Hlavní navigace

Věda potvrzuje babské rady: Česnek je všelék

17. 3. 2018

Sdílet

 Autor: Photo by Mike Kenneally on Unsplash, podle licence: Public domain
Všestranně přínosné použití česneku se traduje z generace na generaci. Je využíván při domácí léčbě a znalosti o jeho blahodárných účincích na lidské tělo se předávají stovky let. Jednou z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku je alicin.

Následující komplexní přehled Jen Miller shrnuje všechny doložené účinky česneku a je převratným výzkumným materiálem svého druhu, citujícím desítky vědeckých pramenů (v angličtině na www.jenreviews.com/garlic).

Česnek (Allium) se biologicky řadí do rodiny jednoděložných rostlin a je blízkým příbuzným pažitky, cibule, pórku nebo šalotky. Jeho historie je stará tisíce let a jako lék i potravu ho užívaly již nejstarší civilizace – Egypťané, Číňané, Babyloňané, Římané i Řekové.

Léčivé účinky česneku jsou známy rovněž v „babské medicíně“ – česnek se používá pro ředění krve, pro odstranění infekcí, potápěči jím léčí například ušní infekce apod. Známý je česnek i z klasické literatury a jejích pozdějších filmových adaptací, kdy jím byli odháněni upíři.


Autor: Photo by FOODISM360 on Unsplash, podle licence: Public domain

Vědecké výzkumy prokázaly efekt česneku na odbourávání únavy, snižování krevního tlaku, detoxikační účinky i příznivý vliv na imunitní systém

Jednou z nejužitečnějších živin obsažených v česneku je alicin, sirnatá sloučenina, jež je například zodpovědná i za jeho charakteristickou vůni. Díky alicinu je česnek užíván například jako prevence kardiovaskulárních onemocnění, hodnotné jsou i jeho antioxidační účinky nebo jeho schopnost předcházet únavě. Kromě alicinu obsahuje česnek i další živiny a vitamíny (vitamin C, B6, B1, selen, měď, mangan, vápník a fosfor).

V první části studie o „všemocných“ účincích česneku se zaměříme na jeho efekt na odbourávání únavy, snižování krevního tlaku, jeho detoxikační účinky a příznivý vliv na imunitní systém.

Česnek jako prevence únavy

Staré civilizace užívaly česnek nejen k prevenci únavy, ale i pro zvýšení fyzické výkonnosti, síly a pracovního výkonu. Například staří Řekové podávali olympionikům pro zvýšení jejich fyzické síly právě česnek. Účinnost tohoto starého zvyku byla potvrzena nejen studiemi na zvířatech, ale i na lidech, jimž česnek podávaný během cvičení dokázal zvýšit vytrvalost a snížit fyzickou únavu.

Česnekový olej užívaný při mírné fyzické zátěži pomáhá snížit srdeční frekvenci u pacientů s ischemickou chorobou srdeční. Po podání česneku pacienti prokazovali při cvičení vyšší odolnost. Česnek obsahuje thiamin (vitamin B1) a pyridoxin (vitamín B6), které mohou při kombinaci s dalšími živinami snížit únavu rovněž u pacientů v konečném stadiu ledvinových onemocnění. Nedostatek fosforu a mědi, jež jsou v česneku přítomny, jsou rovněž rizikovým faktorem pro vznik únavového syndromu.

Léčba a prevence kardiovaskulárních onemocnění

Česnek má, díky složkám, které obsahuje, schopnost snižovat krevní tlak a hladinu cholesterolu, což jsou vysoce rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.


Autor: Photo by LoboStudio Hamburg on Unsplash, podle licence: Public domain

Jedna z nejvýznamnějších složek v česneku alicin předchází kardiovaskulárním onemocněním

Již zmíněný alicin, jedna z nejvýznamnějších složek obsažených v česneku, předchází kardiovaskulárním onemocněním a má rovněž potenciál eliminovat jejich příznaky, jako jsou hyperglykemie, srdeční hypertrofie a agregace krevních destiček. Antioxidační vlastnosti alicinu také pomáhají při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění vylučováním volných radikálů v těle a podporou uvolňování glutathionu.

Studie na zvířatech ukázaly, že extrakty česneku pomáhají snižovat diastolický a systolický tlak, čímž klesá riziko hypertenze, jednoho z rizikových faktorů pro kardiovaskulární onemocnění. A co víc, stejná zjištění byla prokázána i u lidí, kteří již hypertenzí trpí.

