Hlavní navigace

Vhodná plavecká pomůcka pro děti? Fyzioterapeutka doporučuje plavecký pás

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Koupací sezóna je v plném proudu, a pokud máte menší děti, určitě přicházíte do styku s různými plaveckými pomůckami. Nejběžnější jsou nafukovací kruhy a rukávky, které jsou současně nejspornější. Jaké jsou další možnosti?

Jak se odborníci dívají na tyto či další typy plaveckých pomůcek pro děti, například nenafukovací nadlehčovací rukávky, kruh pro kojence se sedátkem, kruh kolem krku – tzv. baby ring, plavecký pás s odnímacími pěnovými plováky či nadnášející plavky?

Zeptali jsme se Ivy Bílkové, vedoucí fyzioterapeutky z pražské Fyziokliniky, jaký názor má na plavecké pomůcky pro děti. Co radí z odborného pohledu i vlastní zkušenosti?

Na internetu je možné se dočíst, že plavecký kruh ani nafukovací rukávky nejsou vlastně vůbec vhodné. Jaký názor máte na tyto pomůcky pro děti vy jako fyzioterapeutka?

Dítě s rukávky nemá možnost volného pohybu pažemi ve vodě, tudíž se neučí plavat ideálně. Spíše ho nadnášejí, než aby mu dovolovaly dělat správná tempa. Rukávky nadnášejí ruce, ale trup není podepřený a má tendenci táhnout dítě dolů. Nafukovací kruh je omezující velmi podobně jako rukávky. Děti mají omezení v pohybu pažemi, tudíž se hůře učí plavat.

Existují i nenafukovací rukávky. Jsou lepší volbou, nebo je řadíte na stejnou úroveň jako ty nafukovací? Na internetu se lze dočíst, že nejsou tak „škodlivé“ jako nafukovací.

Řekla bych, že je jedno, jestli jsou nafukovací, nebo ne, dítěti překážejí stejně.

Jak se díváte na nafukovací kruh pro kojence? Dítě má nožičky prostrčené a „sedačku“ v kruhu.

Pokud dítě sedí v sedačce a má věk a schopnosti samostatně sedícího dítěte, tedy víc než cca devět měsíců, pak je tento kruh v pořádku. Psychomotorický vývoj zabezpečil, že dítě má při sezení napřímenou páteř, orgány nejsou utištěné. Pokud ale posadíme do kruhu čtyř- nebo šestiměsíční dítě, které ještě nesedí, tak by mělo pravidlo platit jako u posazování v rámci hry s dítětem. Tedy neposazovat, dokud dítě nesedí samo.

Neviděla bych tedy kruh pro kojence jako nějak výraznou zátěž na páteř, pokud je dítě již sedící. Ovšem každý rodič by měl zvážit délku sezení v kruhu – být schopen ohodnotit, jestli dítě sedí v kruhu rovně, nebo se klátí k jedné straně. Pokud visí v kruhu hodinu a je stále nakloněné na jednu stranu nebo vyhrbené, pak to určitě zdravé není.

A jak je to s kruhem kolem krku pro kojence (baby ring)? Je to dobrá volba? Na co si dát případně pozor?

Mně osobně baby ring nevadí, dítě má hlavičku podepřenou, váha dítěte je nadnášena díky vztlaku vody. Kruh se používá výhradně pro „plavání“ vleže na zádech, což je přirozená poloha klubíčka pro dítě, miminko přitahuje kolínka k bříšku, čímž posiluje břišní svaly. Ruce a nohy mají volnost k pohybu, což obecně podporuje psychomotorický vývoj. Velikost kruhu ale musí odpovídat velikosti dítěte. A pokud se dítě ve vodě přetočí na bříško, musí jej dospělý otočit zpět na záda, aby nemělo záklon hlavy a nepřirozeně zakloněnou krční páteř, a kvůli tomu také záklon i v nižších etážích páteře.

