Hlavní navigace

Názor k článku Strava je pestrá i bez masa a vajec, tvrdí autorka Veganova průvodce od Kája - 1) Pokud bude většina masožravá, tak se zase...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 17. 7. 2015 1:19

    Kája (neregistrovaný)

    1) Pokud bude většina masožravá, tak se zase nebude (tolik) měnit technologie, takže toho bych se nebála. A pokud bude v menšině, tak má holt smůlu, stejně jako ji mají třeba teď vegani, kterým se nelíbí zemědělské dotace :)

    2) Souhlasím, nenarození je těžce neutrální. Možná je to úděl zodpovědnosti za moc, kterou neseme - máme možnost se rozhodnout, čímž nám za rozhodnutí vzniká zodpovědnost. Takové zvíře nad tím nepřemýšlí (nemá kapacitu) a zodpovědnosti se vyhne. V podstatě na úrovni dítěte nebo mentálně postiženého, nad kterými také uplatňujeme přísnou nadvládu.

    3) Alespoň ve veganství, které je nástrojem nějakých pohnutek - dnes se podobně uvažujícím lidem veganství zamlouvá jako nástroj, třeba bude nahrazeno efektivnější filosofií. Ale opravdu mě žádná nenapadá, jen masochistická, opět s Vašim závěrem souhlasím.

    4) Rovného v rámci základních práv, ono to dál asi nemá smysl (teoreticky může mít i volební právo, když přijde k volbám s občankou na rypáku, ale pro to asi nikdo legislativu předělávat nebude). Já spíš přistupuji k rovnosti lidí a zvířat podle toho, co máme společné - asi každý živočich se vyhýbá stresu, hledá úkryt, jídlo, nechce umřít, cca od kuřete výš u nich rozeznáváme emoce porovnatelné s těmi našimi (máme společné předky). To považuji za podstatné, ale není to polidštění, to máme prostě společné.

    5) Tak tady si nejsem jistá, pokud vím, tak třeba domestikované kočky kromě pár druhů v přírodě nepřežijí (resp. si pamatuji, že těch pár druhů se uvádí jako výjimka), návrat domestikovaných druhů do přírody je docela problematický.

    Já si hlavně nemohu pomoci, ale opravdu si myslím, že se u mě má "můj" pes lépe než kdybych ho vypustila někam do hor, tím bych mu asi ublížila, dost možná i zabila. I tu možnost utéct má, stejně jako mě může zakousnout ve spaní. U někoho to může být jinak, to je podle mě na individuálním vztahu mezi zvířetem a člověkem.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).