Hlavní navigace

Vitamín C rovnou do žíly: v krvi vydrží až osm hodin

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Vysoké dávky vitamínu C, ovšem v infuzích, aby se skutečně vstřebal do krve a neprošel tělem pouze jako příliš drahá moč, mají být novým elixírem energie. Vyzkoušeli jsme to.

Sedím v ordinaci, která lékaře připomíná jen přístroji a čistotou a ne všudypřítomnou bílou barvou. Ale ze všeho nejvíc vypadá jako oddělení transfuzní stanice. Až na to, že tady vám krev neodsají, ale naopak do ní něco přidají…


Autor: Isifa.cz

Vitamín C podávaný nitrožilně má podpořit imunitu, naděje se do něj vkládají i při léčbě rakoviny

Takže už deset minut koukám na průsvitnou ampuli a na hadičku, která mi vede do ruky, a čekám, až infuze vysoké dávky vitaminu C dokape do těla. Po dalších dvou minutách je hotovo a tělem mi teď koluje obří dávka céčka.

Zlatou žílou teče vitamín C

Ještě vyfasuju rady od lékařky, že teď nemám ruku moc namáhat řízením nebo sportem, mám si prý vzhledem k nachlazení pořídit ještě kalcium a nasadit jej také na pár dní, abych posílila účinek vitaminu C. Naopak mám na pár dní vynechat potraviny bohaté na šťavelany, jako jsou ořechy, čokoláda, kakao a podobně a léky, které odvodňují ledviny – mnohem vhodnější je zvýšit pitný režim. Pak platím a můžu jít.

A za týden znovu nastavím žílu. Za cenu 1000–1500 korun za dávku (záleží na výši dávky a na ordinaci lékaře), krát dvě až tři, protože doporučeny jsou pro prevenci dvě až čtyři dávky po týdenním intervalu; zato se prý můžu těšit po celý rok na lepší imunitu, víc energie a radosti ze života a chřipka se mi vyhne na sto honů.

Tak uvidíme.

Pravdou je, že lehké nachlazení s nočním kašlem a vodnatou rýmou mi zmizelo po dvou či třech dnech. První hodiny po aplikaci infuze se taky skutečně cítím víc nabitá energií. „Céčko vydrží v krvi po dobu šesti až osmi hodin a po celou tuto dobu se přitom přenáší z krve do nervových a imunitních buněk,“ popisuje farmakolog Zdeněk Procházka z firmy Edukafarm, který se studiem vysokých dávek vitaminu C zabývá.

Potíž je, že druhý den je mi o to mizerněji a cítím se unavenější než předtím. Navíc po druhé infuzi mě místo vpichu svědilo a osypalo se. „Ani jedno není nic neobvyklého – větší únava je možný vedlejší účinek, který ovšem rychle odezní. Je to znak, že došlo k nastartování imunitních reakcí těla. A svědění a drobná vyrážka není alergická reakce, jak by se mohlo zdát, ale důsledek nesprávného napíchnutí žíly, to se prostě někdy stává zdravotnickým profesionálům i u jiných typů infuzí,“ vysvětluje lékařka Jana Dobrovská.

Co se v těle děje?

Podle farmakologa Zdeňka Procházky je vitamin C ve vysokých dávkách znovuobjevený zapomenutý poklad. Už před třiceti lety se s ním totiž experimentovalo v souvislosti s lepší imunitou, jenže se ukázalo, že když jej lidé sní, tak se většina nevstřebá, ale vyloučí močí, takže efekt není velký. „Až teď se přišlo na to, že infuze přímo do žíly je ideálním řešením,“ vysvětluje Zdeněk Procházka.

„Vysoké dávky vitaminu C v těle neutralizují volné kyslíkové radikály, teprve nevyužitá kapacita vitaminu se vyloučí přes ledviny močí,“ říká. Volné kyslíkové radikály jsou přesně to, co způsobuje stárnutí, zejména kuřákům jich bloudí v organismu habaděj, takže jsou ideálními adepty na infuze. Berou se v těle však nejen ze zplodin kouření, ale i ve stresu, po nemoci, jako následek polykání léků… A vitamin C je tím, kdo je umí vychytat a neutralizovat. Člověk si na rozdíl od zvířat totiž neumí vitamin C vytvořit v organismu sám, je závislý na jeho přísunu zvenčí.

Na hubnutí a snad i na rakovinu

A ještě jednu dobrou zprávu farmakologové mají: vitamin C prý působí i na vznik karnitinu, který ovlivňuje tukové hospodaření v těle. Jinými slovy: pomáhá tvořit místo tuků svaly, takže by měl pomoci lidem, co se snaží zhubnout nebo sportovcům. „Urychluje také hojení ran a působí v těle protizánětlivě. Samostatnou kapitolou je využití infuzí k léčbě onkologických pacientů. Nemocné buňky s rakovinou dokáže totiž destruovat,“ vyjmenovává Zdeněk Procházka z Edukafarmu, co ukázaly další studie. „Je málo tak prozkoumaných účinků látek, jako je právě vitamin C,“ dodává a pokládá na stůl další a další klinické testy a studie.

Státní ústav pro kontrolu léčiv zaregistroval infuze s vysokými dávkami vitaminu C k použití u pacientů už letos na jaře a od té doby se jeho využití rychle šíří. Není problém najít na internetu lékaře, který vám infuzi aplikuje. Jenomže zatímco k onkologické léčbě jsou čeští lékaři i přes zveřejněné studie zatím lehce skeptičtí, proti využití infuzí k prevenci proti chřipkovým nemocem nebo při sportu nemají vůbec nic. „Rozhodně to člověku nijak neuškodí, a z logiky působení vitaminu C v těle to může jen pomoci,“ říká lékařka Jana Dobrovská.

A já? Je pravda, že se cítím lépe. Nevím ovšem, čemu to mám přisoudit, protože jsem si pořídila permanentku do fitcentra a zároveň s infuzemi jsem taky začala pravidelně cvičit. Tak uvidíme, jestli se mi letos chřipka vyhne. Budu vás informovat. Každopádně si na třetí infuzi ještě zajdu. Pro jistotu. Co by člověk pro zdraví neudělal.

Čtěte dále: Za horečku buďte rádi, horší je ji nemít

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).