Hlavní navigace

Varianta covidu omikron má v ČR dominovat do deseti dnů

3. 1. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Omikron je výrazně nakažlivější než varianta koronaviru delta, na základě dostupných testů odborníci očekávají jeho brzkou převahu nad jinými mutacemi. Uvádí to Státní zdravotní ústav.

Státní zdravotní ústav (SZÚ) a jeho Národní referenční laboratoř (NRL) na základě zpracovávaných testů upozorňují na předpokládaný vývoj variant koronaviru.

„V období od 25. 12. 2021 do 3. 1. 2022 má NRL k dispozici data 18 323 provedených testů diskriminační PCR ze 74 laboratoří. Na variantu delta (včetně subvariant AY.x) z nich připadá přibližně 85 % případů. Podezření na variantu omikron se týká celkem 1642 případů, což představuje zhruba 15 %. Dle vývoje lze předpokládat, že varianta omikron bude do zhruba deseti dnů v České republice dominovat,“ uvádí SZÚ v tiskové zprávě.

Díky sekvenaci lze sledovat změny, omikronu přibývá

Pro sledování změn viru SARS-CoV-2 v čase je důležitý proces sekvenace. Tato sekvenace umožňuje sledovat, jak se virus mění, přičemž některé změny mohou být významné a vést například ke snížení účinnosti protilátek nebo zlepšit schopnosti přenosu viru. Sekvenuje se pouze část vzorků.

Podle údajů SZÚ za rok 2021 až do 3. 1. 2022 prošlo v ČR celogenomovou sekvenací 20 792 SARS-CoV-2 pozitivních vzorků. Konkrétně 1353 sekvenací je s datem odběru vzorku mezi 3. prosincem a 3. lednem. Případů omikronu, které již sekvenace potvrdila, je k 3. 1. 2022 celkem 69. Celosvětově je pak k dnešnímu dni v mezinárodních systémech registrováno 118 663 celogenomovou sekvenací potvrzených případů omikronu.

Omikron bude zřejmě převažující variantou za 10 až 14 dnů

V České republice bylo za 14 dní, tedy od 17. do 30. prosince 2021, zachyceno 87 117 případů SARS-CoV-2 pozitivních osob, s denním průměrem 6222 případů, což představuje 14denní incidenci 814 pozitivních na 100 000 obyvatel. Celkový počet hospitalizací ke konci sledovaného období byl 3163 osob, z toho 627 s vážným průběhem. Nejvyšší sedmidenní incidence covidu-19 je dle SZÚ aktuálně hlášena v okresech Praha-západ, Česká Lípa a Mělník.

„Vzhledem k tomu, že omikron je výrazně nakažlivější než varianta delta a s ohledem na čísla pozitivních vzorků s podezřením na omikron po testech diskriminační PCR, lze očekávat, že varianta omikron se poměrně rychle stane dominantní,“ uvedla k aktuální situaci ředitelka SZÚ Barbora Macková. Národní referenční laboratoř podle ní odhadla, že nad 50 % všech pozitivních případů by se omikron mohl dostat do zhruba deseti dnů až dvou týdnů.

„Je proto nutné dodržovat všechna aktuálně platná hygienická opatření bránící přenosu infekce a připomínám také důležitost očkování, a to včetně posilující třetí dávky,“ dodala ředitelka SZÚ.

Jak SZÚ zmiňuje v mimořádné zprávě k variantě omikron, dochází zde k poměrně rychlému poklesu postvakcinační imunity. Stejně tak dochází k úniku varianty omikron před protilátkami po prodělané infekci. NRL doporučuje mj. zvýšit vakcinační kapacity pro rychlé ukončení dvoudávkového i třídávkového schématu, tedy maximálně využít všech možností. K očkování posilující dávkou vakcíny proti covidu se od 4. ledna mohou očkovat všechny osoby nad 18 let věku. Podrobnosti k registraci i očkovacích látkách najdete v článku 3. dávka očkování výrazně zvyšuje ochranu při variantě omikron, říká ministerstvo. Od 4. 1. pro všechny nad 18 let.

U varianty omikron se zatím mluví o mírnějším průběhu onemocnění. Jak zvládnout koronavirus v domácích podmínkách a kdy vyhledat odbornou pomoc, radí lékaři v textu Jak na domácí léčbu covidu.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).