Vánoční punč podle receptů z první republiky

Litr rumu, litr červeného vína… aneb oslavte šťastné a veselé s prvorepublikovým „červeným punčem“.
Punč mám spojený s atmosférou vánočních trhů a rozsvíceného vánočního stromečku na náměstí, ale letos si ho připravím i doma. A když už si v našem seriálu TRADIČNÍ VÁNOCE pochutnáváme na receptech našich babiček, budeme tu hledat inspiraci i pro punč.
Na to, podle jakého receptu by si punč asi uvařily naše prabáby a pradědové, jsem se podívala do kuchařky Olgy Růženy Rozmarové… a říkala jsem si, že pokud takovým punčem zakončili sváteční hodovníci štědrovečerní večeři, museli mít „šťastné a veselé“ i přese všechny pletené ponožky a obvyklá pyžama, která nacházíme pod stromečkem snad všichni už dlouhá léta.
Punč
Do porculánové nádoby se dá čtvrt litru rumu, šťáva z 1 citronu a 4 pomerančů, ¼ kg cukru a nechá se vše na teplém místě státi. V jiné nádobě se spaří v litru vody 2 dkg dobrého čaje, nechá se chvíli státi, pak se vlije na mísu s cukrem a šťávou, promíchá se a hned podává. Na stůl se může ještě postaviti lahvička s rumem.
Červený punč
Půl kg cukru se otře o 3 citrony, potom se poleje litrem rumu, litrem červeného vína, postaví se na plotnu a míchá, až přijde skoro do varu, pak se přilije 1 litr vařící vody, šťáva ze 3 citronů, ještě se chvíli míchá a hned horký se podává na stůl. Ještě se podle potřeby rozředí do sklenic vodou.
Česká kuchyně – Olga Růžena Rozmarová, 1938
Související články
-
Trhlá vánočka věští nezdar
-
Lidé chtějí jednoduché dobro: Perník z lásky
-
Kvásková vánočka zabere celý den. Ale stojí za to, tvrdí Maškrtnica
-
Svařené víno nemá přesná pravidla. Je to ještě víno?
-
Cukroví jako od maminky, a přesto z obchodu
-
Teplé nápoje pro studené dny: jde to i bez alkoholu
-
Originální koktejly pro silvestrovskou noc
-
Kapr: dobové variace vánoční tradice
Autor článku
Studentka Fakulty právnické Západočeské univerzity v Plzni. Jako redaktorka pracovala pro portál Nazeleno.cz a TopSrovnani.cz. Zajímá ji zdravý životní styl, problematika zdraví a vyvážené stravy, fitness.
Seriál Tradiční Vánoce
- Kapři se „vylepšují“ krmivem
- Perníkové inspirace z celého světa
- Kapr: dobové variace vánoční tradice
- Kvásková vánočka zabere celý den. Ale stojí za to, tvrdí Maškrtnica
- Vánoční punč podle receptů z první republiky
Dále u nás najdete
Internet Info Vitalia.cz (www.vitalia.cz)
Chytře na život. ISSN 1802-8012
Copyright © 2009 – 2019 Internet Info, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Vitalia.cz využívá zpravodajství ČTK