Hlavní navigace

Vejce od slepic z haly? Zbytečné utrácení, tvrdí veterináři. Ochránci žasnou

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Vyhýbáte se klecovým vejcím a raději kupujete podestýlková? Státní veterinární správa, která slepičárny kontroluje, doporučuje ke koupi vejce od slepic v klecích. Ochranáři takový přístup nechápou.

V České republice máme bezmála stovku producentů vajec, kteří chovají kolem čtyř milionů slepic snášejících 1,25 miliardy vajec ročně. Přičemž před Velikonocemi se prodá o třicet procent více tuzemských vajec, než udává celoroční průměr.

Vejci jednoznačně nešetříme, byť už je dnes obvykle nedostáváme jako výslužku u babičky. Na farmářském trhu dáme za kus i pět padesát, na druhou stranu se v supermarketu můžeme navzájem pobít, když mají plato za padesát korun. Neutrácíme za vejce někdy zbytečně moc, nebo naopak neškudlíme na nesprávném místě?

Zajímalo mě, jaká vejce si mám koupit, chci-li podpořit kvalitní život slepic a zároveň nechci zbytečně utrácet. Ptala jsem se na doporučení těch nejpovolanějších, tedy veterinářů ze Státní veterinární správy (SVS), těch, kteří vejce ve velkém produkují, ale zároveň i organizace, která se zajímá o dobré životní podmínky hospodářských zvířat, Compassion in World Farming (CIWF).

Na obohacené klece jsme pyšní, říkají veterináři

Od ledna 2013 začal v celé Evropské unii platit zákaz používání holých bateriových klecí v chovech nosnic, kde slepice žily na velice malém prostoru. Bateriové klece tak musely být nahrazeny, a to v mnoha případech klecemi tzv. obohacenými, které dle CIWF měly slepice obohatit o větší prostor, hnízdo pro snášku vajec, místo pro popelení, místo pro hřadování a obrušovač drápů. „S obohacenými klecemi jsme spokojeni, jsme celkem i pyšní. Hodně hal se zrekonstruovalo i postavilo nových,“ říká vedoucí oddělení ochrany zdraví zvířat SVS Milada Dubská.

Když jsou spokojení ti, kteří na zvířata dohlížejí, pak si klepu na čelo a říkám si, proč já zbytečně utrácím za vejce podestýlková či vejce od farmáře. „Produkce konzumních vajec u nás jasně dokazuje, že ti ptáci nejsou týraní. V obohacených klecích se jim relativně dobře vede, protože zvířeti, kterému by se dobře nevedlo, zastaví svoji produkci,“ vysvětluje Milada Dubská. A souhlasí i předsedkyně představenstva Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá: „Máme shodný názor jak SVS, kdy samozřejmě slepice v obohacených klecích mají nadstandardní vybavení, jsou v malých skupinách, dochází zde k menším projevům kanibalismu, mají méně stresu, dobrý přístup ke krmení a napájení, žádné utlačování.“

Ochránci vidí klece stále stejnou optikou

Zatímco veterináři a drůbežáři si mnou ruce, organizace CIWF na jejich slova nedá. Vydává se na průzkum do Francie, Itálie, Kypr a do České republiky, aby se přesvědčila na vlastní oči o kvalitě obohacených klecí, a to rámci kampaně Konec doby klecové, jejímž cílem je prosadit ukončení používání všech klecí pro hospodářská zvířata v EU. „Průzkumný tým navštívil všechny typy farem, malé i velké, moderní i zchátralé, čisté i špinavé, a všude nacházel tutéž realitu: klece byly přeplněné, slepice žily na prostoru o velkosti papíru A4, hřady byly příliš nízké, nebyl zde tedy dostatečný prostor pro odpočinek, hnízda byla jen část drátěné klece oddělená kusem plastu bez podestýlky a frustrované slepice si často vyklovávaly peří nebo si ho odíraly o dráty klece,“ popisuje nálezy Romana Šonková.

