Hlavní navigace

„Bezbolestné ukončení života bytosti, která je zřejmou zrůdou…“

19. 6. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Článek v odborném časopise málokdy vyvolá rozruch mezi odborníky i laiky. Textu o novorozencích s vývojovými vadami se to podařilo – a jeho autor toho může litovat.

„Nápadnost a mnohdy bizarnost těchto bytostí nesčetněkrát vedla k otázce, zda je zrůda vůbec lidskou bytostí a jak s ní tedy nakládat,“ napsal mimo jiné Miroslav Mitlöhner o novorozencích s těžkými malformacemi, tedy dětech které se narodí s vážnými vývojovými vadami. „Jedinou racionální námitkou proti bezbolestnému ukončení života bytosti, která je zřejmou zrůdou ve smyslu odedávných názorů, by mohly být těžkosti s vymezením, od jakého momentu zrůdnost začíná,“ uvádí autor, který byl v době publikování inkriminovaného textu člen vědecké rady ministryně práce a ředitel Ústavu sociální práce při Univerzitě v Hradci Králové.

Text byl zveřejněn v Časopise zdravotnického práva a bioetiky, který vydává Ústav státu a práva AV ČR. Je zaměřen na „právní a etické problémy spojené s narozením těžce malformovaného jedince“ a jeho autor v něm nastiňuje vhodnost postupu, kdy by lékaři mohli ukončit život takového dítěte podle svého uvážení „avšak zásadně bez vyjádření či stanoviska matky či rodičů,“ uvádí dále autor.

Celý text: K právním a etickým problémům spojeným s narozením těžce malformovaného jedince (PDF)

Mengeleho následovníci

Na článek negativně reagoval Václav Krása, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením, obsah odsuzují osobnosti z řad lékařů, speciálních pedagogů či odborníků na etiku a právo. „Je nepochybné, že problém takto narozených dětí je vážným společenským tématem, které se řeší již po mnoho let,“ uvedl Václav Krása. „Nazývat děti s vážnými vrozenými vadami zrůdami je terminologie hlubokého středověku a ne dnešní moderní doby.“ Úvahy z článku označil za úvahy nacistického uvažování: „Z lékařů by se pak stali následovníci doktora Mengeleho.“

Miroslav Mitlöhner podle aktuálně dostupných informací v souvislosti s aférou kolem článku již rezignoval na své místo na univerzitě, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová se vyjádřila, že učiní kroky k tomu, aby nebyl členem její vědecké rady. 

Jako by ostudy nebylo málo, ukázalo se, že autor navíc uvedený článek zveřejnil již jednou: „A to v roce 1986. Dnes tento svůj text zneužil jako svůj příspěvek do projektu financovaného z EU. Je tudíž zřejmé, že u pisatele článku se nejedná o nešťastně vyjádření k velmi ožehavému tématu, ale jedná se o hluboké přesvědčení, že děti s vrozeným těžkým zdravotním postižením nemají právo na život,“ uvedl Václav Krása.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).