Hlavní navigace

Ve „stínu“ chřipkové vakcíny: o očkování proti pneumokokům pacienti moc neví

25. 11. 2020

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
O očkování proti chřipce je letos enormní zájem kvůli obecné obavě z nákazy koronavirem. Daleko za touto možností je pak vakcinace proti pneumokokům. Podle výzkumu společnosti IPSOS v populaci nad 50 let o této možnosti ví pouhých 17 % dotázaných.

Pneumokok zdaleka není hrozbou jen pro malé děti a seniory, což si hodně lidí myslí. Kombinace nákazy virem – například i tím, který způsobuje nemoc COVID-19 – a pneumokoky může být velmi nebezpečná i pro další skupiny lidí. I když to na začátku podzimu vypadalo, že zájem o očkování proti pneumokokům výrazně stoupne, lékaři to momentálně v praxi nepotvrzují.

Očkování proti chřipce jednoznačně vede

„Letos je obecně o očkování velký zájem. Ve srovnání s minulým rokem jsem naočkovala o 30 % pacientů více. Přisuzuji to koronavirové pandemii, kdy jsou pacienti nejistí a více dbají o své zdraví,“ vysvětluje lékařka Ivana Čierná Peterová. Ona i další praktický lékař Igor Karen se ale shodují na tom, že chřipka jasně vévodí:

„O očkování proti pneumokokům a proti chřipce není srovnatelný zájem. U mě v ordinaci je letos enormně vysoký zájem o očkování proti chřipce. O očkování proti pneumokokům je zájem zhruba stejný jako loni,“ říká Igor Karen.

„Vakcína proti chřipce u pacientů ‚vede‘,“ potvrzuje i Ivana Čierná Peterová. „Pacienti o ní mají více informací například z médií. Je vidět, že pacienti mají větší strach o své zdraví. Loni jsem je musela k očkování přesvědčovat, letos mi dokonce nevystačily vakcíny. Přišli se očkovat jak ti, kteří chodí pravidelně každý rok, tak i noví pacienti.“ 

S čím pacienti přicházejí

O očkování proti chřipce mají také pacienti předem spoustu informací. 

„Bývám často i překvapená, že do ordinace přicházejí pacienti již předem informovaní,“ potvrzuje lékařka.

„Obecně se předpokládá, že očkování proti chřipce by mohlo lépe nastimulovat imunitní systém – samozřejmě cíleně proti chřipce, ale i obecně proti koronaviru. Právě v tom vidím letošní velký zájem o očkování,“ dodává Igor Karen.

Pacienti obvykle vědí, že očkování (proti chřipce i pneumokokům) nechrání proti nákaze koronavirem. Rizikový je souběh nemocí a právě ten se dá očkováním ovlivnit:

„Řada pacientů, zejména starších 50 let, ale i mladších s různými diagnózami, může mít při nákaze koronavirem komplikace. Pokud se k původním nemocem a koronaviru přidá i zápal plic, může být pacient ohrožen na životě,“ popisuje Igor Karen. 

Pneumokok není riziko jen pro seniory

Kromě dětí a seniorů mají zvýšené riziko komplikací i jedinci nad 50 let, zejména ti s chronickým onemocněním. Pneumokok může znepříjemnit život například diabetikům, kuřákům nebo třeba pacientům se srdečními či plicními problémy.

„Doporučuji očkování všem svým pacientům, kteří trpí onemocněním plic, ať už jde o astma, CHOPN, nebo jinou nemoc. Samozřejmě to platí také pro všechny kuřáky. Mám zkušenosti s tím, že se pacientům vinou pneumokoka zhorší ventilační parametry. I po přeléčení se jejich nemoc nevrátí do původního stavu, ale naopak se významně zhorší,“ říká Ivana Čierná Peterová. 

Co má pneumokok na svědomí

  • Zápal plic nebo meningitida jsou jedny z mnoha závažných nemocí, které způsobuje bakterie pneumokoka. 
  • Podle dat Státního zdravotního ústavu zemřelo v loňském roce v důsledku invazivní pneumokokové infekce 14,5 % pacientů mezi 40 a 64 lety. 

Jedna vakcína kdykoliv

Pneumokoky se běžně vyskytují na sliznici horních cest dýchacích u 5–10 % zdravých dospělých a 20–40 % dětí. Nakazit se pneumokokem je snadné, neboť se šíří kapénkami, například při mluvení, kašlání a kýchání. Očkování je podle odborníků nejúčinnější možný způsob prevence.

„Stačí se domluvit se svým praktickým lékařem a on tuto vakcínu objedná. Navíc se u zdravých dospělých jedná o jednorázové doživotní očkování, na rozdíl od některých jiných vakcinací, například proti chřipce či klíšťové meningoencefalitidě. A lze očkovat prakticky po celý rok bez ohledu na roční dobu,“ vysvětluje Igor Karen.

Kojencům i seniorům starším 65 let stejně jako rizikovým pacientům, například těm bez sleziny, hradí očkování zdravotní pojišťovny. Ostatní zaplatí asi 1600 korun, mohou ale žádat o příspěvky své zdravotní pojišťovny.

Odborná spolupráce: 

MUDr. Ivana Čierná Peterová

Místopředsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti, České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně a předsedkyně Sekce ambulantních pneumologů



MUDr. Igor Karen

Všeobecný praktický lékař, místopředseda Společnosti všeobecného lékařství České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Zaměřuje se především na problematiku zdravého životního stylu, sportu, nemocí a jejich řešení.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).