho doporučené denní dávky ve dvou deci.

Přestože se vitamínem D vytvořeným za pomoci sluníčka nemůžeme předávkovat, nadměrným pojídáním mléčných výrobků s přidaným déčkem, vajec, ryb a déčka schovaného v tubě bychom toho teoreticky dosáhnout mohli. Je třeba počítat i s tím, že zvýšená tvorba déčka probíhá v létě i v těle krav, jejich mléko je v tomto období na vitamín D bohatší. Volit tak výrobky obohacené o déčko je doporučováno zvláště v zimním období. Myslete na to, že to co bylo v zimě tak akorát, může být v letním obdobím už hazard s předávkováním. Předávkování vitaminem D se pak projevuje zvracením, slabostí anebo dlouhodobě tvorbou ledvinových kamenů.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).