Čtěte také: Chyták: Vejce v různých obalech… ale všechna z klecí

I tak ale Milada Dubská trvá na svém: „Já jsem si prošla i lety, kdy se obohacené klece zaváděly, a musím říct, že pro nosnice je to velké vylepšení, přestože jsme měli zpočátku velké výhrady. V určitém ohledu je tam zvířatům líp než tam, co ochránci často propagují, což jsou třeba voliéry, kdy ptáci nejsou od sebe oddělení a v halách mají jen malé žebříčky, po nichž se mohou pohybovat. Pro kura domácího toto není fyziologické, je fyziologické, aby měl kohout kolem sebe deset slepic, a ne aby spolu navzájem bylo nuceno komunikovat a soupeřit třeba pět tisíc slepic, jako se to děje v menších alternativních chovech. Není jim líp v chovech ani v halách, to byste viděli, jak tam po sobě jdou. Kde je jich málo, tak je všechno v pořádku, ale jak je jich hodně, tak už to v pořádku není,“ vysvětluje Milada Dubská.

Vejce klecové, nebo bio?

Jedni tvrdí, jak si slepice div neužívají dovolenou, druzí, že je situace v chovu nosnic stále tristní. Zcela protichůdné názory lidí, kteří se ve slepičárnách s obohaceným klecovým chovem pohybovali a zjišťovali situaci na místě. Které vejce si mám tedy vybrat v obchodě, když ho chci od slepice, která si žije spokojeným životem?

Značení vajec podle chovu

První číslice označuje metodu chovu nosnic:

  • 0 – vejce nosnic v ekologickém zemědělství (bio)
  • 1 – vejce nosnic ve volném výběhu
  • 2 – vejce nosnic v halách (na podestýlce)
  • 3 – vejce nosnice v klecích

„Pokud nechcete utrácet, jednoznačně doporučuji koupit vejce od slepic z obohacených klecí – 3, jelikož slepice zde mají plnohodnotný, kvalitní život, vysoký standard – slepice zde netrpí zdravotními problémy, jelikož jejich zdravotní stav je zde každý den sledován a nepřenášejí se zde choroby. Pokud chcete z podestýlky, tak kód 2, výběh 1, bio 0 (1 a 0 jsou většinou dovoz nebo malochov). Kvalita vajec se neliší, naopak od slepic z obohacených klecí je lepší dle všech výzkumů, není skořápka znečištěna patogenními mikroorganismy, jelikož vejce je z klece po snášce vykuleno na pás a není kontaminováno trusem z podestýlky apod.,“ říká Gabriela Dlouhá. Opět se zcela jednoznačně shodla s kolegy z SVS: „Vůbec zbytečně neutrácejte, kupte si normální vejce za tři koruny z obohacených klecí. Je zdravější a jeho výživová kvalita je prokázaná. Nemusíte chodit na farmářské trhy a kupovat vejce za pět padesát. Leda byste chtěli podpořit konkrétního farmáře,“ říká Milada Dubská.

„Nepřekvapuje mě, že drůbežářská unie doporučuje kupovat klecová vejce. Tímto doporučením jen potvrdili, že spíš než chovatelé živých tvorů jsou pouze výrobci vajec a že se zvířaty, kteří jim vydělávají na živobytí, nemají nejmenší soucit. Z jejich pohledu jde o ekonomicky výhodný způsob velkovýroby. Je však zarážející, že stejný názor má i Státní veterinární správa, která je zodpovědná za problematiku ochrany zvířat a veterináři jsou všeobecně považováni za největší odborníky na welfare neboli životní pohodu zvířat. Pokud tedy projevíte zájem o to podpořit kvalitní život slepic a oni vám doporučí vejce z klecového chovu, naprosto to odporuje jejich poslání. Vždyť i v Lisabonské smlouvě, základním právním dokumentu EU, máme zakotveno, že zvířata jsou cítící tvorové, a právě státní veterináři by měli toto ustanovení ctít nejvíce,“ zlobí se Romana Šonková z CIWF.

Čtěte k tématu: Jsou domácí vajíčka bezpečná, nebo ne?

Ona by naopak doporučila ke koupi vejce z domácího chovu, kde přesně víte, jak jsou slepice chované a čím jsou krmené. „Stále více lidí začíná opět vnímat přirozenou spojitost mezi kvalitou života zvířat a potravinami od nich. Proto je nejlepší se seznámit s různými způsoby chovu a pak se rozhodnout, jaká vejce chci jíst a krmit jimi svou rodinu. Často také není nutné dávat vejce do tolika pokrmů, jak je to bohužel dnes běžné. Obecně se vyplatí dávat přednost kvalitě před kvantitou a pak se kvalitní vejce z kvalitního chovu drahé nezdá. Klecová vejce ovšem v žádném ohledu dobrou volbou nejsou.“ 

Mohlo by se hodit:Vajíčková mapa: najděte si nejbližší slepici

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).