Hlavní navigace

Vánoční cukroví: co kdy péci

6. 12. 2018

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Některé druhy cukroví potřebují dostatečný čas, aby se před servírováním hezky rozležely. Jiné můžeme připravit krátce před Štědrým dnem. Kdy se pustit do perníčků, lineckého, vosích úlů a dalších oblíbených druhů vánočního cukroví?

Pečení cukroví je v Česku jednou z velkých vánočních tradic. Stihnout však několik druhů během jednoho víkendu týden před svátky je téměř nemožné, proto je dobré si vše předem dobře naplánovat.

Vánoční přípravy se také neobejdou bez správných pomocníků, se kterými vám pomohou následující tipy ze Světa cukrářů. Kdy co péct a jaké pomocníky vybrat?

Jak nakoupit tak akorát? Stáhněte si plánovací tabulku na vánoční cukroví

3 týdny do Vánoc

Do svátků se může zdát ještě daleko, ale některé cukroví je potřeba začít připravovat již od začátku prosince. Jedná se tedy zejména o ty druhy, které je nutné na nějakou dobu uložit do chladu, aby před samotnou konzumací hezky změkly (více se dočtete v článku o skladování cukroví). Pokud se navíc řadíte mezi milovníky vůně skořice, hřebíčku a muškátového oříšku, je nejvyšší čas zadělat těsto právě na perníčky.

„Přípravu perníčků nepodceňujte a upečte je opravdu včas, abyste si o Štědrém dnu nevylámali zuby. Tvar perníčků může být v podstatě jakýkoliv, výběr vykrajovátek je dnes skutečně široký – perníčkům sluší srdíčka, zvonky, kapři, stromky či panáčci. Nepodceňujte ale ani přípravu na zdobení. K tomu je nutné si pořídit zdobicí sáček s tenkou psací cukrářskou špičkou, abyste docílili opravdu precizních linek. Před Vánoci se prodávají také speciální jednorázové sáčky na zdobení perníčků s již přidělanou tenkou špičkou. Abyste se vyhnuli ucpání jemné špičky, doporučujeme kromě klasické bílkové polevy tzv. královskou glazuru, někdy také nazývanou royal icing. Ta je skvělá zejména na jemné závěrečné práce, ale i v poslední dobu stále modernější celoplošné barevné zdobení,“ doporučuje Michal Kubíček, majitel cukrářského portálu Svět cukrářů. Královskou glazuru lze totiž snadno dobarvovat různými druhy gelových potravinářských barev a mimo zdobení perníčků ji navíc využijete třeba i na potahování sušenek, zákusků či cupcakes.

Kromě perníčků se co nejdříve pusťte také do dalších českých stálic, a to do vanilkových rohlíčků nebo pracen. Na křehké rohlíčkové těsto jsou nejlepší vyklápěcí formičky, které dokáží vytvořit cukroví jako podle šablonky. Navíc díky formičkám můžete tvořit dva druhy této oblíbené sladkosti – pokud totiž formu naplníte jen z části, máte základ pro rohlíčky plněné či slepované. Stejně můžete postupovat i v případě pracen.

Galerie: Formičky naší babičky: Jak se zbavit rzi 

2 týdny do Vánoc

Ideální čas začít péct linecké či připravit vosí hnízda (nebo také včelí úly). Ať už pečete linecké světlé, či tmavé, těsto se snažte zpracovat co nejrychleji, aby se tuk nestihl rozpustit a vsáknout do mouky. Potom by se mohlo stát, že bude cukroví po upečení moc tvrdé. K dalšímu tvoření pak přizvěte i děti, s vykrajovátky se hezky zabaví, a strávíte tak společně hezké předvánoční odpoledne. I přestože jsou na rozdíl od lineckého vosí hnízda nepečený typ cukroví, je dobré si na ně také vyhradit čas alespoň čtrnáct dnů před Vánoci.

„Na vosí hnízda je třeba pořídit speciální formičku, tvořit úly lze pak různými způsoby. Jednou z variant je těsto do formy napěchovat a tu poté zaklapnout, čímž docílíme požadovaného tvaru. Další technika spočívá v naplnění formičky těstem a jeho následném vyklápění, což by se dalo přirovnat v podstatě ke tvoření báboviček. Hotová hnízda mohou mít i různé dekory, například lze vytvořit obrázek včely,“ popisuje Michal Kubíček. Existuje také několik triků, jak dostat vosí hnízda snadno z formičky. Na plnění hnízd krémem však nespěchejte a nechte jej až na týden před svátky. V opačném případě by se vám mohly tyto sladké dobroty zkazit.

1 týden do Vánoc

Těsně před Vánoci už byste se do velkého pečení pouštět neměli, a je tak lepší vsadit spíše na nepečené druhy nebo kousky, jako jsou marokánky či pusinky.

Z nepečených vyzkoušejte třeba rumové kuličky, či variantu takzvaně „co dům dal“, a využijte zbytky těsta z předchozích várek cukroví. Ty stačí rozmixovat, spojit oblíbeným krémem nebo salkem a nakonec obalit v kokosu či čokoládě. A pokud byste raději zdravější variantu, vsaďte na raw cukroví z datlí a ořechů. Ingredience pouze umixujete a vyválíte jako klasické těsto. K závěrečnému tvoření pak můžete ještě naposledy v tomto roce zužitkovat klasická vykrajovátka libovolných tvarů.

Galerie: Zapomeňte na cukroví. Ve světe se peče dort nebo sladké poleno

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).