Tento kruh bych doporučila rodičům, kteří si nejsou jistí držením dítěte ve vaně či bazénu. Ale pokud si s ním hrají, tak si myslím, že kruh může překážet v manipulaci s dítětem. Kruh kolem krku také lehce omezuje rotaci hlavy, takže pro dítě, které chodí na plavání starších kojenců (před jedním rokem) a batolat s rodiči, představuje překážku pro aktivní plavání, pohupování, hopsání či potápění. Umím si kruh představit jako jistotu pro nejisté rodiče či prarodiče s pocitem velké odpovědnosti hlavně pro malinké děti (plavání kojenců do šesti měsíců).

Jaké plavecké pomůcky tedy doporučujete pro menší a větší děti?

Preferuji destičky, které se uváží kolem pasu dítěte (tzv. plavecký pás – pásek s pěnovými plováky). Podepřený hrudník díky plaveckému pásu dává dítěti větší stabilitu. Umožní mu plavat v napřímené pozici páteře.

Plavecký pás se může jevit jako nepraktický (např. na vodní skluzavku) a zatím není až tak rozšířený…

Mně přijde super, moje děti ho měly všechny a všem ho doporučuji. Na skluzavku se jde špatně i s nafukovacím kruhem i rukávky. Prostě na skluzavce dítě musí být s rodičem, pokud si není rodič jist, že dítě zvládne sklouznutí a vodu na konci bez nehody. Pás je bezvadný na volnost a jemnou oporu při učení plavání. Destičky postupně odebíráte tak, jak se dítě stává v plavání šikovnější a zdatnější. To u žádné jiné pomůcky nemůžete. Buď ji máte, nebo ne. Ale u plaveckého pásu je postupným odebíráním dítě nuceno lépe pohybovat rukama a nohama, aby se udrželo nad hladinou.

Takže pro vás je plavecký pás jednoznačně vítězem?

Když jsem chodila se svými dětmi na plavání kojenců, měla jsem je v ruce bez kruhu, bez pomůcek. Asi v roce jsem jim pořídila plavecký pás a hodně je nechávala „o samotě“ – měly dohled, ale já je nedržela. Byly u mě, ale svým přirozeným pohybem se ve vodě dopravovaly od hračky k hračce, od babičky k dědečkovi. Tímto způsobem se naučily plavat a když jsem jim odebrala poslední destičku, která je nadnášela, tak jim bylo asi pět. V tu dobu uměly plavat tak, že jsem se na ně mohla spolehnout.

A co plavecká vesta či plavky se zabudovanými plováky? Mají z vašeho pohledu nějaká negativa?

Destičky v plavkách nejsou pevně upevněné na dítěti a mají tendenci se dostat dítěti blízko pod bradu, do podpaží… omezují v hybnosti stejně jako volný kruh nebo rukávky.

Já jsem všechny ty pomůcky opravdu vyzkoušela na svých dětech (kromě kruhu pro miminka, ten tehdy nebyl), ale nic než destičky na pásku, který se přesně utáhne a jednotlivé dílky se dají odnímat podle toho, jak je dítě stále šikovnější, se mi neosvědčilo tak, že bych to doporučila jiným rodičům. Nafukovací rukávky dokonce dokáží být nepříjemné do obličeje a svou svařenou hranou škrábnout.

Co by si rodiče ještě měli uvědomit a na co dávat pozor? Jaké chyby jsou časté?

Chybou rodiče je nadměrná opatrnost. Hlídat dítě ano, dát mu dostatečnou pomůcku, aby se nepřevrhlo, nepotopilo, neutopilo. Ale dát mu zároveň i volnost pohybu, aby se mělo šanci naučit ve vodě pohybovat. Hlavní je, aby děti plavání bavilo, protože zdravé tělo je jen to, které pravidelně sportuje.

Mgr. Iva Bílková

Vedoucí fyzioterapeutka Fyziokliniky v Praze. Vystudovala obor Fyzioterapie na FTVS UK a dále obor se specializací na funkční poruchy pohybového aparátu. Zabývá se léčbou bolestí zad, kloubů, pracuje i s klienty po úrazech kostí, svalů a šlach. Věnuje se léčbě dospělých i dětí, včetně léčby pohybového aparátu nejmenších kojenců.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Psaní článků pro internetové magazíny se věnuje již od roku 2010. Na serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na zdravotní problematiku.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).