Hlavní navigace

Vánoční cukroví ze zeleniny: Skvělé, vláčné a jemné

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com / Vitalia.cz
Využít při pečení cukroví i něco jiného než cukr, máslo, kokos a ořechy? Není to tak nereálné, jak to na první pohled vypadá. Zkuste cukroví z dýně, červené řepy nebo mrkve. Překvapí vás chutí i vláčností.

První etapu pečení vánočního cukroví už má většina z nás za sebou. Už jen pohled na tu hromadu cukru, tuku, ořechů a čokolády mi zmenšil velikost sukně o dvě čísla, takže jsem se poohlédla po receptech, které vánoční obžerství trochu odlehčí. V plánu je zeleninové cukroví, ve kterém nikdo nepozná dýni, mrkev ani řepu. Zkusíte ho také?

Mrkvánky

Dát mrkev do jiného jídla než do pěkně „okatého“ hovězí vývaru je pro řadu lidí nemyslitelné. A přesto by jim mrkev v cukroví nevadila, vlastně by to ani nepoznali. Stejně jako je poslední roky oblíbený mrkvový dort s vlašskými ořechy, stejně tak žádané se může u vás doma stát cukroví z mrkve, kterému se říká mrkvánky. Na těsto potřebujete jen tuk, mouku a mrkev (syrovou, nastrouhanou nebo rozmixovanou na kaši) a trochu prášku do pečiva.

Těsto bych křehkostí připodobnila k lineckému, vzhledem cukroví připomíná šátečky s náplní. Jakou? Podle libosti, tím, že mrkev v těstě není cítit, jen trochu vidět, když ji nastrouháte, můžete si dovolit leccos. Švestková i hrušková povidla, marmeládu, rozvařená jablka se skořicí a vanilkovým cukrem nebo předem namočené datle rozmixované v hustý krém. Rozválejte těsto, vykrajujte kolečka, která po naplnění přehněte a pevně spojte. Máte-li formičky na raviolly, zde je skvěle uplatníte.

Mrkvánky s povidly

podle Dobrotydobriska.cz

Počet porcí: cca 30 kusů (kolečko o průměru cca 6 cm)

Doba přípravy: 20 minut + 30 minut na vychlazení těsta (nemusí být)

Suroviny:

  • 250 g špaldové mouky (typ 630)
  • 125 g másla
  • 125 g mrkve
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátů
  • náplň (např. domácí povidla)
  • cukr na poprášení

Mrkev oloupeme a nakrájíme na malé kousky. Mrkev pomocí tyčového mixéru rozmixujeme na pyré. Poté přidáme mouku, prášek do pečiva, přidáváme máslo a propracujeme v těsto. Pokud pracujeme rychle, není třeba dávat těsto vychladit (pokud máslo už hodně povolilo, stačí těsto zabalit do potravinové folie a na cca 30 minut dát do lednice) a můžeme rovnou vyválet na placku (např. přes potravinovou fólii). K vykrajování lze použít např. kolečko (formu na mušličky), lze vykrajovat i rádýlkem. Doprostřed dáme náplň, přehneme a pomocí vidličky „slepíme“ strany k sobě. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů (horký vzduch) cca 15 minut. Ještě teplé posypeme cukrem.

Dýňové perníčky

Roky, kdy dýně na Vánoce suplovala nedostatkový ananasový kompot, už jsou dávno pryč. Dýně dnes zažívá nejen podzimní renesanci v podobě dýňové polévky a mnoha dalších pokrmů, vrací se i na vánoční tabuli. Nikoli do salátu ani jako nádivka do ryby, nýbrž coby přísada do perníkového těsta. V některých receptech se využívá dýně pečená v troubě, jinde stačí syrová nastrouhaná přímo do těsta.

Těsto přirozeně osladí, takže není třeba přidávat tolik cukru, hlavně ho ale zvláční, proto dýňové perníčky můžete péci i čtrnáct dní před Vánoci, neboť nepotřebují dlouhé rozležení. Proč každý perníček chutná jinak vysvětlujeme v jiném díle našeho adventního kalendáře, recept ve zdravém duchu s dýní najdete třeba navlnechuti.cz.

Růžové cukroví s červenou řepou

Snad vás červená řepa s příchutí fenyklu povinně konzumovaná ve školní jídelně příliš neodradila od jejího využití ve vlastní kuchyni. Byla by to škoda. Už kvůli jejím výživových kvalitám. Nejenže její silný odvar dodá těstům i sněhovým pusinkám růžový nádech, ale pečená červená řepa dodá těstu vláčnost a jemnost. Upečená se proto využívá do čokoládových korpusů nebo brownies. Pohrdnout jí ale nemusíme ani při přípravě vánočního cukroví.

Což takhle růžové bochánky z půlky másla, sta gramů uvařené červené řepy, sta gramů cukru, dvou set gramů špaldové mouky, padesáti gramů rozemletého lněného semínka a špetky soli? Z těsta vytvoříme kuličky a pečeme.


Autor: Pixabay.com/congerdesign

Z červené řepy využijete při pečení cukroví i šťávu

Anebo zkuste řepový džem, „spojku“ pro linecké cukroví, k netradičnímu plnění vosích hnízd nebo na náplň už zmiňovaných mrkvánků. Stačí červenou řepu upéct v troubě zabalenou do alobalu (je voňavější a chutnější než uvařená), rozmixovat ji, přimíchat cukr, pomerančovou šťávu, citronovou kůru a citrusový pektin (skvělá čistě přírodní náhrada za koktejl namíchaný v řadě želírovacích prášků). Míchejte do požadované hustoty, ochutnávejte a jestli to stále není ono, přidejte v rumu namočené a posekané rozinky, nasekané mandle, skořici nebo badyán. Červená řepa ztratí svou zemitou chuť, která každému nesedí, takže se nemusíte sladkého experimentu vůbec obávat. Můžete být jedině mile překvapeni.

I letos jsme pro vás připravili články s předvánoční tematikou. Sledujte Adventní kalendář 2017. Každý den nové okénko a nový článek.

Další adventní tipy najdete také v loňském adventním kalendáři.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka serveru Vitalia.cz se zaměřuje zejména na kvalitu potravin a kvalitu jejich prodeje. Věnuje se také zdravotní problematice.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).