Hlavní navigace

Veterináři hlásí: Ve školní jídelně jsme našli šedesát kilo prošlého masa

2. 11. 2018

Sdílet

 Autor: SVS ČR
Desítky kilogramů prošlého masa našla v Kostelci nad Orlicí veterinární správa. O to hůř, že se tak stalo v jídelně, která vaří pro místní školky i školy.

Státní veterinární správa zveřejnila zprávu, že při kontrole provozovny veřejného stravování v Kostelci nad Orlicí v Královéhradeckém kraji našla v chladícím boxu na čerstvé maso téměř šedesát kilogramů vakuově baleného masa (vepřového a hovězího) s prošlým datem použitelnosti. Jídelna vaří pro místní školy, školku a veřejnost denně zhruba sedm set obědů.

Podle serveru iDnes.cz se jednalo o společnost Scolares. Podle jejího provozovatele vakuově zabalené maso s prošlým datem použitelnosti nebylo určeno k přípravě pokrmů. Avšak nebylo ani nijak označeno, aby se dále nepožívalo, píše server.

„Případná příprava pokrmů z prošlého masa by mohla znamenat vážné ohrožení zdraví strávníků, z nichž velká část patří mezi nejrizikovější skupiny obyvatel,“ uvedl tiskový mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer. Prošlé maso bylo proto veterinárními inspektory na místě znehodnoceno a podle veterinárního zákona byla provozovateli nařízena jeho neškodná likvidace v k tomu určeném zařízení na jeho vlastní náklady. Za porušení veterinárního zákona hrozí provozovateli pokuta ve výši až padesát milionů korun.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).