Hlavní navigace

Vaříme.cz slibuje kvalitní recepty a suroviny šéfkuchařů. Uvidíme…

Sdílet

Zkoušeli jste někdy vařit dle receptů na internetu? A což takhle povýšit tuhle disciplínu o pár řádů výš? Vařili jsme ze surovin, které vám přesně odváží a dovezou až domů i s receptem.

S rozvojem internetu a kulinářských pořadů v televizi jsme začali toužit vařit i jinak než jen podle babiččiny kuchařky. Troufáme si na slavnostnější jídla i během všedního dne, protože občas to, co složitě vypadá, je vlastně hračka. A my tomu snadnému, leč chutnému vaření začínáme přicházet na chuť. A vědí to i ve Vaříme.cz. Rozjeli službu pro všechny kuchty a kuchtíky, kteří rádi zkouší nové recepty, ale nehodlají si kvůli tomu do kuchyně nakupovat fůru ingrediencí, jež nemají šanci uplatnit jindy, než při jednom vaření.

Je to snadné, na internetu si objednáte jeden z devíti receptů, zaplatíte a postup přípravy dorazí současně s odměřenými a naváženými potravinami ve vámi určený čas i den. Alespoň tak by to mělo být v optimálním případě. My jsme službu otestovali, ale všechno do puntíku nám nesedělo.

Objednání v pořádku, doručení haprovalo

Středa večer, objednávám z nabídky 2× filet z lososa na rýžových nudlích á 128 Kč. Do 22. hodiny mohu objednat s tím, že mi jídlo bude doručeno klidně během následujícího dne dopoledne. Já si ale objednávám na sobotu s doručením mezi 10. a 12. hodinou. Zadávám kontaktní údaje a platím (lze kartou nebo dobírkou), ihned přijde potvrzení na mail i SMS.

Sobota 10.15 hod. – email a SMS: Vaše objednávka na Vaříme.cz byla předána kurýrovi, který Vám ji doručí. Doručení očekávejte v rozmezí 10.00 – 12.00.

Ano, ano, čekám. Ale ve dvanáct už mě pohled na studenou plotnu nebaví. Volám na linku zdarma, kde mě kurýr ujišťuje, že už je na cestě: „V Praze je maratón, tak se nám to trochu zkomplikovalo.“ Maratón sice není zemětřesení, které se nedá předvídat, ale budiž. Do patnácti minut už držím papírovou tašku a jdu vařit.

Vaříme podle Vaříme.cz

Přesné množství veškerých potravin je zabalené do úhledných očíslovaných krabiček a samouzavíracích sáčků, v nichž je odměřená i sůl a pepř. Váha lososa úplně neladí (viz galerie), ale chápu, že to není cukr. Musím bohužel konstatovat, že červená paprika už měla ty nejlepší dny za sebou (to je s ohledem na motto webu Vaříme ze surovin šéfkuchařů trochu průšvih). Obávala jsem se, že budu muset vařit dle návodu na internetu, což je poměrně nepraktické, zvláště pokud máte doma jen stolní počítač, ale příjemně mě překvapila tištěná podoba receptu (staromilci zaplesají.).Jdeme na to:

  1. Rýžové nudle se mají na dvacet minut namočit do studené vody. Cibuli a papriku krájíme na tenké proužky, závor, česnek a koriandr na drobno.
  2. Druhý bod nás nabádá, abychom kůži lososa na několika místech lehce nařízli. Filet obalili v česneku a závoru, lehce osolili a opepřili.
    Zde nastává kámen úrazu, ono naříznout dvě cca dvoucentimetrové filety je přece jen něco jiného než naříznout pěkný filet, který vidíme na obrázku u receptu. Nenařezávám – děj se vůle Boží.
  3. Na pánvi máme rozpálit polovinu oleje a z obou stran pozvolna lososa opéct – nejprve kůží dolů. Takhle úzký plátek ale na pánvi nedrží a samozřejmě se nenařízlá kůže kroutí, opékám klasicky nejširší plochy ryby. Trochu tápu, proč nepřišel losos vcelku, když byly objednány dvě porce. Mnohem lépe by se ním manipulovalo a dodržoval návod. 
  4. Máme rozehřát zbytek oleje a minutu restovat papriku s cibulí.
  5. K zelenině máme přihodit nudle, ústřicovou omáčku, přidat koriandr, sezamová semínka a limetkovou šťávu. Mělká pánev jako na obrázku skutečně nestačí. Nudle ani po půl hodině nebyly měkké, bylo třeba přilít vodu a několik minut je ještě povařit.
  6. Podáváme.
    Kombinace lososa se zázvorem je delikátní. Nudlí je opravdu velké množství, ale jsou dost mastné.  Chuťově je však jídlo velmi dobré.

Resumé:

Každý týden devět nových receptů, které připravuje šéfkuchař Roman Dolejš a kurýr rozváží po celé Praze. Super nápad, chci zkoušet nové recepty, ale nechci kvůli jednomu jídlu nakupovat půl litru ústřicové omáčky, která se mi doma zkazí dřív, než ji znovu zvládnu využít. Nechci po všech čertech shánět svazek koriandru za čtyřicet korun, ze kterého využiju jen pár snítek. Pokud smýšlíte podobně, vařte s Vaříme.cz, koupíte si přesně takové množství potravin, které budete potřebovat na jednu, dvě, tři či deset porcí – podle vaší objednávky, a nebudete mít žádné zbytky. Nemusíte vymýšlet stále nové recepty a shánět suroviny k nesehnání. Jen tedy počítejte s tím, že čas dodání nemusí být dodržen na sto procent, a že postupy k receptům nejsou pro úplné začátečníky.

Recept jsem dala přečíst kamarádovi kulinární múzou téměř nepolíbenému. Jeho hodnocení je zde: „Je prima, že jsou sáčky se všemi surovinami očíslované a popsané, vůbec bych třeba nevěděl, co je koriandr. Dost bych tápal, jestli zázvor před úpravou oškrábat nebo ho nakrájet tak, jak byl dodán. Než bych naříznul tenké filety, uřízl bych si všechny prsty, jsem pro nedělit porce, když je v objednávce více porcí. Ocenil bych, kdyby u receptu bylo uvedeno, jak dlouho mám co opékat, vařit, restovat (byl by prima alespoň základní slovníček kuchařských pojmů, třeba na oficiálním webu). A poslední výhrada je k rýžovým nudlím, asi bych je k zelenině nalil i s vodou, což by, koukám, bylo špatně.“

Vitalia.cz hodnotí jako ve škole:

  • Objednávka: Snadné vyřízení, několikačetné potvrzení – 1
  • Doručení: Zde jsou jistě rezervy, maraton není omluva – 3
  • Podpora na telefonu nebo emailu: Linka zdarma, fungující i v sobotu – 1
  • Balení: Perfektní, jen ochránci životního prostředí by moc radosti neměli, odpadu z obalů je opravdu hodně – 2
  • Srozumitelnost návodu pro běžné kuchaře: není co vytknout – 1
  • Srozumitelnost návodu pro amatéry: viz názor laika výše – 3
  • Chuť: Lahodné kombinace koření, bylinek a zeleniny. Příště s menším množstvím tuku – 1
  • Vzhled: Však vidíte sami – 1

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).