Hlavní navigace

Ve sprchách žijí nebezpečné bakterie

17. 9. 2009

Sdílet

V hlavicích sprch přežívají bakterie, které mohou ohrozit osoby se slabou imunitou, například pacienty s AIDS nebo cystickou fibrózou. Vyplývá to ze studie provedené na Colaradské univerzitě a zveřejněné ve sborníku americké akademie věd. V rámci širšího výzkumu týkajícího se mikrobiologických podmínek v domácnostech, školách a veřejných budovách bylo zkoumáno v devíti různých městech pět desítek sprch. Ve třetině z nich bylo nalezeno velké množství bakterie mycobacterium avium, která u…

V hlavicích sprch přežívají bakterie, které mohou ohrozit osoby se slabou imunitou, například pacienty s AIDS nebo cystickou fibrózou. Vyplývá to ze studie provedené na Colaradské univerzitě a zveřejněné ve sborníku americké akademie věd.

sprcha

V rámci širšího výzkumu týkajícího se mikrobiologických podmínek v domácnostech, školách a veřejných budovách bylo zkoumáno v devíti různých městech pět desítek sprch. Ve třetině z nich bylo nalezeno velké množství bakterie mycobacterium avium, která u některých lidí způsobuje plicní problémy.

„Jestliže po otevření kohoutku nastavíte pod sprchu tvář, pokropíte se velkým množstvím této bakterie, což zdraví neprospěje,“ sdělil mikrobiolog a jeden ze spoluautorů studie Norman Pace.

Jeho skupina zahájila výzkum na základě údajů z denverské nemocnice. Podle nich může existovat souvislost mezi nárůstem plicních infekcí u lidí, kteří dávají přednost sprše před koupáním ve vaně. Mezi symptomy těchto onemocnění patří únava, obecný pocit nevolnosti, trvající suchý kašel a zadýchávání.

Bakterie se drží zejména ve sprchách s umělohmotnými hlavicemi a vrací se do nich i po vymytí desinfekcí. Na rozdíl od koupání ve vaně se při sprchování bakterie dostanou do vzduchu a z něj snadno do dýchacích cest.

Doporučení nechat vodu chvíli sprchou protékat, než ji obrátíme proti tělu, platí nejen pro nemocné, ale i pro těhotné a staré osoby.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).