Hlavní navigace

Vědci berou tučné sýry na milost

17. 11. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Sýry jsou pro zdraví člověka lepší než máslo. A to i ty tučné. Ukázal to čerstvý výzkum dánských vědců. To znamená, že i lidé s vysokým cholesterolem se už nemusí sýrům vyhýbat.

Lékaři a odborníci na výživu dlouhá léta doporučovali lidem vyhýbat se živočišnému tuku a hlídat si tak cholesterol. Teď však dánští výzkumníci přišli s tím, že sýry by nemusely být v tomto ohledu tak zlé a možná by neměly být zařazeny ve stejné kolonce s máslem, cituje agentura ČTK zahraniční zdroje.

Vědci zjistili, že osoby, které si v šestitýdenním intervalu denně daly porci sýra, měly nižší ukazatel cholesterolu LDL, tedy takzvaného „špatného“, než při konzumaci srovnatelného množství másla. A vyšší cholesterol se u jedlíků sýra neukázal ani ve srovnání s běžným jídelníčkem, upozornil tým vedený Julií Hjerpstedovou v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Máslo zvedá hladinu cholesterolu, sýry ne

Dánští vědci sledovali skupinu 50 lidí, z nichž každý měl kontrolovaný jídelníček včetně přídělu sýra či másla, obojí z kravského mléka. Šest týdnů vždy měli zařazeno do jídelníčku buď máslo nebo sýr. Pak absolvovali dvoutýdenní „očistnou kúru“, kdy se vraceli k normální stravě. A pak měli do kontrolovaného jídelníčku zase zařazen druhý mléčný produkt než v první fázi.

Ačkoliv konzumovali větší množství tuku než za běžných okolností, nevykazovali jedlíci sýra žádný nárůst cholesterolu celkově ani toho „špatného“. V případě másla se u nich LDL zvedl v průměru o sedm procent.

Přesnou představu zatím vědci o důvodech, proč sýry působí na lidský organismus jinak než máslo, nemají. Někteří to připisují zvýšenému obsahu vápníku v sýrech, další většímu množství proteinů v sýru či jeho fermentačnímu procesu. Podle Elizabeth Jacksonové z Michiganské univerzity sice studie byla dobře provedena, ale na doporučeních kardiologů to zatím nic nemění. „Chceme, aby se lidé zaměřili na celozrnnou stravu a zeleninu a umírněnou konzumaci tuků. A co se týče sýra, v umírněném množství jakýkoliv,“ dodala.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).