Hlavní navigace

Vejce za pět korun jsou nesmysl. Není pro ně důvod

29. 11. 2017

Sdílet

 Autor: Vitalia.cz / Karel Choc
V ČR nejsou objektivní důvody pro ceny vajec výrazně nad tři koruny za kus. Z dostupných dat vyplývá, že na vině jsou částečně producenti vajec, především ale maloobchod.

Skutečnost, že v období zvýšené poptávky po vejcích, tedy před Vánocemi a Velikonocemi, spotřebitelské ceny vajec v obchodech mírně stoupají, není zas tak neobvyklá. Bylo tomu tak před rokem i v jiných letech. K tomu, aby se cena jednoho vajíčka pohybovala kolem hranice pěti korun, ale nejsou žádné důvody, kromě toho, že se někdo na zvýšené předvánoční poptávce snaží vydělat.

Někdo si mastí kapsu na vejcích

Kdo to však je, neodhalilo ani aktuální vydání pořadu A dost! Jana Tuny, který na neodůvodněně vysoké ceny vajec v ČR, například v porovnání se sousedním Německem, upozornil.

I když jako vždy není nic jednoznačné, z aktuálních, veřejně dostupných dat vyplývá, že na vině jsou částečně producenti vajec, především ale maloobchod. Ceny vajec od zemědělců se sice v průběhu října zvýšily na průměrných 2,20 koruny za kus, meziměsíčně zhruba o třicetník, což je ale jen něco přes deset procent. Cena vajec v obchodech (spotřebitelská cena) se přitom mezi 41. týdnem letošního roku (počátek října) a 47. týdnem (konec listopadu) zvýšila z 36,28 koruny za deset kusů na 50,12 koruny za deset vajíček, tedy o osmatřicet procent, jak uvádí Státní zemědělský intervenční fond (SZIF). Loni v tomto období spotřebitelské ceny také rostly, ale ve srovnatelném období šlo pouze o pět korun, zatímco letos o čtrnáct korun.

Důvody pro vyšší cenu? Neexistují

Vysoké ceny vajec samozřejmě vyhovují jejich producentům, a jejich nárůst se také snažili představitelé drůbežářů obhajovat počátkem tohoto měsíce v České televizi. Při té příležitosti poukazovali na skutečnost, že v naší zemi jsou vejce ještě „levná“, na rozdíl od jiných zemí. Pořad Jana Tuny ale prokázal, že například v sousedním Německu jsou ceny vajec poloviční oproti ČR.

Uvedený pořad nicméně porovnával spotřebitelské ceny, což je samozřejmě to, co nakupující nejvíce zajímá. Ceny vajec od zemědělců jsou ale v Německu skutečně vyšší než v ČR, jak uváděli drůbežáři, a to docela o dost. V týdnu diskusí o cenách vajec v televizi činila totiž průměrná cena sta kilogramů vajec v Německu (to je množství, které porovnává v rámci jednotné metodiky mezi jednotlivými státy Evropský statistický úřad Eurostat) v průměru 218,80 eura, zatímco v ČR to bylo 179,65 eura a průměr ceny sta kilogramů vajec v celé EU činil ve 44. týdnu 185,91 eura. Vejce v Německu od producentů vajec (zemědělců) byly tak v té době druhé nejvyšší v celé EU.

Teoreticky by tak měla být vejce v naší zemi tehdy i nyní levnější než v Německu. To by mělo svou logiku, naší zemi prakticky nezasáhla kauza fipronil, při níž musely některé evropské země zlikvidovat miliony vajec, a ČR se také docela dobře „popasovala“ s obdobím ptačí chřipky, která sice naší zemi na konci jara zasáhla, ale množství utracené drůbeže a počet ohnisek ptačí chřipky bylo i v tomto případě v ČR nižší než v jiných zemích.

Galerie: Jak poznat česká a čerstvá vejce

Ani náklady na produkci vajec neskýtají důvodu k jejich vyšším cenám – ceny krmných směsí meziročně poměrně výrazně poklesly (zhruba o tisíc korun za tunu), tedy asi o patnáct procent. To vše v praxi znamená, že k vysokému nárůstu cen vajec v ČR nebyl a není důvod.

ČR versus zahraničí: rozdíl vzniká hlavně u obchodníků

Na závěr ještě poznámka k rozdílným vyjádřením o cenách vajec u nás a v zahraničí, které je poněkud kontaminováno porovnáváním „jablek s hruškami“. Zatímco drůbežáři mluví o cenách zemědělských producentů (a mají pravdu), pořad A dost! se zabýval spotřebitelskými cenami, a pravdu měl také.

Z toho ovšem vyplývá, že rozdíl mezi cenami vajec v obou zemích musel vzniknout především u zpracovatelů a prodejců vajec v ČR, tedy u našich potravinářů, a zejména obchodníků. Doprovodným důvodem byl nicméně stejně jako v případě másla marketing podporující spotřebitelskou poptávku po vejcích poukazováním na rostoucí ceny, tedy také role médií.

V současné době, alespoň na některých místech, už přitom ceny vajec klesají, nebo alespoň stagnují, a lze očekávat, že se v novém roce vrátí k hranici kolem tří a méně korun za kus. To by byla poměrně reálná cena jak pro spotřebitele, tak pro producenty vajec.

Galerie: Chystáte se péct? Těmto surovinám se při nákupu vyhněte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).