Hlavní navigace

Vánoční jídla ve světě: Právě na Štědrý den vznikl švédský stůl

17. 12. 2017

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Carl Larsson / Vitalia.cz
Švédský vánoční bufet se nazývá julbord a je hlavní příčinou toho, proč se tomuto stylu servírování říká švédský stůl. Podívejte se i na další světové vánoční speciality.

Vánoce jsou v každé zemi výjimečnou oslavou, která si zaslouží i speciální menu. Všude po světě se na konci prosince servírují vybrané delikatesy i tradiční pokrmy, které jsou určeny pouze pro tuto příležitost.

Švédský stůl skutečně pochází ze Švédska

A nejlepším důkazem toho jsou švédské Vánoce. Švédové si stejně jako my předávají dárky na Štědrý večer. Už od oběda si ale vychutnávají nejrůznější delikatesy, které jsou všechny naráz vyloženy na slavnostním bufetovém stole. Tento vánoční bufet se nazývá julbord a je hlavní příčinou toho, proč se tomuto stylu servírování říká švédský stůl.

Základem švédského julbordu je široký výběr rybích pochoutek. Nesmí zde chybět sleď, uzený losos a také losos naložený ve směsi soli, cukru a kopru, kterému se říká gravlax. Kromě ryb se na julbordu objevuje také pečené maso, vánoční šunka julskinka, různé druhy sýrů, paštik, salátů, pečiva a dresinků. Vedle bohaté nabídky studených pokrmů Švédové na julbordu také rádi vidí složitější pokrmy, jako jsou masové kuličky, klobásky, masové zelné závitky, pečená vepřová žebírka nebo sušená treska v husté bílé omáčce.

A samozřejmě že nesmí chybět ani sladká sekce bufetu, která zahrnuje švédské perníčky pepparkakor a další domácí sladkosti.

Portugalsko servíruje místo kapra tresku

I když je Portugalsko od České republiky poměrně daleko, jsou si naše Vánoce v mnoha bodech podobné. Kromě toho, že v mnoha portugalských rodinách na Štědrý večer dárky pod stromeček naděluje Ježíšek, i v Portugalsku se na štědrovečerní stůl servíruje ryba a brambory.

Základem portugalské kuchyně je sušená a nasolená treska, ze které Portugalci velmi rádi vaří polévky, saláty i zapečené pokrmy. Není tak divu, že tato ryba hraje hlavní roli i ve štědrovečerní hostině. Tradiční vánoční pokrm zvaný bacalhau de consoada se v Portugalsku připravuje ze sušené tresky, vařených brambor, natvrdo uvařených vajíček a košťálové zeleniny. Všechny tyto ingredience se servírují na talíři společně s omáčkou z olivového oleje a česneku.

V Lucembursku se mísí vlivy okolních zemí

Malá země Lucembursko sousedí s Německem, Belgií a Francií. Tedy se zeměmi, kde lidé rádi jedí a gastronomii rozumějí. Tato geografická poloha se také odráží v kuchyni a ve vánočních tradicích Lucemburska.

Tradičním vánočním jídlem je zde träipen, což je osmažené jelito podávané s jablečnou omáčkou a šťouchanými bramborami. Kromě toho ale na lucemburský vánoční stůl pronikají tradiční pokrmy z okolních zemí, jako je francouzský sladký kmen bûche de Noël, německá štola nebo pečený krocan.

Galerie: Cukroví? Kdepak. Ve světě servírují vánoční dorty i „sladké poleno“

Pro mnoho Lucemburčanů je také symbolem Vánoc původem švýcarská specialita zvaná raclette. Jedná se o pokrm podobný známému fondue. Na rozdíl od kotlíku, ve kterém se společně s vínem sýr na fondue rozpouští, je základem raclette speciální gril, pod který se umisťují malé lopatky s plátky speciálního sýra. Rozpuštěný sýr se následně na talíři kombinuje s vařenými bramborami, šunkou, nakládanými okurkami a dalšími druhy zeleniny.

