Hlavní navigace

Vhodné a nevhodné letní nápoje

22. 6. 2017

Sdílet

 Autor: Photo by Aidan Meyer on Unsplash, podle licence: Public Domain CC0
Že je v horkém létě třeba více pít, většinou teoreticky víme. Někdy nám už to tak dobře nejde v praxi a chyby děláme i ve složení pitného režimu. Obecně bychom měli vypít zhruba tolik tekutin, kolik vymočíme. Základ je voda.

Nedostatek tekutin v těle označujeme jako dehydrataci. Nejčastěji je způsobena nedostatkem vody v organizmu nebo nedostatkem vody a sodíku. Tekutiny jsou součástí každé lidské buňky, probíhají v nich veškeré procesy látkové výměny (metabolizmus). Vodu potřebujeme pro krevní oběh, dýchací soustavu, trávicí ústrojí, pro regulaci tělesné teploty. Vedle množství je neméně důležité také složení přijatých tekutin.

Voda v lidském těle

  • Během roku průměrně vypijeme přes 1000 litrů vody.
  • Během dne proteče našimi ledvinami zhruba 180 litrů vody.
  • Krev obsahuje více než 80 % vody, kosti 20 %, mozek a svaly 75 %.
  • Celkový obsah vody v těle zdravého člověka se pohybuje mezi 50 a 60 % tělesné hmotnosti.
  • Již při ztrátě pouhého 1 % se začnou v těle mobilizovat obranné mechanizmy, při ztrátě 2 % klesá výkonnost a ztráta 5–10 % může vést až k oběhovému a metabolickému selhání.

Základ každého pitného režimu by měla tvořit voda, ideálně čistá a neupravená, bez přidaných chemických látek. „V letních teplých až tropických dnech je vhodné doplnit přírodní pramenitou vodu ještě jinými tekutinami,“ říká nutriční terapeutka Věra Boháčová.

Dejte si:

Minerálky

V horkých letních dnech, kdy tělo ztrácí s tekutinami i minerální látky (močí zejména draslík a potem sodík), je potřebuje doplnit stejně jako tekutiny. K tomu se dobře hodí minerální vody. „Slabě a středně mineralizované vody jsou vhodnou součástí každodenního pitného režimu, pokud se v létě více potíme, více sportujeme a podobně, měly by přijít na řadu i minerálky silně mineralizované, které obsahují významnější množství minerálních látek (zejména sodíku),“ říká nutriční terapeutka.

Ovocné šťávy a čaje

Mezi vhodné nápoje patří také přírodní, uměle nepřislazované ovocné šťávy a čaje.

Galerie: Test „domácích“ limonád – co vám namíchají v restauraci?

Nealko míchané nápoje

Příjemným zpestřením letního pitného režimu mohou být nealkoholické míchané nápoje, které dodají tělu potřebné tekutiny, ale mohou být i dobrým zdrojem vitaminů a minerálních látek.

Pozor na:

Kávu a silný čaj

V horkých dnech není vhodné pít bez přísunu dalších tekutin kávu a silný černý čaj.

Slazené nápoje

Všechny nápoje by měly být méně sladké nebo neslazené. „Příliš sladké nápoje totiž zpomalují pohyb tekutiny z žaludku do tenkého střeva, kde se odehrává převážná část vstřebávání tekutin, a proto jsou tělu k dispozici až za delší dobu. Ve větším množství navíc neúměrně zvyšují příjem energie,“ říká Věra Boháčová. Mírně slazené nápoje si podle nutriční terapeutky můžeme dopřát při sportování a pohybu, zejména pokud zrovna nic nejíme a potřebujeme doplnit energii.

Ledové nápoje

V horkých dnech zaženou žízeň mnohem lépe nápoje o teplotě kolem šestnácti stupňů Celsia než nápoje ledové, které mohou organizmu způsobit teplotní šok a žaludeční křeče (stejně jako nápoje přeslazené). Dáváte si do nápojů led? To neděláte dobře…

Alkohol

Netřeba asi dodávat, že alkoholické nápoje nejsou zrovna ideální tekutinou k doplnění pitného režimu.

Dehydratace

  • Projevuje se žízní, bolestí hlavy, únavou, pocitem suchosti v ústech, sníženým objemem moči, sníženou pružností kůže, zvýšenou tělesnou teplotou, zrychleným tepem, nevolností.
  • Příčinou dehydratace mohou být i některá onemocnění, například onemocnění ledvin, zvracení, průjem.

Dlouhodobé zvracení nebo průjem může způsobit nedostatek nejen tekutin, ale také minerálních látek, zejména sodíku. Pokud nepřijímáme dostatečné množství tekutin, organizmus vyvolá svými vnitřními mechanizmy pocit žízně a zbrzdí vylučování vody, především sníží produkci moči a potu. Tím se ovšem omezí vylučování odpadních látek z těla, zvýší se tělesná teplota a dojde k nedostatečnému ochlazování těla, což má v horkých dnech za následek úpal, přehřátí organizmu při selhání jeho vlastní termoregulace.

Odborná spolupráce:

Věra Boháčová, DiS.

Nutriční terapeutka. Specializuje se zejména na problematiku prevence civilizačních onemocnění. Je členkou např. Fóra zdravé výživy, Sekce výživy a nutriční péče, týmu odborníků Poradenského centra Výživa dětí, spolupracovnice AquaLife Institutu.

Zdroj: TZ AquaLife Institut

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).