Hlavní navigace

Vánoční ryba bez smažení

11. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Připravte si o Vánocích zdravější variantu vánočního kapra. Smažený kapr je totiž svým způsobem ze zdravotního hlediska téměř tou nejhorší volbou.

Obalovaný a smažený kapr s bramborovým salátem sice stále ještě představuje na Štědrý den tradiční hlavní chod při štědrovečerní večeři, stále více lidí ale zkouší jiné vánočního menu. Jistou logiku to má – smažený kapr je svým způsobem ze zdravotního hlediska téměř tou nejhorší volbou – pokrmy smažené na oleji nepatří zrovna mezi ty nejzdravější a kapr sám je rybou, která má nejvíce kostí z běžně konzumovaných ryb na světě.

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Část lidí proto končí při vánoční večeři u řízků, což je také jedním z důvodů, proč je u nás spotřeba rybího masa velmi nízká. Alespoň trochu napravit tuto bilanci ale můžeme právě o Vánocích – tím, že si místo kapra upravíme jinou naši sladkovodní rybu, a to tak, abychom ji nemuseli smažit.

Vhodný je candát či štika

V předstihu na to bylo možné myslet při návštěvě některého z četných letošních podzimních výlovů našich rybníků, kde byla možnost zakoupit si kromě kaprů také další druhy ryb, například oblíbené candáty nebo třeba štiky. Kdo nepodlehl pokušení čerstvě zakoupenou rybu po nákupu sníst, má tak nyní pro vánoční večeři vhodnou surovinu.

Ale i ten, kdo pokušení podlehl, má ještě v současné době šanci na nákup jiných tuzemských sladkovodních ryb mimo kapra. Musí se ale obvykle vydat do sádek jednotlivých rybářství, v nichž část ryb po letošních výlovech skončila – klasický prodej ryb z kádí v období těsně před vánočními svátky se totiž téměř bezvýhradně soustředí jen na kapry.

Vánoční ryba bez smažení

Jak již bylo řečeno, rybu pro štědrovečerní stůl nemusíme smažit, ale třeba vařit nebo péci, přičemž obě tyto tepelné úpravy jsou nutričně vhodnější než smažení. Je také vhodné připomenout, že ryby připravujeme při jakékoli verzi i s kůží – jednak proto, aby se ryba při tepelné úpravě nerozpadla, a také proto, že zdravotně nejhodnotnější látky jsou u ryb přítomny v nejvyšší koncentraci těsně pod kůží a část z nich se při tepelné úpravě uvolňuje do masa. Kdo chce přitom tyto látky využít bezezbytku, měl by ryby konzumovat i s kůží i po tepelné úpravě, což ovšem ne každý k vlastní škodě dělá, také proto, že i některé recepty doporučují ryby před úpravou z kůže stáhnout.

Nyní tedy pár receptů k přípravě jiných ryb než kapra, tři z nich se přitom týkají obecně nejoblíbenější naší ryby – candáta – a jeden štiky.

1. Candát v bílém víně

Suroviny k přípravě: candát, máslo, bílé víno, hladká mouka, citrón, sůl

Postup při vaření: Půlky vykostěného candáta osolíme, vložíme do máslem vymazaného kastrolu a zalijeme polovinou vody a polovinou bílého vína. Na plotně přivedeme do varu. Pak rybu přikryjeme promaštěným pergamenovým papírem, dáme do trouby a dusíme do měkka. Podušenou rybu upravíme na mísu, šťávu zahustíme máslem a moukou a mícháme do zhoustnutí. Do hotové omáčky přidáme ještě 1 až 2 dkg másla, citrónovou šťávu a nalijeme na rybu.

2. Candát po maďarsku

Suroviny k přípravě: 4 porce candáta po 200 g, 2 žloutky, 3 dl kyselé smetany, citrón, 3/4 l vývaru z hlavy, ploutví a ocasu, 100 g kořenové zeleniny, 3 lžíce mleté sladké papriky, sůl

Postup při vaření: Naporcovanou rybu osolíme, posypeme mletou paprikou, vložíme do hluboké pánve, podlijeme scezeným vývarem z ryby, zeleniny a koření a dusíme na mírném ohni do měkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Podušené porce urovnáme na mísu, do šťávy zamícháme smetanu s rozkvedlanými žloutky a citrónovou šťávou. Za stálého míchání přivedeme téměř k varu, ale nevaříme. Hotovou šťávu scedíme a lijeme na porce candáta. Podáváme s brambory.

3. Candát v dietní úpravě

Suroviny k přípravě: 4 porce candáta, 3 kolečka cibule, citrón, 100 g kořenové zeleniny, máslo, zelená petržel, sůl

Postup při vaření: Porce osolíme, naskládáme do rendlíku, přidáme kolečka cibule, nastrouhanou kořenovou zeleninu a na mírném ohni vaříme asi 8 minut. V průběhu vaření kontrolujeme, aby se ryba nerozvařila. Měkké ryby rozdělíme na jednotlivé talíře, pokapeme je máslem a posypeme sekanou petrželkou.

4. Štika na bramborách

Suroviny k přípravě: jedna menší štika (aby se vešla na pekáč), brambory, sůl, pepř, citrón, máslo, strouhaný sýr, šlehačka

Postup při vaření: Pekáč vymažeme máslem, na dno položíme v několika vrstvách na kolečka nakrájené syrové brambory, osolíme a polijeme hodně máslem. Na brambory položíme na plocho rozříznutou štiku bez hlavy, kůži nařízneme kolmo k páteři, aby se při pečení neprohýbala. Štiku osolíme, opepříme, pokapeme citrónem a opět polijeme hodně máslem. Pečeme v troubě pod víkem nebo alobalem cca 1 hodinu. Když jsou brambory měkké a maso skoro hotové, posypeme celé nastrouhaným sýrem, polijeme šlehačkou a pečeme dalších 30 minut, aby se udělala kůrčička.

Dobrou chuť!

Galerie: Světové Vánoce – Vyměnili byste tohle za rohlíčky a linecké?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).