Česnek má schopnost snížit i mírně zvýšenou hladinu cholesterolu. V této souvislosti je mu připisováno mnoho „zásluh“ – výtažky z česneku pomáhají snížit krevní tlak osob trpících léčeným, ale nekontrolovaným vysokým krevním tlakem. Účinné látky v česneku, alicin a S-allyl cystein, zabraňují rovněž progresi aterosklerózy. Sírové produkty obsažené v česneku zase chrání před trombózou tím, že česnek zabraňuje agregaci trombocytů. Studie také naznačují, že česnek je účinný při snižování hladin homocysteinu, aminokyseliny, která v přebytku může způsobit mrtvici, srdeční onemocnění a srdeční záchvaty.

Dlouhodobé užívání česneku působí rovněž pozitivně proti aortální tuhosti, jenž je dalším faktorem pro kardiovaskulární komplikace u starších lidí. Fosfor obsažený v česneku je účinný při snižování krevního tlaku u osob s vysokým rizikem vzniku aterosklerózy. Měď, další složka česneku, pomáhá regulovat krevní tlak, čímž zabraňuje hypertenzi a dalším rizikovým faktorům kardiovaskulárních onemocnění. Na zvířatech bylo prokázáno, že nedostatek mědi vede k hypercholesterolemii, rizikovému faktoru aterosklerózy.

Česnek jako detoxikátor

Česnek je účinný anti-hepatotoxický i detoxikační prostředek. Může napomoci prevenci a léčbě hepatotoxicity způsobené chloridem uhličitým, dusičnany, olovem, nikotinem, gentamicinem a acetaminofenem.


Autor: Photo by Gaelle Marcel on Unsplash, podle licence: Public domain

Česnek má i další léčivé vlastnosti, jako jsou prevence rakoviny, cukrovky či příznivý účinek na kosti

Studie ukazují, že česnek je účinný při ochraně jaterních buněk před chemicky indukovanou hepatotoxicitou. Obsahuje také fosfor, jeden z klíčových elektrolytů, který potřebují ledviny k vyrovnání hladiny tuku, sodíku, vody a kyseliny močové.

Pozitivní vliv česneku na imunitní systém

Česnek pomáhá stimulovat a posilovat imunitní systém podporou aktivace makrofág, které jsou nadneseně nazývány „buňkami zabijáky“. S tím souvisí i jeho pozitivní vliv při ochraně těla před infekcí horních cest dýchacích. Česnek pomáhá snižovat časté výskyty nachlazení a rovněž ovlivňuje jeho délku. Doplnění stravy česnekem by mohlo pomoci zlepšit funkci imunitních buněk tím, že sníží závažnost nachlazení a chřipky.

Další ze složek česneku, germanium, je účinná při stimulaci imunitního systému, stejně jako selen, který zlepšuje imunitní funkce. Osoby užívající selen mají nižší náchylnost k virovým onemocněním. Nedostatek selenu a dalších stopových prvků může mít dokonce za následek narušení imunitních funkcí. A naopak nedostatek thiaminu, jenž je nezbytný pro aktivaci imunitního systému, je rovněž hlavní příčinou sepse u smrtelně nemocných pacientů.

Vitaminy B1 a B6 v česneku obsažené mohou při kombinaci s dalšími důležitými živinami pomoci zlepšit imunitní funkci jedinců trpících na konečné stadium onemocnění ledvin. Vitamin C (kyselina askorbová) je schopen zabránit a následně i léčit běžná nachlazení a aktivovat imunitní systém podporou šíření T-buněk během infekce.

Česnek je bohatý na antioxidanty

Česnek obsahuje řadu živin, které mají antioxidační schopnosti, jež pomáhají předcházet, snižovat a zpomalovat oxidační poškození v těle. Bioaktivní sloučeniny v česneku pomáhají inhibovat tvorbu volných radikálů v mozku a v ostatních částech těla. Stejně tak i další sloučeniny v česneku obsažené mají různé antioxidační vlastnosti.

Dalším léčivým vlastnostem česneku, jako jsou prevence rakoviny, cukrovky či příznivý účinek na kosti, se budeme věnovat v pokračování.

Galerie: Zdravá česneková polévka krok za krokem

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Mgr. Kristina Vacková – pracovala v řadě odborných časopisů jako šéfredaktorka a editorka, věnovala se PR a marketingu. V současnosti žije převážně v Egyptě, kde se živí především jako fotografka. Je aktivní cestovatelka a blogerka.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).