Hlavní navigace

Vánoční pečení: Jaký je rozdíl mezi vanilkovým a vanilínovým cukrem

3. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Vanilínový cukr neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky. V čem se liší a jak si vyrobit domácí cukr z pravé vanilky?

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Jednou z neodmyslitelných surovin (nejen) při výrobě vánočního cukroví je vanilkový cukr dodávající konečným produktům atraktivní a příjemné aroma vanilky. V honbě za co nejnižšími cenami potravin a surovin k průmyslové i domácí výrobě se ovšem stále častěji používá vanilínový cukr, který neobsahuje skutečnou vanilku, ale její náhražky, což je především vanilin a arovanilin.

Chuť a využití – prakticky stejné

Rozdíl v chuti ale spotřebitel v praxi prakticky nepozná a jak vanilkový, tak vanilínový cukr se používá ke zcela identickým účelům. Vanilín ostatně patří mezi „přírodně identická aromata“ (dnes se již používá jen spojení přírodní aromata), přestože jde o syntetickou látku, takže používané označení je s reálnou praxí jistým lingvistickým protimluvem.

Kde ovšem spotřebitel rozdíl pozná, je cena.

Pravá vanilka je luxus

Zatímco velkoobchodní cena kilogramu vanilkového cukru se pohybuje kolem sta korun, cena kilogramu vanilínového cukru je zhruba pětadvacet korun za kilogram. Právě cena je hlavním důvodem k používání vanilínového cukru bez vanilky, a to nejen k přípravě pečiva, ale například také oblíbené vanilkové zmrzliny. Skutečná vanilka patří totiž k nejdražším potravinářským ingrediencím na světě.

Ne každý ví, že vanilovník je vlastně orchidej, jejíž plody mimochodem používali jako koření již staří Aztékové nejen kvůli příjemnému aromatu, ale také k povzbuzení srdeční činnosti a k celkovému vzpružení organismu. Orchidejí ale na naší planetě ubývá a cena proto neustále roste.

Domácí cukr z vanilkového lusku

Někteří výrobci navíc tvrdí, že spotřebitelé vlastně ani pravou vanilku v potravinách nechtějí – i jemně rozemletá vanilka tvoří totiž ve struktuře potravin drobné černé tečky, což podle spotřebitelských průzkumů zákazníky odrazuje od konzumace příslušných výrobků.

Koho to neodrazuje, může si přitom skutečný vanilkový cukr z pravé vanilky vyrobit sám – chce to jen trochu trpělivosti. Rozdrcená vanilka se totiž musí s cukrem v uzavřené nádobě „propojit“, což trvá asi dva týdny. Vanilka z jednoho zakoupeného vanilkového lusku stačí zhruba na obohacení asi půl kilogramu běžného cukru.


Autor: Isifa.cz

Až desetkrát méně vanilínu

V praxi nicméně bude většina spotřebitelů používat koupený vanilínový cukr a opětně je třeba konstatovat, že v kulinářské praxi to oproti vanilínovému cukru nepředstavuje rozdíl. I proto je ale vhodné vědět, že obsah vanilínu ve vanilínovém cukru by se měl pohybovat kolem 0,3 miligramu na gram produktu (konkrétně 0,24 až 0,36 miligramu vanilínu).

To se ale začasto neděje, i dřívější praktické testy těchto cukrů prokázaly, že řada vanilínových cukrů obsahuje až desetkrát méně vanilínu, než je výše napsáno. To ale spotřebitel sám odhalit nemůže, obsah vanilínu je totiž v rámci údajů uváděných na obalech potravin schován pod pojmem „aroma“.

Galerie: Tyto potraviny na vánoční pečení nekupujte

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Agrární analytik, novinář na volné noze se zaměřením na zemědělství, potravinářství a životní prostředí.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).