Hlavní navigace

Vegetariánům maso rozhodně nechybí. Mají jiné pochoutky

5. 10. 2012

Sdílet

 Autor: Lenka Formánková / 1000chuti.cz
Sójové maso už díkybohu není jedinou alternativou pro vegetariány. Menu je naopak neskutečně pestré, jen to mnoho lidí neví. Seznamte se: klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan, robi…

I bezmasá strava může být výživná, pestrá a zdravá! Ať už patříte mezi masožravce nebo vegetariány, možná jste už vyzkoušeli takové dobroty jako je například klaso, tempeh, šmakoun, tofu, seitan nebo robi. Zatímco pro někoho jsou tyto produkty denním chlebem, pro jiného mohou být dosud zcela neznámými pojmy. Je načase to změnit.

„Rostlinné maso“ má mnoho variant


Autor: Isifa.cz

Tofu je v podstatě sójový sýr, má mnoho variant a způsobů využití

Mluví se o tom, že maso je zdravé. Ale co cholesterol a kardiovaskulární choroby? Kdybychom se měli ptát, v čem jsou „rostlinná masa“ zdravější oproti klasickým živočišným produktům, můžeme v prvé řadě zmínit vysoký podíl rostlinných bílkovin, vlákniny, vitamínů a minerálů a nulový obsah tuku a cholesterolu. Některé produkty, například paštiky, svačinky, salámy, párky a podobně se vyrábějí převážně z luštěnin a zeleniny, často také z pšeničné bílkoviny nebo i pohanky. Svým složením, vzhledem i chutí připomínají maso. Jako barvivo se používá šťáva z červené řepy, chuť podtrhuje koření, česnek či jiné přísady. Ne všechny produkty jsou vhodné pro bezlepkovou dietu, některé z nich obsahují spoustu obilných bílkovin.

Většina z vegetariánských produktů také obsahuje sóju, což může odrazovat mnohé konzumenty, kteří jsou všudypřítomnou sójou přesyceni nebo mají na paměti varování ohledně obsahu přírodních estrogenů, které se údajně nemusí zrovna nejpozitivněji podepisovat na zdravotním stavu člověka. Sušené sójové maso dnes již však díkybohu není jedinou alternativou masa pro vegetariány. Vegetariánské menu je neskutečně pestré, posuďte sami!

Přečtěte si: Je sója opravdu tak zdravá potravina?

Tofu rozhodně nechutná jako guma z penálu prvňáka

Někteří jedinci po konzumaci sójového sýru tofu prohlásili, že děkují, ale jednou jim to stačilo. Tofu se však dá připravit tak, aby byly uspokojeny všechny chuťové buňky. Vzniká srážením sójového mléka, které se získává z uvařených sojových bobů. Vyrábí se v podstatě podobným způsobem jako sýr z kravského mléka. Obsahuje rostlinné bílkoviny, vitamíny a minerály, má málo kalorií a žádný cholesterol. Je vhodnou alternativou jiných sýrů živočišného původu, které nepřipadají v úvahu pro vegany nebo v případě alergie na bílkovinu kravského mléka.

Čtěte také: Jak si koupit pořádný sýr a vyhnout se podvrhům

Veškeré produkty z tofu se dají nakoupit v obchůdcích se zdravou výživou. Můžete si dopřát tofu marinované, uzené, česnekové, s mořskou řasou, klasické tofu bez příchuti se dá použít i jako tvaroh do sladkých jídel. Existuje také majonéza, smetana, salát, tatarská omáčka nebo i salám z tofu. Použití je opravdu všestranné a nejen vegetariáni a vegani si mohou přijít na své.

Tempeh má výraznější chuť

Dalším takovým sýrem je tempeh, který už trošičku připomíná tvarůžky nebo hermelín. Vyrábí se totiž kvašením sojových bobů a jeho chuť je, na rozdíl od sýru tofu, již poněkud výraznější.

Jedná se vlastně o fermentovaný sýr, který může být stejně jako tofu konzumován buď za studena, nebo po tepelné úpravě. Prodává se jako bílý, uzený, smažený nebo marinovaný sýr.

Místo kuřete šmakouna

Od sýrů můžeme přejít k bílému kuřecímu masu, které právě často vegetariáni nahrazují šmakounem. Jedná se produkt vyrobený z vaječných bílků, který svým vzhledem, konzistencí i chutí připomíná kuřecí maso.

Opět se dá konzumovat jak za studena, například v salátech, tak po tepelné úpravě. Prodává se jako šmakoun bílý, uzený nebo se vyskytuje také ve formě nudlí. Není vhodný pro osoby s alergií na vaječnou bílkovinu, rovněž ne pro vegany. Šmakoun je živočišný produkt. Obsahuje množství bílkovin, je i více kalorický a posiluje organismus. Neobsahuje však žádný tuk ani cholesterol.

Seitan, robi nebo klaso, dáte si pšeničné maso?

Zatímco tofu, tempeh nebo šmakoun jsou produkty vhodné i pro bezlepkovou dietu, seitan, robi nebo klaso k nim rozhodně nepatří. Obsahují totiž poměrně velké množství lepku a jsou převážně tvořeny pšeničnou bílkovinou. Svým vzhledem i chutí mnohdy připomínají pořádnou flákotu masa a dají se upravovat podobným způsobem, často jsou k dostání již jako ochucené nudličky, sekaná, plátky a podobně, které můžete rovnou hodit na pánev a uvařit k nim přílohu. Podíl vlákniny i bílkovin je poměrně vysoký, rovněž obsahují nějaké ty vitamíny a minerály.

Seitan může dost dobře nahradit vepřové maso, prodává se buď jako celý kus masa k libovolné úpravě nebo třeba jako ochucená směs nudliček se zeleninou. Klaso najdete většinou v podélné klobásové formě, často i jako salám, který se krájí na kolečka. Můžeme ho přirovnat k jakémusi „lančmítu“, chuťově je velice příjemný. Pokud si z něj chcete udělat selskou omeletu s vejci, bramborem a majoránkou, směle do toho. Robi je univerzální flákota obarvená červenou řepou, která vydá za jakékoli červené maso. Obsahuje také pšeničné klíčky, takže obsah vitamínů, minerálů a vlákniny je slušný. Chuťově je vynikající.

Ve zdravých výživách můžete narazit na nejrůznější salámy, jitrnice, párečky, paštiky, majonézy, tatarské omáčky, mléka či smetany. Veškeré tyto produkty jsou rostlinného původu a plně nahrazují výrobky z mléka, masa a vajec. Nakolik dokážou uspokojit vaše touhy po mase a živočišných produktech, musíte posoudit sami.

Bezmasé recepty: Inspirace nejen pro vegetariány

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).