Hlavní navigace

Vánoční suroviny na pranýři

26. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Potraviny na pranýři
GALERIE – Na co si dát pozor při předvánočním nákupu? Rádoby čokoládové figurky, ořechy s živými červy a sušené ovoce s mlékohubem navodí tu správnou atmosféru…

Před Vánoci se roztrhne pytel s masážními akcemi s jediným cílem – prodat. Již se objevily zprávy o ohromném množství padělků, které se nyní vyrojily v e-shopech, ale i na stáncích a tržnicích. I kvalita potravin dostává před Vánoci na frak. Za „výhodnou cenu“ se prodává jinak neprodejné zboží a člověk ve frmolu nedává pozor. Snad je zbytečné připomínat, že stále ještě někde mezi námi kolují lahve alkoholu, které rozhodně do cukroví (ani jinam ke konzumaci) nepatří. Ostatní položky vás sice nezabijí, ale proč si kazit vánoční chuť plísní, červem nebo „jen“ šizenou potravinou?

Pro připomenutí: GALERIE Závadný alkohol – etikety lahví

Čokoládové figurky bez čokolády

Už před Mikulášem a pak Štědrým dnem dejte pozor u nákupu výrobků z čokolády, figurek nebo bonbonů, často se ani o čokoládu nejedná. Jak to poznat dřív než při ochutnání?

  • cena mnohé napoví – za pár korun kvalitní čokoládu prostě nekoupíte
  • čtěte složení, pokud je nečitelné nebo chybí, zeptejte se; ale platí, že kvalitní čokolády se kvalitou rády pochlubí, naopak náhražky o svém složení taktně mlčí
  • správná čokoláda obsahuje pouze: kakaovou hmotu, kakaové máslo a cukr
  • důležitý je podíl kakaové hmoty: hořká čokoláda min. 35 %, mléčná min. 25 %, bílá min. 20 %
  • pravá čokoláda – obsah rostlinných tuků, které nahrazují máslo, max. 5 %
  • skutečně kvalitní čokoláda neobsahuje žádné rostlinné tuky
  • produkt pod 20 % kakaové hmoty nemá už s dobrou čokoládou nic společného
  • produkt pod 10 % kakaové hmoty se nesmí prodávat pod názvem čokoláda

Více: Vyzkoušeli jsme: Jak odhalit falešnou čokoládu?

Pod názvy „čoko pochoutka“, „s kakaovou příchutí“ nebo „z kakaové hmoty“ lahodnou čokoládu nehledejte. Kvalitní čokoláda se dobře rozplývá, což je dáno obsahem kakaového másla. I původně dobrá čokoláda se však může zkazit například vlivem špatného skladování.

Vady čokolády:

Nedostatky ve výrobě, při přepravě a skladování mohou být příčinou vad čokolády. 

  • Šedivění - čokoláda již není lesklá, ale je pokryta jemnou bělavou vrstvičkou. Může jít o tzv. cukerný výkvět, kdy na povrchu čokolády vykrystalizovaly krystalky cukru, anebo tukový výkvět, kdy se na povrch vyloučí vrstvička kakaového másla. Tento jev sám o sobě ještě nemusí být na závadu, ale nelze dát jednoznačnou odpověď. Do značné míry záleží, zda je, či není výrobek poškozen i jinak, zda nedošlo i k dalším změnám (chuťovým, pachovým, vzhledovým), které by mohly poukazovat případně i na porušení zdravotní nezávadnosti.
  • Ani čokoláda není uchráněna plesnivění, byla-li uložena např. ve vlhkém prostředí.
  • Žluknutí - kakaové máslo je sice tukem trvanlivým, ale žluknutí mohou způsobit některé další použité suroviny – ořechy, arašídy, mléko atp.
  • Škůdci - na čokoládě škodí např. housenka zavíječe (mola) skladištního, ale i paprikového, a rozežírá substrát. Tito nezvaní hosté škodí i na mnoha jiných potravinách a do čokolády se mohli dostat ve výrobě nebo v prodejně, ale stejně tak i při delším skladování v domácnosti.

Zdroj: SZPI

Záruka končí už před Vánoci

V případě potravin není radno pořizovat vše v předstihu. Jak jsme zjistili v obchodech, například běžně prodávaná hotová těsta na vánoční cukroví mají trvanlivost končící již v listopadu (více Vyplatí se kupovat těsto na cukroví?).

Ale i nákup na poslední chvíli vyžaduje vaši pozornost a čtení informací na obalu. Mnohému zboží totiž končí datum spotřeby a obchodníci je vystrčí „v akci“. Vyloženě prošlé potraviny by se samozřejmě prodávat neměly, i když taky se občas najdou, ale můžete až doma zjistit, že váš nákup buď spotřebujete do druhého dne – nebo vyhodíte.

Sušené ovoce a ořechy nechutnají jen nám, pochutná si i mlékohub

Další častou položkou v předvánočním nákupu jsou suroviny k pečení nebo jen tak na chroupání. V loňském roce dopadlo velmi špatně testování kvality sušeného ovoce. Třináct procent vzorků odebraných ze supermarketů v ČR bylo v různé míře zamořeno roztočem mlékohubem. Protože tito roztoči jsou velmi malí, v menším množství si jich nemáte šanci pouhým okem všimnout. Mohou se tak nějakou dobu množit zcela nepozorovaně, až jich je tolik, že se objekt jejich zájmu hýbe.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) pak upozorňuje, že v této kategorii je nejčastějším odhaleným prohřeškem vydávání proslazeného ovoce za sušené. Jde o klamání spotřebitele, prodejce vydělá na rozdílných celních sazbách.

Časté problémy s kvalitou mají nejrůznější ořechy. Vzhledem k vysokému obsahu olejů snadno žluknou, mohou také plesnivět nebo je napadají červi. Více o kvalitě ořechů najdete v článku: Ořechy, které vám nevoní, nekupujte.

Seriál: INSTANTNÍ VÁNOCE

Na konec jsme pro vás udělali výběr z potravin, které obvykle kupujeme v souvislosti s přípravou na Vánoce v předstihu a které už pro různá pochybení odhalená SZPI skončily na serveru potravinynapranyri.cz. Kromě zmiňovaných ořechů či sušeného ovoce se tu objevuje také med, ten je bohužel šizením proslavený (viz Tyhle medy nebrat, jsou šizené), nebo plesnivé máslo, což není častý nález. U másla je třeba si dát spíš pozor na žluklé, často dlouhodobě zamražené výrobky (viz Hledejte spojení „čerstvé máslo“, vyhnete se mraženému výrobku).

Předvánoční nákup na pranýři:

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).