Hlavní navigace

Vánoční přejídání se dá spláchnout pivem

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Pokud se nevyhneme vánočnímu obžerství, tíhy v břiše se zbavíme pivem. Pomáhá zkrotit žaludek po smažených řízcích, kachně, dokonce i po čokoládovém dortu.

Málokdo z nás odolává horám cukroví a řízků, o mísách s chlebíčky a vychlazeném salátu nemluvě. Jen s pevnou vůlí a zaťatými zuby se dá vánoční obžerství přežít bez výraznějšího prostorového zvýraznění. Kombinujeme sladké se slaným, tučné s ještě tučnějším a pak skuhráme, jak nás žaludek tíží. Z čistě preventivních důvodů posuňme pásky o dírku dopředu a nechme si poradit, jak umoudřit přeplněné břicho. Dobrou radou přispěje Vladimír JurinaPlzeňského PrazdrojeTereza Försterová, výživová poradkyně z MEDICONPharm (Poliklinika Budějovická).

Přejedení se dá spláchnout pivem

Jez do polosyta a pij do polopita. Radou nad zlato nic nezkazíme, ale s řádně naplněným „milanem“ je k ničemu. Když už to s jídlem přeženeme, je doporučováno delší lačnění s hrnkem hořkého čaje. Neublíží ale ani trocha sportu, díky němuž urychlíme trávení a rozpohybujeme metabolismus.

K tématu: Za jak dlouho přiberete půl kila? A shodíte ho snáz při úklidu, nebo chůzí?

Pro opravdu naprané břuchy se dá využít síla jedlé sody nebo antacid na překyselení žaludku či pálení žáhy. Ale proč sahat po lécích, když se přejedení dá spláchnout pivem? Že to nejsou jen bludy zarytých pivařů, potvrzuje i výživová poradkyně Tereza Försterová: „Hořké látky chmele blahodárně působí na trávení tučných pokrmů. Pokud člověk ví, že mu tučnější pokrmy nedělají dobře, může si k hlavnímu jídlu dát sklenku piva.“

Jak uvádí i odborná kniha České pivo od autorů Gabriely Basařové a Ivo Hlaváčka z roku 1999, pivo má celou řadu příznivých účinků. Mezi pozitivní zdravotní aspekty zodpovědné konzumace (tj. dvě půllitrová piva pro muže denně a jedno pivo pro ženy), patří i podpora chuti k jídlu, podpora trávicí soustavy a močopudné působení. „Podpora trávení je daná „obsahem hořkých chmelových látek, které podporují sekreci žluče, čímž je příznivě ovlivněn proces trávení. Pivo obsahuje řadu vitamínů, zejména skupiny B. Fyziologická vyváženost způsobuje, že se látky obsažené v lidském organizmu zužitkují bez vedlejších přeměn, rychle a snadno,“ dozvídáme se od Vladimíra Juriny. Tereza Försterová pak doplňuje, že pivo obsahuje velké množství vody, bílkovin, minerálnícch látek, vitamínů, ale také flavonoidů s antioxidačním účinkem – draslík, sodík, vápník, fosfor, hořčík, křemík a také vitamíny skupiny B. Avšak dodává: „Příznivé účinky piva na lidský organismus se mohou projevit při jeho střídmé konzumaci, kdy nepřevažují negativní účinky alkoholu.“

Pivo sedne i k čokoládovému dortu

Na slehnutí si jistojistě vystačíte s oblíbeným zlatavým mokem z vaší lednice, ale chcete-li pivo sladit se svátečním jídelníčkem, můžete. Tak jako se různá vína hodí k různým pokrmům, tak i piva mají svá doporučení. „Platí pravidlo, při kterém se kombinují chuťově a aromaticky výrazná piva se stejně chuťově a aromaticky výraznými jídly. Výsledek této kombinace je soulad chutí a vůní, a jak u piva, tak jídla je ještě umocněn zážitek z této kombinace. Druhým pravidlem je kombinace chuťově a aromaticky silného piva s jídlem, které je v chuti i ve vůni velice jemné (nebo naopak),“ říká vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Chuťově i aromaticky jemnější pivo pak dobře kombinuje s chuťově výrazným pivním sýrem, tlačenkou s cibulí, ale i s dobrým gulášem. „Pivo s výraznou hořkostí bych doporučil zkombinovat s moravským vrabcem, nebo pečeným vepřovým kolenem,“ zní doporučení vrchního sládka pro sváteční tabuli. Pšeničná piva, která mají v chuti a vůni koriandr a pomeranč, se doporučují kombinovat s jemnou chutí italského rizota, ovocných nebo zeleninových salátů. „Pokud už se dostaneme k desertu, je ke kombinaci přímo předurčen Master tmavý. Jeho výrazná chuť po čokoládě, karamelu a jemná hořkost žateckého chmele se nádherně spojí s čokoládovými dortíky a toto pivo lze rovněž použít jako surovinu při jejich přípravě nebo zdobení. Takže s chutí do degustace piva a jídla a nebojte se odvážných kombinací,“ doporučuje Václav Berka.

K tématu: „Pivní“ kuchař nevaří pivo, ale páruje ho s jídlem

S pivem za volant? Klidně

Pokud se po svátečním obědě či večeři chystáte usednout za volant, vězte, že i vy můžete využít blahodárných účinků piva na váš žaludek. V případě, že vsadíte na nealkoholickou variantu. Takové pivo sice není zbaveno alkoholu úplně, obsahuje cca 0,5 % na 1 l, ale dle Terezy Försterové je takové množství zanedbatelné. Podporuje ji i stanovisko Vladimíra Juriny: „Ze studie Všeobecné fakultní nemocnice v Praze vyplývá, že ani po čtyřech vypitých pivech Birell (celkem 1,32 l) nebyla u kontrolovaných osob prokázána přítomnost alkoholu v krvi. Lze se tedy právem domnívat, že obsah alkoholu, který je pod 0,5 % objemu, je tak nízký, že jej tělo stačí průběžně odbourávat.“

A jak je to s chutí nealkopiva? Díky speciálnímu kmeni kvasinek může projít takřka stejným výrobním procesem jako alkoholická piva, a proto si zachovává plnou, znamenitou chuť klasického piva,“ tvrdí Vladimír Jurina. U těchto druhů piv bychom si tak spíš než na množství alkoholu měli dávat pozor na jejich energetickou hodnotu. „Obsahují stejné množství sacharidů jako piva alkoholická. Se sníženým obsahem cukru je dia pivo, ale to obsahuje alkohol,“ doplňuje Tereza Försterová.

Seriál: Pivní speciality

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).