Hlavní navigace

Názor k článku Věříte pacientským příběhům? od Miloslav Ponkrác - Slyšel jsem takový vtip: „Ten hypochondr ze 2....

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 14. 8. 2015 2:25

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Slyšel jsem takový vtip: „Ten hypochondr ze 2. patra umřel!“ „No to už vážně přehnal!“

    Já jsem jednou dělal sám pro sebe statistiky z okolí, jak velkou přesnost mají lékařské diagnózy. Je dost obvyklé, že nemocný člověk musí obchodit poměrně dost lékařů a diagnóza není ani zdaleka vždy trefena napoprvé. Bral jsem tedy konečnou diagnózu jako správnou (trochu optimistické) a počítal jsem poměr:

    počet správných (konečných diagnóz) / (počet všech diagnóz)

    Je výjimečně měli lékaři procento správných diagnóz kolem 40 %, většinou byli níže. Řečeno slovy statistiky, lékaři jsou šarlatáni.

    Můžete velmi snadno zopakovat v okolí, máte-li dostatečný počet lidí s chorobami.

    Nedokáži si za takové situace ani náhodou představit, jak by „předstírající pacienti“ versus lékaři s 40% správností diagnózy mělli nějaký význam, protože to co vyjde bude ptákovina na entou.

    Zejména případů, kdy lékaři pošlou člověka s rakovinou domů jako hypochondra či ho léčí psychiatři jsem osobně zažil mnoho. Byl jsem svědkem takového případu, kdy osoba léčená lékaři antidepresivy se jednoho dne bezvládně zhroutila na podlahu a ještě ten den se ukázalo, že v hlavě je rakovinný nádor jako vejce.

    Poslední věta autora, Alzheimerova choroba se dá s jistotou potrvdit pouze pitvou. V jiném případě je to spíše o tipování si lékařů. Sám MUDr. Koukolík píše, že ve většině případů se diagnóza pitvou nepotvrdí, ačkoli nemocný na ní byl léčen. A zároveň dodává, že si myslí, že mnohé hraje sociální prostředí pacienta.

    Takže vzhledem k obtížnosti a nepřesnosti určení lékařských diagnóz by jakákoli statistika předstírajících pacientů byla nesmyslem.

    Myslím, že si velmi mnoho lidí vzpomene na pacienta ze svého okolí se špatně lékařsky určenou diagnózou.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).