Hlavní navigace

Veterináři o kontrolách restaurací: Chceme nedostatky řešit hned

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Loňský rok přinesl Státní veterinární správě rozšíření působnosti. Nově tak kontroluje zacházení se surovinami živočišného původu zejména v restauracích. S novelou zákona o potravinách se ale jejich kompetence dále rozšíří.

Od začátku loňského roku má Státní veterinární správa (SVS) rozšířené kompetence o dozor v provozovnách stravovacích služeb. V praxi to nově znamená, že veterináři mohou kontrolovat potravinu tzv. od vidlí až po vidličku. Běžně je tak najdete na kontrolních akcích jak v restauracích, tak i na jatkách. Co přinesl uplynulý rok? V čem prodejci či výrobci nejčastěji chybovali a proč budou míst inspektoři z řad veterinářů znovu rozšířené kompetence? Ptali jsme se přímo na SVS.

Zlobí? Kontrola je u nich jako doma

V loňském roce se SVS věnovala stejně jako v letech minulých zlepšování a kontrole životní pohody zvířat (welfare), dohlížela na dodržování pravidel při předcházení nakažlivých onemocnění a nově, v důsledku loňské novely zákona o potravinách, jí přibyla nová kompetence – kontrola zacházení se surovinami živočišného původu v zařízeních stravovacích služeb. Získáním této kompetence se tak zcela logicky zvýšil počet kontrol se zjištěnými závadami.

Ale to nebyl jediný důvod. Svou měrou se na tom podílela i změnila v systému kontrol, kdy SVS o téměř polovinu snížila plánované kontroly u těch podniků, kde se dlouhodobě nesetkávala se závadami. Své kroky pak častěji vedla tam, kde již závady v minulosti našla. „Máme stanovenou doporučenou frekvenci kontrol, u velkých podniků se jedná o kontrolu šestkrát ročně, u maloobchodů je to jednou ročně, u restaurací je to zatím jednou ročně,“ řekla nám Lenka Sedláčková ze SVS. Takto ovšem zní doporučení z ústředí pro kraje, je ale v kompetenci krajských správ, aby si četnost kontrol na základě znalostí daného podniku zvýšily či snížily. Taková jatka jsou ale například kontrolována trvale, bez ohledu na kraj nebo provinění.

Ryby s vodou byly největším problémem

„Plánovaných kontrol jsme v loňském roce provedli téměř dvacet šest tisíc. Nedostatků jsme ve srovnání s rokem předešlým našli dvojnásobné množství, tedy osm set. Mimořádných kontrol jsme provedli dvacet jedna tisíc, šlo hlavně o problémové podniky. Zde jsme našli také čtyři sta prohřešků,“ říká Lenka Sedláčková. Vůbec nejvíce nedostatků pak bylo zjištěno při kontrolách zaměřených na množství masa a čisté hmotnosti u mražených ryb. Téměř pětina výrobků byla z pohledu obsahu masa nevyhovující. Podrobnosti najdete v článku Hmotnost mražených ryb je nižší, než udává obal. „V těchto kontrolách budeme pokračovat i v tomto roce,“ ubezpečuje Lenka Sedláčková.

Kompetence SVS budou rozšířeny

Inspektoři z veterinární správy za loňský rok nově zkontrolovali i osm tisíc devět set restauračních zařízení, ve kterých zjistili závady, jež se týkaly zejména dosledovatelnosti potravin (19 %), tzn., že nebyl například uveden původ masa nebo u zvěřiny nebyl přiložen lístek o ulovení. Potíže se nevyhnuly ani označování potravin (15 %) či skladování surovin a potravin (9 %), veterináři zjistili také prošlá data použitelnosti (11 %).

Alespoň jedna závada byla zjištěna u 14,3 % kontrol. Vzhledem k tomu, že při jedné kontrole může být zjištěno závad více, jejich celkový počet dosáhl téměř tří a půl tisíce.

Ale byl to někdy boj, protože SVS nemá v restauracích plnou kompetenci jako jiné dozorové orgány, např. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI), takže musí některé své nálezy předávat orgánům ochrany veřejného zdraví nebo zmiňované SZPI k došetření. Loni tak musela učinit ve dvou stech případech. (Jak probíhají kontroly SZPI popisuje v rozhovoru Inspekce odkrývá zákulisí kontroly potravin šéf kontrolního odboru.)

SVS v roce 2015

  • SVS loni uložila pokuty v celkové výši 25,6 milionu korun.
  • V chovech hospodářských zvířat veterináři provedli celkem 3 550 kontrol, z toho bylo zjištěno 384 závad.
  • V chovech zájmových zvířat bylo provedeno celkem 1 990 kontrol, z toho u 486 z nich byla zjištěna nějaká závada.
  • Bylo navštíveno 8900 restaurací. Alespoň jedna závada byla zjištěna u 14,3 % kontrol.
  • Bylo provedeno přes 26 000 kontrol, dalších téměř 21 000 kontrol bylo mimořádných.
  • Na jatkách bylo prohlédnuto úředními veterinárními lékaři bezmála 114 milionů kusů zvířat. Jako nevhodné pro lidskou spotřebu bylo vyřazeno 29 281 kusů velkých jatečných zvířat, 1 466 891 kusů drůbeže a 1 035 kusů králíků.

Připomínky veterinářů k této situaci byly vyslyšeny a jejich kompetence budou s navrhovanou novelou zákona o potravinách rozšířeny. „To znamená, že budeme moci dokončit kontrolu i v oblasti hygieny a provozu. V jiných potravinářských podnicích, kde vykonáváme veterinární dozor, tuto činnost také vykonáváme a již ji jiným dozorovým orgánům také nepředáváme,“ uvedl ředitel Ústřední veterinární správy Zbyněk Semerád. „My neusilujeme o to, abychom kontrolovali celou restauraci, jen chceme mít možnosti zasáhnout ve chvíli, kdy bude porušena hygiena v naší části kontrol, abychom situaci mohli hned řešit,“ doplňuje Lenka Sedláčková.

Jak loni dopadly kontroly restaurací? Podívejte se:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).