Hlavní navigace

Velký test dětských slunečních brýlí

7. 6. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Dětský zrak je vůči škodlivému UV záření ještě citlivější než u dospělých, rodiče by proto neměli podcenit jejich koupi. V nezávislém testu všechny modely slunečních brýlí uspěly ve zkoušce ochrany proti UV paprskům. V dalších parametrech se už ale dětské brýle výrazně lišily.

Klíčová úloha slunečních brýlí je ta ochranná. Dětské oči by měly chránit především proti ostrému světlu a UV záření, které může poškodit rohovku nebo sítnici oka. Test spotřebitelského časopisu dTest ukázal, že v tomto směru testované dětské sluneční brýle svoji roli plní na výbornou.

Ochrana proti UV funguje

Poznatky z testu shrnuje Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest: „Otestovali jsme 16 modelů slunečních brýlí v různých cenových relacích, od 80 do tisíce korun. Dobrou zprávou je, že ochranu před UV zářením o vlnové délce 380 i 400 nanometrů plní na jedničku všechny prověřené modely. Ve zkouškách na přítomnost nežádoucích chemikálií jsme neudělili horší než dobré známky. Výrazné rozdíly se projevily až v testech odolnosti vůči pádu a poškrábání.“

Výsledky testu tak potvrzují průzkum serveru Vitalia.cz, kdy jsme s odbornicí mapovali nabídku na trhu a porovnávali levné a drahé sluneční brýle:

Brýle spíše poškrábete než rozsednete

Dětské brýle by měly snést i hrubší zacházení, proto dTest simuloval situace, jako jsou pády na zem, nechtěné rozsednutí nebo poškrábání povrchu skel. Všech šestnáct modelů přežilo pětkrát za sebou pád na zem z výšky 1,5 metru bez jakéhokoliv viditelného poškození. Téměř všechny brýle odolaly také opakované zátěži při dosednutí osoby o hmotnosti 75 kg na brýle položené na běžné kancelářské židli.

V testu odolnosti vůči poškrávbání dopadly nejhůře brýle Zara Kids Sunglasses
Autor: dTest

V testu odolnosti vůči poškrábání dopadly nejhůře brýle Zara Kids Sunglasses

Kromě odolnosti vůči poškození dTest podrobil testované modely i zkoušce odolnosti vůči poškrábání. „Odolnost vůči poškrábání jsme prověřili speciálním perem, které se pro podobné testy používá třeba u displejů smartphonů. Nejmenší úsilí bylo zapotřebí vynaložit k poškrábání skel u výrobku Zara Kids Sunglasses,“ popisuje Hana Hoffmannová.

Dává brýle do pusy? Nevadí

Zatímco v nedávných testech dětských pastelek, holínek nebo kočárků dTest objevil nežádoucí chemické látky, sluneční brýle na tom byly podstatně lépe. Laboratoř v brýlích neodhalila žádné změkčovače plastu ani polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). Kromě těchto látek pátrali odborníci i po dalších nežádoucích chemikáliích, a to těžkých kovech. „Těžké kovy patří mezi látky, které by mohly mít v případě kontaktu s pokožkou nebo ústy negativní dopady na zdraví. Nalezli jsme je jen u pár výrobků, ale ve zcela minimálním množství, které nepředstavuje žádné zdravotní riziko,“ říká Hana Hoffmannová a dodává: „Děti mají tendenci okusovat nožičky brýlí, podrobujeme je tedy stejným testům, jako kdyby šlo o hračky.“

Přitom právě hračky se často objevují mezi nebezpečnými výrobky, před nimiž varuje ministerstvo zdravotnictví či Česká obchodní inspekce. Jedním z důvodů bývají – vedle např. nevhodných konstrukčních řešení, rizika spolknutí malých částic ap. – právě rizikové látky použité k výrobě hraček:

Jak vybrat dětské sluneční brýle

Kromě ochrany proti škodlivému UV záření je důležitá i velikost brýlí. Sluneční brýle by měly být dost velké a široké, aby chránily celou plochu očí, a ne moc těsné, aby nezpůsobovaly nepříjemné otlaky na nose či za ušima. Co se týká barvy skel, podle odborníků se pro sluneční brýle nejlépe hodí hnědá nebo šedá. Tmavší, tedy černá skla, jsou ideální na hory nebo k moři, kde je intenzita slunečního svitu vyšší než například ve městě. Dětské brýle by měly být také co nejlehčí, ideálně do 20 gramů.

Přehled testovaných slunečních brýlí najdete na webu www.dtest.cz/detske-bryle. Kompletní výsledky testu přineslo červnové vydání časopisu dTest.

dTest zmiňuje názory některých očních lékařů, podle nichž se děti v českých podmínkách obejdou i bez slunečních brýlí, pokud nosí pokrývku hlavy s kšiltem a nevycházejí mezi 12. až 14. hodinou na přímé slunce. Ve vysokohorském prostředí, na přímém slunci u moře nebo kolem rovníku je riziko poškození zraku UV zářením samozřejmě hmatatelnější. Ani na exotické dovolené by děti neměly sluneční brýle nosit trvale; oči totiž mohou zchoulostivět a dítě může být časem světloplaché, uvádí dTest. Lucie Valešová, primářka oční kliniky DuoVize, však upozorňuje, že zrak dětí je třeba chránit, i když je například pod mrakem. Lékařka připomíná, že kvalitní sluneční brýle a ochrana očí jsou u dětí obzvláště důležité.

Tipy pro výběr dětských brýlí:

  • Zkontrolujte, aby brýle dobře seděly za ušima a hlavně na kořeni nosu. Brýle by neměly dítěti padat, ale ani ho tlačit.
  • Každé dítě je jiné, typ obrouček vybírejte podle toho, jaký má obličej.
  • Důležitá je velikost očí a vzdálenost mezi nimi. Brýle by měly pokrýt celé okolí oka tak, aby nedocházelo k bočnímu průniku UV záření.
  • Obroučky mají být z pružného a pevného materiálu.
  • Řasy by se ani při mrkání neměly dotýkat skel, aby se oči příliš neunavovaly.
  • Skla by měla být plastová a stabilně zabarvená (kolem 85 %).

Zdroj: dTest

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).