Hlavní navigace

Co nabízejí na Velikonoce farmářské trhy a co jinde nekoupíte

12. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Nákupem na farmářských trzích obohatíte jídelníček a podpoříte menší farmáře. Navíc tu je možné zakoupit sortiment, který není běžně k mání, ať již jde o vajíčka přímo od chovatelů drůbeže, oblíbený medvědí česnek, nebo třeba zvěřinu.

Počátek jara spolu s ukončením regulací spojených s prevencí šíření koronaviru vrátily do nákupních možností tuzemských spotřebitelů opětovně farmářské trhy. To v praxi znamená také možnost obohacení jídelníčku v období Velikonoc, čemuž se nabídka mnoha tržišť v současné době operativně přizpůsobila. Co všechno nabízejí?

Co se dozvíte v článku
  1. Vejce přímo od chovatelů i medvědí česnek
  2. Záruka původu potravin na skutečně farmářských trzích
  3. Členové Asociace farmářských tržišť ČR
  4. Výhody nákupu potravin od farmářů
  5. Prodejci pod kontrolou

Vejce přímo od chovatelů i medvědí česnek

Jedním z příkladů je pražské farmářské tržiště Kubáň, kde bude možné koupit si něco ještě do Velikonoc, a to dnes, ve čtvrtek a také v sobotu. V nabídce budou mimo jiné jak vejce z neklecových chovů od tuzemských chovatelů, tak potřeby pro velikonoční výzdobu, jako jsou ručně malované kraslice, pomlázky, kuřátka nebo zajíčkové.

Chybět nebude ani velikonoční pečivo nebo domácí koláče, což mohou využít všichni, kteří nepečou nebo na letošní Velikonoce napéci nestihnou.

Spektrum prodávané zeleniny, ovoce a bylinek obohatí také populární medvědí česnek, na který tak není nutné vyrážet do přírody a hledat tam lokality vhodné pro sběr. Co vše farmářský trh Kubáň, ale také Heřmaňák a Náplavka v nejbližších termínech návštěvníkům těchto trhů nabídnou, si mohou zájemci přečíst na webu Farmářské tržiště.

Záruka původu potravin na skutečně farmářských trzích

Nákupem na farmářských trzích, které jsou sdružené v Asociaci farmářských tržišť a řídí se kodexem farmářských trhů, mají navíc spotřebitelé záruku, že zboží na těchto akcích prodávané je skutečně tuzemského původu. To je podmínka obsažená hned v prvním bodu zmiňovaného kodexu.

Členové Asociace farmářských tržišť ČR

Archetyp:

  • Farmářské tržiště Náplavka, Praha 2
  • Farmářské tržiště Heřmaňák, Praha 7
  • Farmářské tržiště Kubáň, Praha 10

Envic:

  • Plzeňské farmářské trhy

Trhni se:

  • Roudnické farmářské trhy, Roudnice nad Labem

Bludiště:

  • Farmářské trhy Karlovy Vary

Pod platany:

  • Farmářské trhy Rajská zahrada, Praha 14
  • Farmářské trhy Černý most, Praha 14
  • Farmářské trhy Spořilov, Praha 4

Výstaviště České Budějovice

Zdroj: Asociace farmářských tržišť, stav k 11. 4. 2022

Veřejnost se také může v praxi přesvědčit, že i malé tuzemské farmy produkují zemědělské komodity a často z nich ještě vyrábějí finální potraviny, což je v poslední době v diskusích o využívání zemědělských dotací zpochybňováno ze strany velkých zemědělských a potravinářských podniků.

Výhody nákupu potravin od farmářů

Pravidelně nakupovat na farmářských trzích navíc znamená navázat neformální obchodní kontakt. Kupující i prodávající se často osobně znají nebo si přímo tykají, což je svým způsobem nejlepší garance korektního jednání a eliminace podvodů a klamavých praktik.

Přímo na místě je navíc možné si s prodejcem domluvit objednávku na příště, a to i takového zboží, které není předmětem nabídky maloobchodních sítí.

Příkladem je třeba Drůbeží farma Holýšov, s níž lze domluvit i nákup živé drůbeže. To je v současné době výrazně rostoucích cen potravin minimálně pro část spotřebitelů jednou z možností, jak zvýšit rodinnou soběstačnost například v produkci vajec a právě drůbeže, o čemž dnes si mnoho lidí vážně uvažuje.

I masné produkty prodávané na trzích přitom představují zboží, které v klasickém maloobchodě nenajdete. Jde mimo jiné o zpracovanou zvěřinu, nebo dokonce sušené daňčí maso z farmy z Kokořínska, ta ale není pravidelným účastníkem trhů na Kubáni. Skladba prodávajících se totiž (nejen) na Kubáni mění, a právě proto je vhodné sledovat výše zmíněné webové stránky. Jak přitom připomíná organizátorka uvedených tří trhů Šárka Sedláčková ze spolku Archetyp, jen na uvedených trzích se ročně prezentuje více než stovka farmářů se svými produkty.

Prodejci pod kontrolou

Nákup na farmářských trzích kromě toho pro spotřebitele zdaleka nepředstavuje v současné době taková rizika, jako tomu někde bylo před lety. Jak vyplývá z nedávno zveřejněné zprávy Státní veterinární správy (SVS) bilancující loňské výsledky kontrol zboží živočišného původu (jehož prodej se řídí přísnějšími předpisy), „z dlouhodobého hlediska problematických prodejců díky osvětě i důslednému dozoru na trzích ubylo a již několik let zjišťují naši inspektoři nějaký problém zhruba u každého osmého prodejce,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Dodat lze jen, že většina prohřešků se týkala nesprávně označeného zboží, a část prodejů v nevhodné teplotě. V období bez mrazů a zároveň bez vysokých teplot ale takové riziko prakticky nehrozí, takže vhodná doba k nákupu živočišné produkce na farmářských trzích je právě teď.

Farmářské trhy samozřejmě nefungují jen v Praze, jen v gesci Archetypu a jen v předvelikonočním období. Příklad z Kubáně je tak jen vrcholem pyramidy, která mimo jiné také přispívá k soběstačnosti ČR v produkci potravin a propagaci lokální produkce. Důvodů pro návštěvu farmářských trhů a nákupů na nich je tak skutečně celá řada.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.