Hlavní navigace

Ve státních institucích mají být české potraviny, vyzývá otevřený dopis

13. 2. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz / Lidové noviny / Jindřich Mynařík
Dejte šanci českým potravinám, žádá v otevřeném dopise ministru zemědělství Asociace farmářských tržišť ČR. Jsou bezpečnější, zdravější a chutnají lépe, píší autoři.

K rukám Mariana Jurečky asociace zaslala výzvu o podporu českých potravin. „Rádi bychom vás vyzvali a požádali o to, abyste se osobně ve své nové funkci zasadil o prosazení českých potravin a nápojů ve stravovacích zařízeních ministerstva, případně i v dalších institucích, které ministerstvo zemědělství zřizuje a tedy financuje. Rovněž bychom vás rádi požádali, abyste o totéž požádal vaše kolegy ministry, kteří to samé mohou učinit na svých ministerstvech a stejně tak i v ostatních, ministerstvy zřizovaných institucích,“ píše Jiří Sedláček, předseda asociace a pořadatel farmářských trhů Na Náplavce a Na Jiřáku.

„Byli jsme nedávno na představení baletu Národního divadla a jediné, co bylo v galerijním bufetu české, z cca 50 položek, byly (možná) šunkové chlebíčky,“ podotýká.

7 důvodů pro české potraviny

Asociace farmářských tržišť ČR uvádí sedm tezí, proč by ve státních institucích měly být především české potraviny:

  1. České potraviny chutnají a vypadají lépe. Plodiny z našeho regionu se sklízí v plné zralosti a náš organismus je na ně ideálně adaptován. Místní sezónní produkty nám proto chutnají lépe než podobné zahraniční, vypěstované v umělých podmínkách mimo sezónu.
  2. České potraviny jsou bezpečnější a zdravější. Průzkumy prokázaly, že česká zelenina i ovoce jsou zdravou a zcela bezpečnou potravinou. Zelenina od českých producentů, zejména ze systému integrované produkce zeleniny, je velmi kvalitní, a zcela bezriziková z hlediska bezpečnosti potravin. Rovněž dlouhodobé testy např. českých jablek ukazují jedny z nejnižších (prakticky nulových) reziduí chemických postřiků ve srovnání se zeměmi EU, ale i jinde ve světě.
  3. České potraviny chrání krajinu. Podporou odbytu se může snížit motivace prodávat zemědělskou půdu pro zástavbu.
  4. České potraviny podporují českou ekonomiku. Jak bylo prokázáno v několika studiích, např. české farmy přispívají do obecního rozpočtu na daních více, než vyčerpají na veřejných službách. U českých produktů je mnohem vyšší předpoklad, že zisky a daně zůstanou u nás, v ČR a že nebudou vyvezeny do zahraničí.
  5. České potraviny jsou investicí do budoucnosti. Zakoupením místních produktů pomáháme udržovat sílu a charakter regionů a místa pro naše budoucí pokolení.
  6. České potraviny prospívají životnímu prostředí. Dopravování potravin na dlouhé vzdálenosti zatěžuje životní prostředí vznikem tzv. uhlíkové stopy, dochází také k devastaci silnic a dálnic těžkou nákladní technikou.
  7. Prosazováním českých potravin podporujeme přímo české výrobce (pěstitele, výrobce, chovatele), snižuje se tak kvóta nezaměstnanosti.

To vše platí samozřejmě za okolnosti, pokud na našem trhu existuje český výrobek, který může ten zahraniční nahradit, komentuje Jiří Sedláček. Podle asociace je proto třeba dát českému výrobku šanci před tím zahraničním. „Je tomu tak i v mnoha zemích Evropy, i těch, které jsou součástí EU. Jsme přesvědčeni, že Česká republika žije z výroby, a to především z průmyslové, řemeslné a potravinářské,“ uvádí.

Čtěte dále: Podíl národních potravin: Slováci obešli EU. Co my?

Zdroj: Otevřený dopis ministru zemědělství

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).