Hlavní navigace

Víc než polovina dětí u nás se rodí starším matkám

3. 1. 2011

Sdílet

Ženy po třicítce sice staré nejsou, ale z biologického hlediska o nich lékaři mluví jako o starších matkách. A právě těmto ženám se v Česku rodí více než polovina všech dětí. Dokazuje to čerstvě vydaná Ročenka o matce a novorozenci z Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Průměrný věk rodiček se postupně zvyšuje už od roku 1990. Největší podíl rodiček třicetiletých a starších je přitom v Praze (64 %).

Ženy po třicítce sice staré nejsou, ale z biologického hlediska o nich lékaři mluví jako o starších matkách. A právě těmto ženám se v Česku rodí více než polovina všech dětí.

Dokazuje to čerstvě vydaná Ročenka o matce a novorozenci z Ústavu zdravotnických informací a statistiky. Průměrný věk rodiček se postupně zvyšuje už od roku 1990. Největší podíl rodiček třicetiletých a starších je přitom v Praze (64 %).

Podle lékařů možná právě s věkem a předčasnými porody, souvisí další nepříznivý trend a to snižování váhy u novorozenců. Méně než dvě a půl kila vážilo ještě v roce 1989 celkem 5,42 procent dětí, v roce 2009 to bylo už 7,77 procent miminek.

S asistovanou reprodukcí zase souvisí zvyšující se počet žen, jimž se rodí dvojčata či trojčata. Celkem se předloni narodilo více dětí dvěma procentům žen a to právě ve věku od třiceti let výše.

Další nepříznivou zprávou je, že se zvyšuje počet žen, které rodí císařským řezem. V roce 2009 jich bylo už 63 procent ze všech porodů, což do budoucna znamená, že se opět zvýší procento těchto typů porodů, protože ženy, které rodily jednou císařským řezem, obvykle rodí stejně i při dalším dítěti.

Naopak dobrou zprávou je, že dál klesá počet žen, které zvolily umělé ukončení těhotenství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).