Španělská štědrovečerní večeře začíná pozdě v noci

I ve Španělsku se Vánoce začínají slavit už 24. prosince večer. Na španělské vánoční hostině by nás ale i tak pravděpodobně překvapil čas konání. Zatímco my máme v deset hodin večer už rozbaleny všechny dárky, Španělé teprve usedají ke slavnostní hostině. Navíc, dárky na španělské děti čekají až do Tří králů. I navzdory tomu je ale štědrovečerní večeře ve Španělsku tou největší hostinou v roce.

Tato slavnost se zahajuje předkrmem v podobě výběru výborných španělských uzenin, jako je španělská šunka jamón, salám chorizo a klobásky salchichon. Chybět nemůže ani ovčí sýr manchego.

Hlavní chod štědrovečerní večeře se ve Španělsku liší podle regionu. V přímořských oblastech se na slavnostní stůl nejčastěji servírují ryby a mořské plody, jako jsou mušle, chobotnice nebo krabi a langusty. Z ryb mají Španělé na vánočním stole nejraději mořského vlka, pakambalu, pražmu královskou a tresku. V ostatních částech země se na Vánoce peče jehně nebo selátko. V poslední době je ale i ve Španělsku stále populárnější pečený krocan.

Velká Británie: Krocan je téměř povinný

Myslet si, že anglická vánoční hostina je nudná, protože hlavním chodem je pouze krocan, by byla velká chyba. Krocan skutečně v Anglii nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli. Opravdu vánočním jídlem jej dělají ale až všemožné přílohy, které se k němu servírují.

Všem těmto doprovodným dobrotám se souhrnně říká trimmings. Nejčastěji se mezi ně počítají pečené brambory, vařená zelenina, jako je brokolice, hrášek nebo mrkev, a zapečený květák v sýrové omáčce. Tyto obyčejné přílohy si Britové užívají často i u nedělního oběda. Skutečně vánoční atmosféru tak přinášejí až takové delikatesy, jako jsou různé druhy nádivek a pig in blankets.

Prasátka v peřince, jak je možné britský tradiční pokrm přeložit, jsou malé klobásky obalené ve slanině a následně upečené. Nejčastěji se na přípravu pig in blankets využívají malé klobásky zvané chipolata, které jsou v Anglii velmi populární, i když původně pocházejí z Francie.

S vánočním krocanem je také neodmyslitelně spojená nádivka. Tou se krocan jak plní, tak se přebytečná nádivka peče samostatně bokem v pekáčku nebo také ve formě kuliček, válečků a bochánků. Anglická nádivka na rozdíl od té české velikonoční obsahuje mnohem více různých ingrediencí. Nejčastější kombinací jsou brusinky, šalvěj a vepřové maso. Často se ale do nádivek přidávají i další druhy sušeného ovoce a různé oříšky.

Vánoční anglická nádivka

Pokud se letos na Vánoce na vašem stole objeví také pečený krocan, zkuste jej naplnit tradiční britskou nádivkou.

Suroviny:

  • 800 g masa z britských klobásek vymačkaného ze střívka (můžeme nahradit masem z klobásky zvané talián)
  • 25 g másla
  • 2 cibule nakrájené najemno
  • 1 menší nastrouhané jablko
  • 1 hrst nasekané čerstvé šalvěje
  • 140 g strouhanky

Postup:

Na rozehřátém másle smažíme cibuli přibližně 5 minut. Poté do pánve přidáme nastrouhané jablko a ještě chvíli vše povaříme. Vychladlou směs cibule a jablka promícháme s ostatními ingrediencemi. Nádivkou můžeme naplnit před pečením krocana nebo ji můžeme péct v zapékací misce v troubě rozehřáté na 180 °C přibližně 40 až 50 minut.

Galerie: Vánoční pudink může být i rok starý

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Cestovatelka a publicistka. Na svých cestách se zaměřuje především na poznávání místní gastronomie a foodie trendů.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).